Dünya Son dakika: İsrail-Filistin bölgesinde son durum! Gazze saldırı altında...

Son dakika: İsrail-Filistin bölgesinde son durum! Gazze saldırı altında...

09.10.2023 - 23:30 | Son Güncellenme:

Al Jazeera Hamas'ın bugün sabah bir grup İsrailli askeri daha yakaladığını duyurdu, dört bir yanında arka arkaya sirenler çalan İsrail'in hem güney hem de kuzey sınırında yaptığı yığınak dikkat çekici.

Hamas ve İsrail arasındaki savaş üçüncü gününe girdi, Cumartesi gününün ilk saatlerinde büyük bir saldırıyla başlayan çatışmaya uluslararası aktörler dahil oluyor. ABD ana müttefiki İsrail'e destek için dünyanın en büyük uçak gemisini Doğu Akdeniz'e gönderiyor. Ortadoğu'yu alev topuna çeviren savaşa dair tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ FİLİSTİN VE İSRAİL'İ ORTAK TOPLANTIYA DAVET ETTİ

Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistinli mevkidaşı Riyad El Maliki'yi bölgede yaşanan durumu görüşmek için toplantıya davet etti. Taraflardan ise bu çağrıya henüz yanıt gelmedi.

FRANSA: 4 VATANDAŞIMIZ ÖLDÜ, 13'Ü KAYIP

Fransa Dışişleri Bakanlığı, dört Fransız vatandaşının İsrail'de Hamas tarafından öldürüldüğünü, 13 kişinin ise kayıp olduğunu duyurdu.

ÖLÜ SAYISI 788'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in düzenlediği saldırılar sonucu 788 sivilin hayatını kaybettiğini, 4 bin 100 sivilin de yaralandığını duyurdu. Bakanlık, İsrail’in saldırılarının sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı
AB, FİLİSTİN’E İNSANİ YARDIMA DEVAM EDECEK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların patlak vermesinin ardından Filistin’e yapılan mali yardımları gözden geçirileceğini fakat insani yardımların devam edeceğini aktardı.

HALK MARKETLERE AKIN ETTİ

İsrail ordusunun en az 72 saat boyunca yetecek yiyecek ve su stoku yapılması uyarısının ardından halk marketlere akın etti.

HAMAS'TAN DİYALOG AÇIKLAMASI

Üst düzey Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzouk, Hamas’ın hedeflerine ulaştığı" için “siyasi diyaloğa açık” olduğunu açıkladı. Marzouk basına yaptığı açıklamada, Hamas’ın muhtemel bir ateşkesi tartışmaya istekli olup olmadığı sorusuna, Hamas'ın "bu tür bir şeye" ve "tüm siyasi diyaloglara" açık olduğu cevabını verdi. Marzouk ayrıca, Hamas'ın aralarında Rusya ve Çin vatandaşlarının da bulunduğu İsrail'den "onlarca" çifte vatandaşını esir aldığını ifade etti.

Haberin Devamı
NETANYAHU: SİLAHLI KİŞİLER İSRAİL'İN İÇİNDE

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, "Bir takım Filistinli silahlı kişiler hala İsrail'in içinde" dedi.

İSRAİL'İN DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA ÖLÜ SAYISI 687'YE YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 140'ı çocuk, 687'ye yükseldi.

'REHİNELERDEN HİÇBİRİNE ZARAR VERMEMESİNİ İSTİYORUZ'

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, “Rehin tutulan çok sayıda İsrailli ve farklı milletlerden insanlar var. Onları geri getirmeye kararlıyız. Hamas'ın rehinelerden hiçbirine zarar vermemesini istiyoruz. Rehinelerin güvenliği onların sorumluluğundadır. Bu savaş suçu affedilmeyecektir” dedi.

Haberin Devamı
GUTERRES: İNSANİ DURUM KATLANARAK KÖTÜLEŞECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin arasındaki çatışmanın durup dururken çıkmadığını belirterek, 'Gerçek şu ki, bu, 56 yıllık bir işgalin ve görünürde siyasi bir sonu olmayan, uzun süredir devam eden bir çatışmanın ürünüdür.Bu düşmanlıklardan önce Gazze'deki insani durum son derece vahimdi, şimdi katlanarak kötüleşecek" dedi.

