Dünya İsrail Gazze'de hastane vurdu! En az 500 can kaybı var

İsrail Gazze'de hastane vurdu! En az 500 can kaybı var

17.10.2023 - 12:01 | Son Güncellenme:

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nde bulunan Baptist Hastanesi’ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu. Saldırıda en az 500 kişi hayatını kaybetti. Hastaneye yapılan saldırı sonrası peş peşe açıklama yapıldı.

Hamas'ın saldırısına İsrail'in Gazze'yi hedef alan ağır misillemesiyle tetiklenen savaşta on ikinci güne girildi, dünya silahların susmasını bekliyor. ABD lideri Joe Biden'ın bölgeye gidiyor,  bir Amerikan generalinin duyurulmayan seyahati saatler sonra ortaya çıktı.

BIDEN TALİMAT VERDİ

Biden'dan hastane saldırısına ilişkin açıklama geldi. Biden, "Gazze'deki El Ahli Arap hastanesinde meydana gelen patlama ve bunun sonucunda yaşanan korkunç can kaybından büyük öfke ve üzüntü duyuyorum. Bu haberi duyar duymaz Ürdün Kralı II. Abdullah ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile konuştum ve ulusal güvenlik ekibime tam olarak ne olduğu hakkında bilgi toplamaya devam etmeleri talimatını verdim." dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gazze'deki hastanede tedavi gören, mazlum Filistinlere atılan Amerikan-İsrail bombalarının alevleri yakın zamanda Siyonistleri saracak." dedi.

BM KONSEYİ TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanacak.

 

 

 

Haberin Devamı
İRAN'DA YAS İLAN EDİLDİ

İran, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlenen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı nedeniyle ülkede 18 Ekim’de 1 günlük genel yas ilan edildiğini duyurdu. İran yayımladığı bildiride, uluslararası toplum ve diğer ülkelerin saldırıyı kınanmaları gerektiği belirtilerek, “Özellikle İslam ülkeleri savaş suçu ve soykırım olan bu saldırıyı şiddetle kınamalı ve bu rejim ile tüm ilişkilerini keserek Siyonist rejimin büyükelçilerini ülkelerinden kovmalıdırlar” ifadeleri kullanıldı.

FRANSA'DAN AÇIKLAMA

Macron Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "'Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev: Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur.

 

 

 

Haberin Devamı
DÖRTLÜ ZİRVE İPTAL EDİLDİ

Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

BIDEN, BEYAZ SARAY'DAN AYRILDI

Biden İsrail ziyareti için Beyaz Saray'dan ayrıldı.

İRAN: BM GEREKENİ YAPMALIDIR

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı İran tarafından kınandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, saldırıyı vahşi bir savaş suçu ve soykırım olarak nitelendirerek şiddetle kınayarak, “Siyonist rejim, Filistin halkına karşı işlediği utanç verici suçları sürdürürken, bu korkunç suçu işleyerek vahşetini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi ve savaşta uluslararası hukukun ilke ve kurallarına en ufak bir bağlılığının olmadığını kanıtladı” dedi. Filistin halkı ve direnişine ve ayrıca gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Kenani, “Şüphesiz bu yaşanan saldırı sonrası şehit olan mazlumların kanı, Filistin milleti ve mücahitlerinin işgaller karşısında ülkelerini özgürleştirme mücadelelerini daha da güçlendirecektir” dedi.

Kenani, “İşlenen bu savaş suçu karşısında uluslararası toplum ve özellikle Birleşmiş Milletler üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve Siyonist rejimin cinayetleri karşısında gerekeni yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
AB'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Filistin gündemiyle video konferans yoluyla bir araya geldi. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne gerçekleştirdiği hava saldırısına ilişkin bir soruya cevap veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, “Sivil altyapıyı hedef alan saldırılar, uluslararası hukuka uygun değil” dedi.

