Dünya Kuzey Akım sabotajında ‘Ukrayna’ iddiası

Kuzey Akım sabotajında ‘Ukrayna’ iddiası

09.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım Boru hatlarına yönelik sabotajlarla ilgili ortaya yeni bir iddia atıldı. Amerikan “New York Times” gazetesi, ABD’li yetkililerce incelenen yeni istihbaratta, geçen yıl Kuzey Akım Boru hatlarına yönelik sabotajların muhtemelen Ukrayna yanlısı bir grup tarafından düzenlendiğinin öne sürüldüğünü bildirdi.

Kuzey Akım sabotajında ‘Ukrayna’ iddiası

Haberde, ABD yetkililerinin ismi verilmezken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy veya üst düzey yardımcılarının operasyona karıştığına dair hiçbir kanıt olmadığı belirtildi. Haberde, ABD’li yetkililerin failler ve bağlantılar hakkında bilmedikleri çok şey olduğunu ifade ettikleri, yeni toplanan istihbaratın, grubun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e muhalif olduğunu gösterdiği ancak üyelerinin, operasyonu kimin yönettiği veya finansman sağladığının bilinmediği aktarıldı.

Haberin Devamı

Alman Die Zeit gazetesinde yer alan başka bir haberde de, patlayıcıların yerleştirildiği teknenin iki Ukraynalıya ait kiralık bir yat olduğu belirtildi. Haberde olayın Ukrayna’ya yönelik bir yanıltma harekatı olabileceği ihtimalinin üzerinde de duruldu.

İddiaların ardından konuşan Zelenskiy’nin kıdemli danışmanı Mihaylo Podolyak, Ukrayna hükümetinin saldırıda “kesinlikle dahlinin söz konusu olmadığını” söyledi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, haberleri ‘koordineli dezenformasyon’ olarak niteledi. Peskov, “Saldırıyı hazırlayanların dikkatleri farklı yöne çekmek istediği aşikar” dedi.

Kuzey Akım sabotajında ‘Ukrayna’ iddiası

Bahmut düşebilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Savunma Bakanları Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Avrupa’nın güvenliği için kritik bir zamanda bir araya geldiklerini belirtti ve Ukrayna’daki durumu gündeme getirdi. Rusya’nın Bahmut’u ele geçirmek üzere olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Bu durum, savaşta bir dönüm noktası olmayacak. Burada, Rusya’yı hafife almamamız gerektiğinin altını çizmemiz önemli” ifadelerini kullandı. Batılı kaynaklar, Rusya’nın Bahmut’ta kaybettiği asker sayısının 30 bine varmış olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Guterres Kiev’de

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’deydi. Guterres, Kiev’de tahıl koridoru anlaşmasının geleceğiyle ilgili Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir görüşme gerçekleştirdi. Guterres, anlaşmanın uzatılmasının ‘kritik’ önem taşıdığını ifade etti.