HAMAS’TAN İSRAİL’E TEHDİT

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeida, İsrail’in önceden haber vermeksizin sivilleri bombalamasına karşılık esirleri infaz etmekle tehdit etti.

CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı 900’e yükselirken, 157'si ağır 2 bin 616 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı
ERDOĞAN 'BARIŞ' İÇİN DEVREDE! ABBAS VE HERZOG İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yoğun Filistin diplomasisi devam ediyor. Filistin ve İsrail liderlerinin ardından Erdoğan, Katar Emiri ile bir görüşme gerçekleştirdi.

NETANYAHU'DAN YENİ AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımana dair görüntüleri paylaşarak, “Başladık, kazanacağız” ifadelerini yer verdi.

GAZZE ŞERİDİ’NDE 6 CAMİYİ BOMBALADI

İsrail güçleri ile Hamas arasındaki çatışmalar 3’üncü gününe girerken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımanda 6 cami yıkıldı. Yıkılan camiler arasında yer alan Eş-Şati Mülteci Kampı’ndaki Al-Susi Camii’ne düzenlenen saldırıda çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı
AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, yarın Belçika’nın başkenti Brüksel’de İsrail-Filistin gündemiyle olağanüstü toplanacak.

HAMAS: REHİNELERE ONURLU DAVRANILIYOR

BBC'ye konuşan Hamas'ın uluslararası ilişkiler sorumlusu Basem Naim, "rehinelere son derece insani ve onurlu bir şekilde davranmak konusunda kararlı ve böyle davranmak zorunda olduklarını" söyledi. Naim, kaç kişinin rehin alındığını veya öldürülen sivillerin sayısını açıklamayı reddetti. Cumartesi gününden bu yana İsrail'de 700'den fazla kişi öldü. Onlarca kişinin kaçırıldığı düşünülüyor.

Naim ayrıca Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deif'in grubun üyelerine, "yaşlılara, sivillere ve çocuklara saygı göstermeleri" ve "savaşa doğrudan dahil olmayan kimseyi öldürmemeleri" talimatı verdiğini iddia etti.

İSRAİL HELİKOPTERLERİ LÜBNAN'I VURDU

İsrail ordu sözcüsü, savaş helikopterlerinin Lübnan topraklarına operasyon düzenlediğini bildirdi.

HİZBULLAH: İSRAİL'E HERHANGİ BİR OPERASYON DÜZENLEMEDİK

İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail topraklarına geçmeye çalışan bazı silahlı militanların öldürüldüğünü duyurdu. Ordu, silahlı birliklerinin helikopterler tarafından desteklendiğini belirtti. Açıklamada militanların kimlerle ilişkilendirildiğine yönelik herhangi bir detay yer almadı.

Bir Hizbullah sözcüsü, Lübnanlı silahlı grubun İsrail'e herhangi bir operasyon düzenlemediğini söyledi.

NETANYAHU: ORTA DOĞU'YU DEĞİŞTİRECEĞİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas saldırısına verilecek karşılıkla Orta Doğu'yu değiştireceklerini söyledi.

ABD 10 VATANDAŞININ ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Hamas'ın Aksa Tufanı baskını sırasında İsrail'de bulunan 9 ABD vatandaşının öldüğü açıklandı. Beyaz Saray, Amerikan vatandaşlarının öldüğünü doğruladı ve durumun yakından takip edildiğini aktardı.

İngiltere ise 10'dan fazla vatandaşının ölümünden ya da kaybolmasından korkuyor. BBC, Londra yönetiminin hafta sonu gerçekleşen Hamas saldırısında 10'u aşkın Britanya vatandaşının etkilendiğini bildirdi.

