Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İran istedi, ABD yaptı! Savaş dört ülkeye birden sıçradı: Artık geri dönüşü yok

Gazze'deki savaşta son dakika... İran istedi, ABD yaptı! Savaş dört ülkeye birden sıçradı: Artık geri dönüşü yok

13.01.2024 - 14:30 | Son Güncellenme:

Gece saatlerinde Kızıldeniz'de ani bir baskın düzenleyen ABD ve İngilizler Yemen'in başkenti Sana'nın farklı noktalarını hedef aldı. New York Times gazetesine konuşan askeri uzmanlar ise İsrail-Hamas arasındaki savaşın ABD nedeniyle bütün Orta Doğu'ya sıçradığını ve bu durumu İran'ın hali hazırda arzuladığını yazdı.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş her an bütün Orta Doğu'ya sıçrayabilir. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

ABD’DE BIDEN’A GAZZE TEPKİSİ

ABD’nin başkenti Washington DC’de bugün düzenlenen Filistin’e destek yürüyüşünde İsrail’in saldırıları protesto edildi. Beyaz Saray’ın doğusunda yer alan Freedom Plaza’da toplanan binlerce kişi ellerinde Filistin bayraklarıyla Gazze’de ateşkes çağrısı yaparken, meydanın ortasına da dev Filistin bayrağı açıldı.

“Gazze’deki savaşa son verin”, “ABD’nin İsrail’e yaptığı tüm yardımlara son verin” ve "Biden’ın ellerinde kan var” yazılı pankartlar taşıyan Filistin destekçileri, “Nehirden denize Filistin özgür olacak” sloganları attı.

Yürüyüşte ABD’de bu yıl yapılacak olan seçimlere de atıfta bulunan göstericiler, “Kasım’da hatırlayacağız” sloganları atarak ABD Başkanı Biden’a Gazze mesaj gönderdi.

NETANYAHU'YA TEPKİLER BÜYÜYOR

Dünyanın dört bir yanında Filistin’e destek gösterileri düzenlenmeye devam ederken, İsrail’de ise Gazze Şeridi’nde esir olarak tutulanların aileleri gösteriler düzenliyor. Başkent Tel Aviv’deki Habima Meydanı'nda toplanan esir yakınları ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi seçim çağrısı yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya büyük tepki gösteren kalabalık, "Sen, başbakan suçlusun. Geceleri nasıl uyuyorsun”, “Netanyahu gitmeli”, “İsrail Devleti yeniden doğmalı” sloganları attı.

EL-KASSAM TUGAYLARI SICAK ÇATIŞMAYI PAYLAŞTI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerine karşılık vermeyi sürdürüyor. Kassam Tugayları, Gazze'de İsrail güçlerine düzenlediği saldırılara dair yeni görüntüler paylaştı. Görüntülerde Kassam Tugayları’nın İsrail’e ait çok sayıda zırhlı araca roket saldırısı düzenlediği görüldü.

Haberin Devamı
FRANSA'DA GAZZE'YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

Fransa’da binlerce kişi Gazze için bir kez daha yürüdü. Termometrelerin eksi 3 dereceyi gösterdiği Paris’te toplanan Filistin destekçileri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının bir an önce son bulmasını ve bölgede taraflar arasında ateşkes sağlanmasını istedi. "Gazze'de İsrail'in yaptığı savaş değil soykırım”, "Filistin'in yanındayız”, “Bu bir soykırım, savaş değil”, “Gazze'nin çocukları Filistin'in çocukları, insanlık öldürülüyor” ve “Yaşasın Filistin” sloganı atan göstericiler, İsrail askerlerinin bölgedeki gerçekleri göstermeye çalışan gazetecilere katliam yaptığını belirtti.

İNGİLTERE’DE BİNLERCE KİŞİ GAZZE’DE ATEŞKES İÇİN YÜRÜDÜ

İngiltere’nin başkenti Londra’da binlerce kişi, “Hemen şimdi ateşkes” pankartları taşıyarak Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısı yaptı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Ayrım gözetmeksizin çocuk, kadın, erkek 23 bin 843 Filistinliyi öldüren İsrail ordusunun bu katliamı dünyanın dört bir yanında tepki çekiyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanan binlerce Filistin destekçisi, Gazze Şeridi’nde ateşkes için yürüdü. “Hemen şimdi ateşkes”, “Ellerinizi Gazze’nin üzerinden çekin” ve “Gazze’yi kurtarın” pankartları taşıyan göstericiler, “İşgali hemen durdurun” sloganları attı.


Bin 700 polis görevlendirildi

Londra Belediyesi yürüyüşe bazı sınırlamalar getirirken, Filistin destekçilerinin Parlamento Meydanı’na giden güzergahı takip etmeleri ve konuşmalarını yerel saatle 16.30’a kadar bitirmeleri istendi. Yürüyüşte bin 700 MET Polisi görevlendirildi ve göstericilerin Kensington'daki İsrail Büyükelçiliği çevresinde bulunmaları yasaklandı. Bazı pankartlardaki ifadeler nedeniyle 2 kişi gözaltına alındı.