MAHMUD ABBAS TOPLANTIYI YARIDA KESTİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab Hastanesi’ne düzenlenen saldırının ardından Ürdün ziyaretini yarıda kesti. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh yaptığı açıklamada, Ürdün’ün başkenti Amman'dan ayrılarak Batı Şeria'ya geri döneceğini belirterek, Abbas'ın bu gece acil bir toplantı çağrısında bulunduğunu ifade etti. El-Şeyh, Abbas'ın ABD Başkanı Joe Biden ve diğer liderlerle yarın Amman’da yapılması planlanan ve İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ele alınacağı toplantıya da katılımını iptal ettiğini aktardı.

ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDILAR

Rusya ve BAE, çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Haberin Devamı
BATI ŞERİA, LÜBNAN VE ÜRDÜN’DE YÜZLERCE KİŞİ İSRAİL'İ PROTESTO ETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlendiği saldırı sonrası Batı Şeria, Ürdün ve Lübnan’da yüzlerce kişi sokağa indi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlediği saldırıyı kınayarak, “Savaşlarla ilgili kurallar vardır ve hastaneyi vurmak kabul edilemez” dedi.

DÜNYADAN PEŞ PEŞE TEPKİLER

Mısır, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını şiddetle kınadığı İsrail'i, "toplu cezalandırma politikalarına" derhal son vermeye çağırdı. Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne yapılan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadı. AB Konseyi Başkanı Michel, "Çok fazla ölü var. Orada yaşayan insanlar için sahadaki dramatik durumu gösteriyor" dedi.


Haberin Devamı
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum." dedi.

GUTERRES, MISIR'A GİDİYOR

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, İsrail'in sürekli saldırılarına maruz kalan Gazze'ye insani yardımın nasıl ulaştırılacağını tartışmak üzere Perşembe günü Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi ile bir araya geleceğini söyledi.

"OLANLAR KORKUNÇ! BU İNSANLARIN HEPSİ SİVİL"

Gazze Şeridi'nden Al Jazeera'ye konuşan tıp doktoru ve Gazze sakini Ziad Shehadah şunları söyledi: Olanlar korkunç çünkü bu insanların hepsi sivil. Evlerinden kaçtılar ve güvenli olduğuna inandıkları bir yere, uluslararası hukuka göre güvenli bir yer olan hastaneye ulaştılar. İnsanlar kendilerinin daha tehlikeli olduğunu düşünerek evlerini terk ediyor ve güvende olmak için okullarımıza, hastanelerimize taşınıyorlar. Ve bir dakika içinde hepsi hastanede öldürüldü.

Shehadah, "Şu anda ölü sayısı 500'ün üzerinde ama bu sayının 1000'in üzerine çıkacağına inanıyoruz. Bu bir katliamdır" diye ekledi.


3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti. İsrail Ordu Sözcüsü Hagari hastane saldırısıyla ilgili, "Elimizde tüm detaylar yok" dedi.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas tarafından yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamı bir soykırım suçudur. Yüzlerce kişinin ölümüne neden olan korkunç katliam soykırım suçudur. Uluslararası toplum ile Arap ve İslam ülkeleri sorumlulukları üstlenmeli. Abluka altında olan bölgelerde derhal şimdi müdahele edilmelidir." denildi.

İSRAİL GAZZE'DEKİ HASTANEYİ VURDU

İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye düzenlediği hava saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada El-Ahli Hastanesi’nde yüzlerce kişinin enkaz altında olduğu öğrenildi. Gazze sınırından son durumu aktaran CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk, 'Şu ana kadar İsrail ordusunun yapmış olduğu en büyük hastane saldırısı bu. Gazze'nin kuzeyinde büyük bir hastane bu. Elimize ekrana veremeyeceğimiz görüntüler geliyor' dedi.

Hastaneye İsrail saldırılarında evleri yıkılan Filistinlilerin sığındıkları ve saldırı sırasında binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin hastanede bulunduğu açıklandı.