RUSYA: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM İLERLEMENİN TEK YOLU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail ile Filistinlilerin barış içinde bir arada yaşamasını sağlayacak iki devletli çözüme ilişkin görüşmelerin, çatışmalar sona erdikten sonra ilerlemenin tek yolu olduğunu söyledi. Lavrov, söz konusu açıklamayı Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'la Moskova'da görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı. Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt ise, İsrail'in Filistinlilere karşı tutumunu değiştirmediği takdirde daha fazla savaşın yaşanacağını dile getirdi.

GAZZE'NİN SUYU KESİLDİ

İsrail Enerji ve Altyapı Bakanı Israel Katz, İsrail'den Gazze Şeridi'ne giden su kaynaklarının derhal kesilmesi emrini verdiğini söyledi. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımda elektrik ve yakıtın dün kesildiğini kaydeden Katz, "Geçmişte olan, gelecekte olmayacak" ifadesini kullandı.

Gazze'de yaklaşık 2.3 milyon Filistinli yaşıyor. İsrail, Cumartesi günü misilleme saldırılarını başlatmadan önce belirli bölgelerde yaşayan insanları bölgeyi terk etmeleri konusunda uyarmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Gazze halkına sesleniyorum, hemen oradan ayrılın çünkü her yerde tüm gücümüzle harekete geçmek üzereyiz" demişti.

Ancak birçok kişinin bölgeden ayrılması mümkün değil.

Birleşmiş Milletler (BM), 123 binden fazla kişinin Gazze'de yerinden edildiğini söyledi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 73 bin kişinin BM tarafından kurulan okullarda barındığını söyledi. BM yetkilileri, "Bu okullarda elektrik var, onlara yemek, temiz su, psikolojik destek ve tıbbi tedavi sağlıyoruz" dedi.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E YENİ ROKETLER

İsrail'in kuzeyinde öğle saatlerinde bir kez daha hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin Lübnan'dan atılan roketleri engellediği bildiriliyor.

FOTOĞRAFLAR SINIRDA ÇEKİLDİ


Hamas'ın Aksa Tufanı adını verdiği baskınla Gazze Şeridi'ndeki sınır hattı delik deşik olan İsrail, resmen ilan ettiği savaşın ardından önemli askeri adımlar atmaya hazırlanıyor.


İsrail Savunma Bakanlığı bugün Gazze'nin tamamen kuşatıldığını açıkladı, uluslararası haber ajansı AFP ise Gazze sınırındaki askeri yığınağın fotoğraflarını geçti.


AFP'nin karelerinde onlarca İsrail tankı ve zırhlı aracının yanı sıra mevzi alan İsrail askerleri de var.


Gazze sınırı yakınından bildiren BBC muhabiri Jonathan Beale, mevcut tablonun muhtemel büyük bir askeri operasyonun hazırlıklarını işaret ettiğini belirtti. Beale'e göre, İsrail'in çok daha fazlasını planladığı apaçık. Zira, ordu birlikleri ve zırhlı araçlar Gazze sınırına yığılıyor.

RUSYA: ÇATIŞMALARA ÜÇÜNCÜ BİR TARAF GİREBİLİR

Moskova, ABD Pentagon'unun savaş ve uçak gemilerini İsrail'e yaklaştıracağını duyurmasının ardından, devam eden çatışmaya üçüncü bir tarafın girme riskinin "yüksek" olduğunu söyledi.

Devletin resmi ajansı TASS'a konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov 'Bu tür durumlarda müzakere sürecine giden yolları en kısa sürede bulmak önemli bir durum' ifadelerini kullandı.

GAZZE'DE 510 İSRAİL'DE 800 ÖLÜ VAR

Al Jazeera tarafından yayınlanan bilanço raporunda Gazze'de 510 kişinin öldüğü, 2750 kişinin yaralandığı bilgisi geçildi. İsrail tarafında ise 800 kişi hayatını kaybetti, 2243 kişi yaralandı. Batı Şeria'da ise şimdiye kadar 16 kişi öldü, 80 kişi ise yaralandı.

İSRAİL: 48 SAAT İÇİNDE TÜM AİLELERE KAYIPLAR HAKKINDA BİLGİ ERİLECEK

İsrail Savunma Bakanlığı, Hamas saldırılarında yaralanan, ölen ve esir alınan kişiler hakkında yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti. Yetkililer önümüzdeki iki gün içerisinde tüm ailelere sevdiklerinin başına ne geldiğini bildireceklerini tahmin ettiklerini açıkladı.