"4 BİN İSRAİL ASKERİ SAKAT KALDI"

İsrail medyası, 7 Ekim'den beri devam eden savaşta 4 bin İsrail askerinin sakat kaldığını duyurdu. Walla internet sitesi bu sayının 30 bine ulaşacağını öne sürdü. İnternet sitesi ayrıca İsrail ordusunun gerçek kayıpları askerlerin morallerinin bozulmaması için açıklamadığını yazdı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE SON 24 SAATTE 135 CAN KAYBI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda son 24 saatte 135 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 23 bin 843'e yükseldi.

İSRAİL SALDIRILARININ BOYUTU KORKUNÇ SEVİYEDE

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden alınan bilgilere göre, İsrail 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda 65 bin ton patlayıcı (İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının iki katından fazlası) kullandı.

134'ten fazla hükümet binası, 95 okul ve üniversite, 120 cami, 69 bin 200 konut tamamen yıkıldı. 295 okul ve üniversite, 212 cami, 290 bin konut ise kısmen hasar gördü. İsrail'in doğrudan bombardımanına maruz kalan 3 kilisede de ağır hasar meydana geldi.

Saldırılarda 30 hastane ve 53 sağlık merkezi ise hizmet dışı kaldı. 150 sağlık kurumu hasar gördü, 121 ambulans kullanılamaz hale geldi. Ayrıca 200 arkeolojik ve miras alanı İsrail'in saldırıları sonucu yok oldu. 

"SAVAŞ BÜTÜN ORTA DOĞU'YA SIÇRADI"

ABD ve İngiliz ordusu Kızıldeniz'deki deniz ticaretini güven altın almak için Husilere savaş açtı. ABD ordusu gece saatlerinde İngilizlerden bağımsız olarak ayrı bir saldırı gerçekleştirdi ve onlarca farklı noktayı vurdu. Husiler ise bu saldırılara çok güçlü bir yanıt vereceklerini öne sürdü.

New York Times gazetesi ise İran'ın en önemli vekil güçlerinden biri olan Husilerin kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getirdiklerini belirtti ve bölgesel savaş için ABD'yi kullandıklarını yazdı. İran'ın İsrail-Hamas arasındaki savaşı bütün Orta Doğu'ya yaymaya çalıştığını öne süren gazete batılı ülkelerin saldırıya geçmesiyle birlikte artık bu durumun kesinleştiğini ve geri dönüşün olmadığını yazdı.

"4 ÜLKEYE SIÇRADI"

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu uzmanı Hugh Lovatt konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Savaş artık sadece İsrail-Gazze ile sınırlı değil. Bu bölgesel bir savaşa evrildi. Lübnan, Irak, Suriye ve Yemen'e de sıçradı." ifadelerini kullandı.
Fransız askeri analist François Heisbourg gazeteye verdiği demeçte "İran bölgesel bir savaşın bir numaralı aktörü olmayı zorluyor" değerlendirmesinde bulundu. Emekli Lübnanlı General ve analist Amine Hoteit ise İsrail'in Suriye'deki saldırılarıyla ilgili "İsrail dikkati Suriye'de tutmak istiyor. İran'dan gelen tedarik yollarının kesilmesini istiyorlar" dedi.

AVRUPA'DAKİ ETKİLERİ

Öte yandan dikkatler Hamas ve Hizbullah'ın üzerinde olsa da, dünyadaki konteyner gemilerinin yaklaşık yüzde 30'u Kızıldeniz'den geçtiğinden, Husilerin dünya ticaretini tehdidi Avrupa'yı da çoktan vurdu. Halihazırda Volvo, Tesla ve Avrupa'daki diğer otomobil markaları üretimlerini uzun süreliğine askıya aldıklarını duyurdu.

 

 

Haberin Devamı
HUSİLER: ABD'YE YANIT VERECEĞİZ

Husiler, İsrail'e giden gemileri hedef almaya devam edeceklerini söyledi. Yerel basına konuşan bir yetkili ise ABD saldırılarında herhangi bir can kaybı olmadığını ve güçlü bir şekilde yanıt vereceklerini ifade etti.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 135 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Gazze'deki ölü sayısı ise 3 ay sonunda 23 bin 843'e yükseldi.

ABD: HUSİLERDEN DAHA FAZLA SALDIRI BEKLİYORUZ

ABD ordusunda Kurmay Operasyon Direktörü Korgeneral Douglas Sims ABD'nin saldırıları sonrası Husilerden büyük yanıtlar beklediklerini kaydetti ve "Hazırlıklıyız" dedi.

Haberin Devamı
FRANSA'DA ESİR PROTESTOSU


Hamas tarafından Gazze'de esir tutulanlar için bugün Fransa’da miting düzenlendi. Başkent Paris’teki Trocadero meydanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin, bazı Fransız siyasi parti milletvekili, senatör ve belediye başkanlarının katılımıyla düzenlenen mitingde yüzlerce kişi 127 esirin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Mitingde Fransa milli marşını okuyan göstericiler, üzerinde esirlerin fotoğrafının bulunduğu pankartlar taşırken, “Esirleri evlerine geri getirin” sloganları attı.