TÜRK GAZETECİLERİN YAKININA FÜZE ATILDI

İsrail’in Sredot kentinde aralarında Türk gazetecilerinde bulunduğu bölgeye roket düştü. Gazze sınırında son durumu aktaran CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk yaralanan gazetecilerin durumunun iyi olduğunu bildirdi.

CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine, yaralıların sayısı 12 bin 500’e yükseldi.

PENTAGON: KARAR VERMEDİK

ABD Savunma Bakanlığı, Orta Doğu'da gelişen güvenlik durumu nedeniyle yaklaşık 2.000 askeri personelin 'yüksek hazırlık durumunda' olduğunu söyledi. Askerlerin nerede olduğu merak konusu olunca Basın Sekreteri yardımcısı Sabrina Singh 'Henüz resmi bir konuşlandırma yeri belirlenmedi' dedi.

İSRAİL HAMAS'IN 'ORTA GAZZE' SORUMLUSUNU ÖLDÜRDÜ

İsrail'in Gazze'ye yönelik günlerdir düzenlediği hava saldırıları sürüyor. Son olarak Hamas'ın üst düzey silahlı komutanı Ayman Nofal Gazze'de öldürüldü. Nofal'ın ölümünü Hamas yetkilileri doğruladı. Nofal, Hamas'ın 'Orta Gazze' bölgesinden sorumluydu.

ABD ORDUSU 2000 ASKERİNE KONUŞLANDIRMA EMRİ VERDİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaklaşık 2000 personeli ve bir dizi birim için konuşlandırma emri verdiğini söyledi. Austin, 'Bu emir Orta Doğu'da gelişen olaylara yanıt verme yeteneğimizle ilgili' dedi ve 'Müttefiklerimizle yakın temas halinde kalmaya devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.

BIDEN ÜRDÜN'DE MISIR VE FİLİSTİNLİ YETKİLİLERLE GÖRÜŞECEK

Ürdün Devlet Medyası, ülkenin Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden'ın Orta Doğu ziyaretine ev sahipliği yapacağını duyurdu. Biden, Ürdün'de Filistin ve Mısırlı yetkililerle temaslarda bulunacak.

SAVAŞTA 15 GAZETECİ CAN VERDİ


Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'de başlayan savaşta şimdiye kadar en az 15 gazetecinin hayatını kaybettiğini söyledi.

CPJ, Lübnan'a yayılan çatışmalar sırasında yaralananlar da dahil olmak üzere, savaşta öldürülen, yaralanan, gözaltına alınan ve kaybolan gazetecilerin tümünü araştırıyor ve detaylarını web sitesinde kaydediyor. Komitenin son açıklamasına göre ölen gazetecilerin 11'i Filistinli, üçü İsrailli ve biri Lübnanlıydı.

Sekiz gazetecinin yaralandığı, üç gazetecinin ise kayıp olduğu veya gözaltına alındığı belirtiliyor.

BATI ŞERİA'DA 61 ÖLÜ

Gazze'yi yöneten Hamas örgütünün 7 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği büyük saldırıyla başlayan savaşta, İsrail hava, kara ve denizden Gazze Şeridi'ni bombalıyor. Onuncu gününe girilen savaşta Gazze'de 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.

İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da ise, savaşın başından bu yana İsrail ordu birlikleri tarafından en az 61 Filistinli öldürüldü.

REHİNE KIZIN ANNESİ KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ



Hamas örgütünün yayınladığı ilk rehine görüntüsünde yer alan Maya Shem'in annesi Karen Shem, kızının canlı olduğunu gördüğü an çığlık attığını söyledi.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de basın toplantısı düzenleyen Karen Shem, videoyu birden fazla kez izlediğini belirtip "Dünyaya bebeğimi eve geri getirmesi için yalvarıyorum. O yalnızca eğlenmek içni bir festivale gitti ve şimdi Gazze'de" dedi. Karen Shem, kızının Gazze'de yalnız olmadığını başka rehineler de bulunduğunu kaydetti.