GAZZE'DE MÜLTECİ KAMPLARI VURULDU

Filistin Dışişleri Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarında iki mülteci kampı vuruldu. İsrail yerel medyasında çıkan haberlerde ise Eş Şati ve Cebaliye kamplarının hedef alındığı doğrulandı. Al Jazeera, İsrail bombardımanında mülteci kamplarında en az 50 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Gazze Şeridi üzerinde toplam sekiz adet mülteci kampı bulunuyor.

HAMAS: İSRAİL BOMBARDIMANINDA DÖRT İSRAİLLİ ESİR ÖLDÜ

Gazze Şeridi'ni yöneten örgüt, İsrail savaş uçaklarının Pazar günü gerçekleştirdiği saldırılarda Hamas'ın esir aldığı dört İsraillinin öldüğünü açıkladı.

'SINIRA YIĞINAK BÜYÜK BİR OPERASYONUN HABERCİSİ'

Gazze sınırı yakınından bildiren BBC muhabiri Jonathan Beale, gördüklerini tam boyutlu bir askeri operasyona benzetti, İsrail savaş uçaklarının sürekli gökyüzünde olduğunu ve Gazze'yi bombardımana tuttuğunu aktardı.


Mevcut tablonun muhtemel büyük bir askeri operasyonun hazırlıklarını işaret ettiğini kaydeden Beale'e göre, İsrail'in çok daha fazlasını planladığı apaçık. Zira, ordu birlikleri ve zırhlı araçlar Gazze sınırına yığılıyor.

RUSYA: ARAP BİRLİĞİ İLE KAN DÖKÜLMESİNİ DURDURMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Arap Birliği Genel Sekreteri Başkanı Ahmed Ebu Gayt'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada Moskova'nın planını açıkladı. Lavrov, Moskova'nın Arap Birliği ile İsrail ve Gazze'de kan dökülmesini önlemek amacıyla birlikte çalışacağını söyledi.

İSRAİL: BU BİZİM 11 EYLÜL'ÜMÜZ



İsrail ordusundan iki üst düzey yetkili, Hamas'ın Cumartesi günü İsrail'e yönelik saldırısını 11 Eylül saldırılarına benzetti. Binbaşı Nir Dinar, "Bu bizim 11 Eylül'ümüz. Bizi yakaladılar" dedi.

Yarbay Jonathan Conricus da Hamas'ın saldırılarını Amerika'daki saldırılarla karşılaştırdı ve "Bu, 11 Eylül ve Pearl Harbor saldırılarının birleşimi olabilir" dedi.

Conricus, "Bu, İsrail tarihinin açık ara en kötü günü. Daha önce hiç bu kadar çok İsrailli, bırakın bir günlük düşman faaliyetini, tek bir olayda bile öldürülmemişti" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada Gazze sınırındaki topluluklar arasında kontrolün yeniden sağlandığı belirtildi.

İsrail ordusu (IDF) sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Gazze bariyeri yakınındaki tüm toplulukların kontrolünü yeniden ele geçirdiğini ancak aktif Filistinli silahlı kişilerle münferit çatışmaların devam ettiğini söyledi. Ordu daha önce İsrail topraklarında "yedi veya sekiz" yerde çatışmaların devam ettiğini açıklamıştı.

AL JAZEERA: HAMAS YENİ SİLAHINI TANITTI

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Cemile Ebu Zenona, Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın İsrail'e karşı savaşta kullandıkları yeni silahı tanıttıklarını aktarıyor. Grubun yeni bir silahı ortaya çıkardığını belirten Al Jazeera muhabiri, omuzdan ateşlenen hava savunma sisteminin Gazze'de üretildiği bilgisini verdi.

Al Jazeera, El Kassam Tugayları'nın yayınladığı bir videoda söz konusu silahın kullanıldığını ve havadaki hedefin vurulduğunu hatırlatıyor.