İSRAİL İÇİN GAZZE'DE ÖZEL EKİP KURDULAR

New York Times gazetesine konuşan ismini vermek istemeyen CIA çalışanları 7 Ekim'deki Hamas'ın saldırısı sonrası ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın istihbarat teşkilatlarına ve Savunma Bakanlığı'na bir not göndererek özel bir görev gücü oluşturulması emrini verdiğini bildirdi. Yetkili bu özel gücün çok sayıda kişiden oluştuğunu belirterek mini bir ordu olduğunu ifade etti.

AMAÇLARI SİNVAR'I ÖLDÜRMEK

Yetkililer bu kişilerin sadece Hamas'ın üst düzey komutanları için istihbarat topladığını söyledi. Savaşın başından beri ise Hamas'ın hiçbir üst düzey lideri yaşamını yitirmedi veya yakalanmadı. CIA çalışanları ayrıca Hamas'ın üst düzey komutanları dışında öldürülen bütün savaşçıların önemsiz olduğunu çünkü kolayca yerine yenilerinin atandığını belirtti.


KONUMLARI İFŞA OLDU

İsimsiz yetkililere göre Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ı yakalamak kolay olmayacak; Sinvar, Han Yunus'un altındaki tünel ağının en derin noktasında ve etrafı rehinelerle çevrili bir şekilde hayatını sürdürüyor bu bağlamda özel ordunun mensupları da bölgede yer alıyor.

ABD medyası ayrıca 7 Ekim sonrası Hamas'ın öncelik seviyesini ikinci sıraya aldığını bildirdi. Normal şartlarda sıralama Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran'dan oluşuyordu.

İSRAİL GAZZE'NİN GÜNEYİNİ VURDU

AFP'nin haberine göre İsrail ordusu Gazze'nin güneyine saldırdı. Saldırı sonrası bölgeden siyah dumanların yükseldiği görüldü. Filistinli yetkililerden ise konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Haberin Devamı
3 AYDA ABD ÜSLERİNE 130 SALDIRI

Lübnan basınına göre Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana İran'ın desteklediği "direniş ekseni" çatısı altında yer alan gruplar Irak ve Suriye'deki ABD kuvvetlerine en az 130 saldırı düzenledi.

EL AKSA HASTANESİ YAKININDA ÇATIŞMALAR


İsrail'in Gazze'nin merkezinde genişleyen askeri kara operasyonlarının etkisini giderek daha fazla hissediyor. El Aksa hastanesinin yakınında İsrail ordusu Hamas savaşçıları ile yakın temasa girdi. Son bir saatte hastaneye askeri saldırılar da gerçekleştirildi.

PETROL FİYATLARI FIRLADI

İngiltere ve ABD'nin Yemen'deki Husilere karşı düzenlediği ortak askeri harekatın ardından petrol fiyatları yüzde 4 arttı. Brent ham petrolün varili 80,55 dolara çıktı.

Saldırıların, Orta Doğu'da gerilimi tırmandırıp bölgeden petrol tedarikini tehdit edebileceğinden endişe ediliyor.

ABD VE İNGİLİZLERİN STRATEJİSİ

ABD Başkanı Joe Biden, gerekirse daha fazla askeri eylem gerçekleştirmekten çekinmeyeceğini söyledi. Ancak ABD, Orta Doğu'daki çatışmanın yayılmasını istemediğini de kaydetti. Bu, gelecekte ABD öncülüğünde yapılacak herhangi bir askeri harekâtın, gerekirse yine sınırlı olacağı anlamına geliyor.

Hava saldırıları ve uzun menzilli seyir füzeleri, seçimlerin olacağı bu yıl Biden için en az riskli ve maliyetli askeri eylemler.

ABD'nin son aylarda Irak ve Suriye'de İran destekli diğer grupları da hedef almak için sınırlı hava saldırıları gerçekleştirdiğini de hatırlamak gerek. Ancak bu saldırılar en iyi ihtimalle caydırıcı olur. Tehdidi ortadan kaldırmayacaktır.

Dün geceki saldırılar, Husilerin Kızıldeniz'de gemilere saldırı düzenleme kabiliyetini zayıflatmış ya da yok etmiş olabilir. Ama en azından kamuoyunda, halen meydan okumaya devam ediyorlar. Hâlâ daha fazla saldırı düzenleme kapasiteleri var.

ORTA DOĞU'DA GECE BASKINI


Yemen'in başkenti Sana'da gece saatlerinde patlama sesleri duyuldu. Husi medya kaynakları, İngiltere ve ABD'nin saldırıya geçtiğini bildirdi. Husiler iki gündür devam eden saldırılarda çok sayıda kişinin öldüğünü doğruladı. Husilere ait televizyon kanalı Al-Masirah, Al-Dailami hava üssünün saldırıya uğradığını bildirdi.

WASHINGTON DOĞRULADI

ABD ordusu tarafından 03:45'de yayınlanan açıklamada saldırı doğrulandı. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada USS Carney savaş gemisinden Tomahawk füzelerinin ateşlendiği bilgisi verildi.

CNN International'e konuşan bir ABD'li yetkili ise ordunun 24 farklı noktayı hedef aldığını kaydetti.