İsrail hafta başında Hamas'ın elindeki rehine sayısını 199'a çıkarmıştı. İlk kez bir görüntü yayınlayan örgüt ise, elinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu duyurdu.

ORDU SÖZCÜSÜ İNKAR ETTİ



İsrail ordu sözcülerinden yarbay Richard Hecht, günlük basın toplantısında Gazze'de yürütülen savaşın bir sonraki aşamasının beklentilerden farklı olabileceğini söyledi. Yarbay Hecht, "Savaşın bir sonraki evresine hazırlanıyoruz. Bu aşamaların ne olacağını söylemedik. Herkes kara operasyonu hakkında konuşuyor. Belki farklı bir şey olabilir" dedi.

İsrail ordu sözcüsünün BBC televizyonuna verdiği röportajda bir soruya verdiği yanıt ise, şok etkisi yarattı. Gazze'de elektrik ve suyun olduğu konusunda ısrarcı olan yarbay Hecht, "Hamas'a elektrik temin etmek gibi bir taahhüdümüz yok. Bize saldıran insanlar, Gazze Şeridi'ni zaten yıllardır kontrol ediyor. Onların elektrikleri var" dedi.

BBC, "Gazze'de insani kriz yok mu?" şeklindeki soruya "Doğru" yanıtını veren İsrail ordu sözcüsünün insani krizi reddettiği yorumunu yaptı.

7 Ekim'deki Hamas saldırısının hemen ardından Tel Aviv yönetimi zaten 2007'den bu yana abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatma altına aldı. 41 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridine elektrik, su ve gaz sevkiyatı durdurulurken, savaş uçaklarının aralıksız devam eden bombardımanında 2 bin 800'den fazla insan hayatını kaybetti.

Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon insandan güneye gitmelerini isteyen tahliye kararıyla birlikte, 400 bin insana ev sahipliği yapan Han Yunus'un nüfusu 1 milyonu buldu.

Dahası, İsrail jetleri güvenli alan ilan ettiği Gazze'nin güneyine hava saldırılarını kesmiş değil. Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece gerçekleşen bombardımanda, Gazze'nin güney bölgelerinde en az 71 kişi yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler, bu sabah yaptığı uyarıda suyun azalmasıyla birlikte salgın hastalıkların Gazze'nin birçok bölgesinde yayılmaya başlayabileceğini aktardı.

Gazze'deki hastaneler ise yaralılarla dolu, doktorlar ellerindeki kısıtlı imkanlarla sağlık sisteminin tamamen çökmesini önlemeye çalışıyor.

MACRON İSRAİL'E GİDECEK

Düzenlediği basın toplantısında 'İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyorum, ancak bu hak uluslararası hukuka uyumlu olmalıdır' diyen Fransa lideri Emmanuel Macron, İsrail'e gideceğini bildirdi. Macron ne zaman gideceği hakkında ise bir bilgi vermedi.

WHO: 11 BİN YARALININ YARISI ÇOCUKLAR VE KADINLAR

Savaşın on birinci gününde açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsrail saldırılarının Gazze'deki 115 sağlık tesisini vurduğunu bildirdi. Elektrik, gaz, suyun kesik olduğu Gazze'deki yaralı sayısı ise 11 bin. WHO'ya göre, yaralıların yarısını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

HİZBULLAH METULA'DA BİR ARACI VURDU



Savaşta yeni bir cephe açılmasından korkulan İsrail-Lübnan sınırında yeni patlamalar var. Hizbullah, sınırın güneyinde İsrail'e ait bir araca tanksavar füzesi ateşlediğini duyurdu.

Haaretz gazetesi, Metula'da vurulan araçta iki kişinin yaralandığını ve yerleşime çok sayıda roket düştüğünü bildirdi.

Al Jazeera, Hizbullah'ın Hanita'ya güdümlü füze fırlattığını açıkladığını ancak çatışma haberinin Metula'dan geldiğini kaydediyor.

