Dünya Karşılıklı tehdit

Karşılıklı tehdit

12.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail yönetimi Hamas’ın ‘sonunun yakın olduğunu’ iddia ederken, Hamas sözcüsü ‘talepleri yerine getirilmezse rehinelerin Gazze’den sağ çıkamayacağını’ belirtti.

Karşılıklı tehdit

İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik başlattığı harekat sürerken, iki taraftan da gelen sert açıklamalar dikkat çekiyor. 

Haberin Devamı

Hamas, Filistinli tutukluları serbest bırakılması yönündeki taleplerinin İsrail tarafından yerine getirilmemesi halinde, İsrailli rehinelerden hiçbirinin Gazze’den sağ çıkmayacağını açıkladı. Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, hareketin “tüm esirler karşılığında tüm askerleri serbest bırakmaya hazır olduğunu” söyledi. Ebu Ubeyde, İsrail’e darbe vurmaya devam ettiklerini ve “daha büyüğünün yaklaşmakta olduğunu” da kaydetti.

Umutlar azalıyor

İsrail kanadından gelen açıklamalar da benzer sertlikte. Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’a “hemen teslim olma” çağrısında bulundu ve örgütün sonunun geldiği konusunda uyardı. Son günlerde “çok sayıda Hamas teröristinin” teslim olduğunu belirten Netanyahu, “Bu Hamas için sonun başlangıcıdır” dedi. İsrail yönetimi, Hamas’ı yok etme hedefine ulaşmadan savaşı bitiremeyeceğini açıklıyor.

Haberin Devamı

İki taraftan gelen bu açıklamalar, hem rehinelerin sağ olarak kurtarılması hem de Gazze’deki sivillerin daha fazla acı çekmemesi için uğraş verenleri endişelendiriyor. Yeni bir ateşkes sağlanmasına yönelik umutlar da azalıyor. Nitekim Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman Al Sani, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanının yeni bir ateşkes için “pencereyi daralttığını” söyledi.

Hamas’a yaptırım adımı

Almanya, Fransa ve İtalya, Hamas’a yönelik yaptırım uygulanması için çağrıda bulundu. Avrupa Birliği’nin (AB) üç büyük ülkesinin dışişleri bakanları, dün Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dış Politika ile Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilci Josep Borrell’e bir mektup yazarken, Borrell’in İsrail ile dayanışma içinde, Hamas liderlerine karşı özel bir yaptırım rejimi oluşturma önerisini desteklediklerini söyledi.

Tanklar Han Yunus’ta

İsrail’in geçen hafta Gazze’nin güneyinde, özellikle Han Yunus kentine yönelik başlattığı harekat ve yoğun saldırılar devam ediyor. İsrailli yetkililer sivilleri Han Yunus’u boşaltmaları yönünde uyarırken, İsrail tankları Han Yunus’un merkezine ulaşmıştı. İsrail, Hamas liderlerinin Han Yunus’ta saklandıklarını düşünüyor. Bölgeden gelen haberlere göre İsrail kara kuvvetleri ile Hamas arasında Han Yunus ve çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yaklaşık 626 bin nüfuslu kentin, salgın hastalıkların sarması ihtimaliyle çöküşün eşiğine gelebileceğini uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Karşılıklı tehdit

İsrail Suriye’yi vurdu

Suriye devlet medyasına göre, İsrail, Pazar gecesi Suriye’nin başkenti Şam çevresindeki bölgeye hava saldırıları düzenledi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in Şam yakınlarındaki hedeflere düzenlediği saldırılarda iki Suriyeli güvenlik ajanı ve iki Lübnanlı Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü söyledi. Açıklamaya göre, can kayıpları saldırılarda hedef alınan Hizbullah’a ait tesislerde yaşandı.