Dünya Kovid-19, yüksek tansiyon yapabilir!

Kovid-19, yüksek tansiyon yapabilir!

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de gerçekleştirilen bir çalışma, Kovid-19 geçirenlerin yüksek tansiyon geliştirme ihtimalinin çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Virüsün, kalp ve böbrekler üzerindeki etkisi ise endişe verici...

Kovid-19, yüksek tansiyon yapabilir

ABD’de yayımlanan yeni bir çalışma, Kovid-19’un bazı kişilerde yüksek tansiyon oluşmasında önemli bir rolü olabileceğini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Tıp dergisi “Hypertension” tarafından yayımlanan ve CNN’in haberleştirdiği rapora göre, Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerin 5’te 1’inde 6 ay sonra yüksek tansiyon ortaya çıktı. Bu oran hastaneye kaldırılmayan hastalarda 10’da 1’e düştü. Grip gibi rahatsızlıklarla karşılaştırıldığında, Kovid-19’un yüksek tansiyon oluşturma oranı oldukça yüksek bulundu.

KALP VE BÖBREK ETKİSİ

Kovid-19’un diğer rahatsızlıklara göre yüksek tansiyon oluşturma ihtimali 2 kattan fazla olarak hesaplandı. Kovid-19 geçiren ve hastaneye kaldırılmayan kişilerin dahi yüksek tansiyona sahip olma ihtimalinin, diğer rahatsızlıklara göre % 50 yüksek olduğu belirtildi.

Kovid-19’un bu etkisi uzmanları ürkütürken, hastalığın tüm dünya nüfusunun önemli kısmını etkilediği düşünüldüğünde yüksek tansiyon vakalarında yakın gelecekte ciddi artış görülmesinden endişe ediliyor. Bununla birlikte uzmanlar Kovid-19’un nasıl yüksek tansiyona sebep olduğu konusunda emin değil. Çalışma, Kovid’in kalp hücrelerini etkilediği ve kan dolaşımını bozduğu tezini ortaya koyarken, Kovid-19’un sebep olduğu böbrek rahatsızlıklarının da bu durumda etkisi olabileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Kovid-19, yüksek tansiyon yapabilir

DÜNYAYI 2 YENİ VARYANT KORKUTUYOR

*Kovid-19’un son dönemde dünyanın farklı noktalarında görülmeye başlanan yeni varyantları endişelere sebep oluyor.

*Son aylarda Omicron soyundan gelen EG.5 (Eris) alt varyantı ile ilişkili çok sayıda vaka görüldü.

*Vakalar küresel olarak artarken EG.5, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bu ay “izlenmesi gereken varyant” listesine alındı.

*EG.5 ilk etapta Çin, Japonya ve Güney Kore’deki dolaşımdan kaynaklanıyordu, şimdi ise Kuzey Amerika ve Avrupa’da da artıyor.

*Bununla birlikte bir diğer yeni varyant olan BA.2.86 da bazı ülkelerde tespit edildi.

*BA.2.86 varyantı şimdilik ABD, İngiltere, İsrail ve Danimarka’da görüldü.

*Dünya Sağlık Örgütü, BA.2.86 varyantının “gözlem altında” olduğunu açıkladı.