Lübnan'ın El Meyadin televizyonu ise, İsrail ordusunun sınır hattına yerleştirdiği kameraların üçte birinin halihazırda çalışmadığını izleyicilerine aktardı.

İsrail ordusu, sabah saatlerinde Lübnan'dan sızmaya çalışan bir grubun engellendiğini ve dört milisin öldürüldüğünü duyurmuştu.

İsrail Lübnan sınırındaki 28 yerleşimi tahliye etti ve sınırda bir güvenlik koridoru oluşturdu. Metula, tahliyelerin ardından askeri bölge ilan edildi.

YÜREK BURKAN FOTOĞRAFLAR

İsrail, 1,1 milyon insanın acil şekilde gitmesini istediği Gazze'nin güneyini gece boyunca bombaladı. Vadi Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve çevresinde yaklaşık 2 milyon insan sıkışıp kalmış durumda.


İsrail tarafından siviller için güvenli alan ilan edilen bölgede gün ağardığında, korkunç bir tablo ortaya çıktı. Al Jazeera'ya konuşan Han Yunus'taki bir hastane çalışanı onlarca insanın İsrail hava saldırılarında hayatını kaybettiğini söyledi, ellerinde bir bebeğin cesedini tutarken "İsrail çocukları hedef alıyor" dedi.

Bir gecede 71 kişinin İsrail jetleri tarafından atılan bombalarla yaşamını yitirdiğini aktaran Al Jazeera'ya konuşan bir başka görgü tanığı ise, içerisinde 40 kişinin barındığı evin şafak vakti vurulduğunu anlattı. Görgü tanığı, "Bir anda bütün mahalle enkaza döndü. Dört bir yanımdaki cesetlerle tanık olduğum sahneler tarif edilemez" diye konuştu.

Uluslararası haber ajansı AFP, İsrail savaş uçaklarının yerle bir ettiği Han Yunus'taki bina enkazlarından çıkarılan cesetlerin yanı sıra Refah'taki mülteci kampındaki bir başka enkazdan kurtarılan yaralı bir kız çocuğunun fotoğraflarını dünyaya geçti.


AFP'nin karelerinde, Refah mülteci kampında yere diz çökmüş çığlık atan bir Filistinli kadının yürek burkan feryatları da var. Ajansın servis ettiği bazı yaralı fotoğraflarını ise, yayımlayamıyoruz.


Refah'ın batısındaki Rimal Mahallesi'nde bir evin İsrail tarafından bombalanması sonucu en az sekiz kişi yaşamını yitirdi.

Gazze'de onuncu günü dolan savaşta yaşamını yitirenlerin sayısı, bugün itibarıyla 2 bin 837'ye çıktı. İsrail'in Batı Şeria'da vurarak öldürdüğü Filistinlilerin dahil edilmesiyle 7 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısı, yaklaşık 3 bin.

Mısır sınırına yakın konumdaki Refah, aynı zamanda Gazze'nin dünya ile tek bağlantısı olan Refah sınır kapısının da bulunduğu yer. Gazze'ye girecek yardımlar ya da kişilere İsrail tarafından izin veriliyor.

Günlerdir yardım konvoyları Refah sınır kapısında bekliyor ancak Pazartesi günü az miktarda bir yakıtın dışında şimdiye kadar Gazze'ye bir yardım ulaştırılamadı. ABD, İsrail ve Mısır arasındaki müzakerelerin nasıl sonuçlanacağı şimdilik belirsiz.

Al Jazeera, bu sabah yardım konvoylarının sınır kapısına doğru hareket ettiğini ancak şimdiye kadar herhangi bir TIR'ın Gazze Şeridi'ne giriş yapamadığını bildiriyor.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 2800'Ü GEÇTİ

Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybeden insanların sayısının 2837'ye yükseldiğini bildirdi.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE KÜRESEL BİR MESELE

İsrail'in üst düzey askeri sözcüsü Daniel Hagari İsrail ordusunun kara harekatından sonra Gazze'de kalıp Gazze'yi yönetmeyi planlayıp planlamadığına ilişkin bir soruya yanıt yerdi. Hagari, 'Bu küresel bir mesele, nasıl olacağını tartışıyoruz' dedi.

ÜRDÜN KRALI: ÜRDÜN VE MISIR'DA FİLİSTİNLİ MÜLTECİ OLMAYACAK

Ürdün Kralı II. Abdullah ne Mısır'ın ne de kendi ülkesinin Filistinli mültecileri kabul etmeyeceğini bildirdi.

İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA YENİ ÇATIŞMA

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı bilgilendirmede Lübnan'dan sızmaya çalışan dört milisin öldürüldüğünü açıkladı. İsrail'in güneyindeki Tze'elim yerleşiminde ise bu sabah hava saldırısı sirenleri çaldı.

'GAZZE'NİN ALTINDA GAZZE VAR!'

Kara harekatında İsrail'i ne bekliyor? Uzmanlar 'Kassam Tugayları çok uzun zamandır böyle bir hazırlık yaptı' diyor.

İNSANİ YARDIM KONVOYU REFAH SINIR KAPISINDA



Al Jazeera, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'ni dünyaya bağlayan tek nokta olan Refah sınır kapısına yardım konvoylarının ulaştığını bildirdi. Mısır'ın Ariş kentinden hareket eden konvoy, yaklaşık 2 saat sonra günlerdir açılması beklenen sınır kapısına vardı.

GAZZE'NİN GÜNEYİNDE BİR GECEDE 71 ÖLÜ

Al Jazeera, İsrail'in Gazze'yi hedef alan hava saldırılarında Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gecede bölgenin güneyinde 71 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bombardımanda can verenlerin çoğu çocuk ve kadın.

Filistinli yetkililer, İsrail'in hava saldırısında Han Yunus ya da Refah'taki birçok evin vurulduğunu söylüyor.

BIDEN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK



Savaş başlar başlamaz İsrail'in yanında saf tutan, uçak gemisi USS Gerald R. Ford'u Doğu Akdeniz'e konuşlandırıp Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Ortadoğu turuna çıkaran ABD, bu kez Başkan Joe Biden'ı bölgeye gönderiyor.

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD lideri Biden'ın Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı.

Kudüs'te İsrail Başbakanı ile yedi saatlik bir görüşme yapan Blinken, Biden'ın ülkeyi ziyaret edeceğini de burada duyurdu. Gazetecilere konuşan Blinken, Biden'ın ziyaretinde 'İsrail'in savaş amaçları ve stratejisi hakkında kapsamlı bir bilgilendirme alacağını' söyledi.

Blinken'ın aktardığına göre Biden ayrıca 'İsrail'in sivil kayıpları en aza indirecek ve yardımın Gazze'deki Filistin sivillere ulaşmasına izin verecek şekilde operasyonlarını nasıl yürüteceğini' de konuşacağını belirtti.

Biden'ın ziyareti, Netanyahu'nun davetiyle gerçekleşecek.

Başkan Biden'ın Tel Aviv ziyaretinin kritik bir zamanda gerçekleşeceğini vurgulayan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ise, gündemde Gazze'ye insani yardımların da olacağı bilgisini verdi.

SONRAKİ DURAK ÜRDÜN

ABD lideri Biden, İsrail'i ziyaret ettikten sonra Ürdün'ün başkenti Amman'a gidecek.

ABD Başkanı burada, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı El sisi ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşecek.

Kirby, Biden'ın çok fazla detay paylaşmazken, seyahatin kısa süreceğini söyledi:

"Elbette ki uygun güvenlik önlemlerinin alınmadığına inansak, bu seyahati yapmazdık."

ZİYARET KARA OPERASYONUNU ERTELEYECEK

Amerikan New York Times gazetesi, Biden'ın İsrail ziyaretinin Gazze'ye planlanan kara operasyonunu en az 24 saat ertelenmesine yol açabileceğini yazdı. Gazete, İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus'un basın toplantısında sarfettiği "Bekleyip görmeliyiz" cümlesini öne çıkardı.

New York Times ayrıca, İsrail'in ABD'den 10 milyar dolarlık acil yardım talep ettiğini de bildirdi.

ABD'Lİ GENERAL DUYURULMADAN İSRAİL'E GİTTİ



ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e gideceğinin duyurulmasından dakikalar sonra, üst düzey bir Amerikan generalinin de daha önce ilan edilmeyen bir ziyarete imza attığı ortaya çıktı. Ortadoğu'daki Amerikan kuvvetlerinin başındaki ABD'li general Michael Kurilla'nın habersiz bir şekilde İsrail'i ziyaret ettiği bildiriliyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) komutanı general Kurilla, bugün İsrail ordusunun başındaki generallerle bir araya gelecek ve Pentagon'un İsrail'e sunduğu askeri desteğin çerçevesini açıklayacak. ABD'li general, İran ve Hizbullah'ın adını anmadan diğer tarafların savaşın genişletmesini engellemek için İsrail'e geldiğini söyledi.

CENTCOM komutanı Kurilla'nın Başkan Biden'dan bir gün önce İsrail'e uçması, özellikle dikkat çekici.

HAMAS İLK GÖRÜNTÜYÜ YAYINLADI



7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail sınırını delik deşik edip büyük bir baskın gerçekleştiren Hamas örgütü, en az 200 rehineyi Gazze'ye götürdü. Rehin alınanlar arasında askerler, siviller ve yabancılar da vardı.

İsrail rehine sayısını önce 100 civarında tuttu, geçen hafta 155'e yükseldi ve son olarak Pazartesi günü sayı 199'a çıktı.

Gazze'yi 2006'den bu yana yöneten Hamas örgütü ise elinde 200 ila 250 kadar rehine olduğunu açıkladı. Dahası, örgütün silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları rehinelerden birinin görüntülerini paylaştı.

7 Ekim'den bu yana bir ilk niteliği taşıyan video kaydındaki rehine, adının Maya Shem olduğunu söylüyor. 21 yaşındaki Maya Shem, İsrail'in orta kesimindeki Shoham'dan olduğunu belirtiyor.

Bir partide Hamas tarafından esir alındığını dile getiren Maya Shem, serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor. Video kaydında kolundan yaralanan Maya Shem'in tedavi edildiği anlar da var.

İsrail ordusu ise, Maya Shem'in kaçırıldığını doğruladı ve ailesiyle iletişime geçildiğini kaydetti.

YARIM MİLYON İSRAİLLİ TAHLİYE EDİLDİ

İsrail ordusu, Hamas'la savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana yaklaşık yarım milyon İsraillinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Gazze çevresindeki tüm yerleşimlerin tahliye edildiğini aktaran ordu, Lübnan sınırındaki son tahliyeleri de 500 bin rakamına ekledi.

ATEŞKES TASARISI REDDEDİLDİ




Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi Rusya'nın talebiyle gerçekleştirdiği toplantıda, Gazze tasarısı kabul edilmedi. Rusya'nın gündeme getirdiği insani ateşkes çağrısı beş evet, altı çekimser ve dört hayır oyu aldı. Hayır oyu kullanan dört ülke arasında diğer daimi üyeler ABD, İngiltere ve Fransa vardı.

Rusya'nın tasarısında tüm sivil ölümleri kınanırken, Hamas'tan hiç söz edilmiyordu.

BMGK'da bir tasarının kabul edilebilmesi için 15 üyeden dokuzunun 'evet' oyu kullanması gerekiyor. Yanı sıra daimi üyelerin de veto etmemesi şart.

timeline

Canlı Anlatım Özeti