'GAZZE'NİN TAMAMEN KUŞATILMASI EMRİNİ VERDİM'



İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, orduya Gazze Şeridi'nin tamamen kuşatılması emrini verdiğini söyledi. Bakan Gallant, "Elektrik yok, yiyecek yok, gaz yok, her şey kapatıldı" dedi.



Saatler sonra İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze'ye su sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı.

İsrail, halihazırda Gazze Şeridi ve kıyısındaki hava sahasının kontrolünü elinde bulunduruyor. Sınır geçişlerinde ise kimlerin ya da hangi ürünlerin Gazze'ye gireceğini de denetliyor.

İSRAİL'İN DÖRT BİR YANINDA SİRENLER ÇALDI

İsrail'in dört bir yanında ve Kudüs'te hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail ordusu, Gazze'den ateşlenen roketler nedeniyle sirenlerin çaldığını duyurdu. Kudüs'te en az üç patlama sesi duyulurken, roketlerin nereye düştüğü ya da ne kadarının engellendiğine yönelik henüz bir bilgi yok.

ÇOK SAYIDA İNSAN ENKAZ ALTINDA



Gazze Şeridi'ndeki Eş Şati mülteci kampında yer alan bir cami İsrail hava saldırısında hedef alındı. Yerel medya, çok sayıda insanın cami çevresindeki evlerin enkazı altında kaldığını bildiriyor.


Uluslararası haber ajansları yıkılan El Garbi camii ve çevresinde ortaya çıkan feci görüntülerin fotoğraflarını servis ediyor.  


YURT DIŞINDAKİ İSRAİLLİLER SAVAŞA KATILACAK

İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi günü Hamas'ın Gazze'den başlattığı sürpriz saldırının ardından 300 bin yedek askere savaşta görev verdi. BBC, yurt dışında yaşayan İsraillilerin ülkeye dönmesi için özel uçuşlar organize edildiğini belirtiyor. BBC'ye göre, İsrail ordusu şimdiye kadarki en büyük seferberliği ilan etmiş durumda.

LÜBNAN SINIRINDA ASKERİ HAREKETLİLİK

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın başlattığı Aksa Tufanı saldırısıyla sarsılan İsrail, kuzeydeki Lübnan'da konuşlu Hizbullah güçleri tarafından da ateş altına alındı. Hizbullah'ın top atışlarına İsrail ordusu ağır silahlarla karşılık verdi. Uluslararası haber ajansı AFP, bu sabah İsrail-Lübnan sınırındaki bilinmeyen bir noktadan İsrail Merkava tankları, zırhlı araçları ve top sistemlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Raşid Buhabib, Beyrut yönetiminin Hizbullah'tan savaşa müdahale etmeyeceğine dair güvence aldığını söyledi. Dışişleri Bakanı'nın verdiği bilgiye göre, Hizbullah'ın verdiği güvence İsrail Lübnan'a karşı taciz ya da zorbalıkta bulunmamasını şart koşuyor.

İSRAİL GAZZE SINIRINDAKİ BÖLGEYİ VURUYOR, SDEROT TAHLİYE EDİLEMEDİ

İsrail ordusu, Gazze sınırına yakın konumdaki İsrail yerleşimlerindeki hedefleri ve toplulukları vuruyor. Ordu ayrıca, Gazze Şeridi etrafındaki bölgeye Hamas'ın yeni bir hava akınıyla sızma girişimi konusunda uyarılarda bulundu.



İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze çevresindeki tüm yerleşimlerde kontrolün sağlandığını ancak halen Hamas üyelerinin bölgede olabileceğini söyledi. İsrail savaş uçakları ve tanklarının Hamas'ın açtığı gediklerde güvenliği sağlayacağını belirten sözcü Hagari, Gazze sınırında yaşayanların tahliyesini tamamladıklarını yalnızca Sderot'ta İsraillilerin henüz tahliye edilmediğini aktardı.

GAZZE'DE CAN KAYBI NEREDEYSE 500

Gazze Şeridi'ndeki sağlık bakanlığı yetkilileri, İsrail'in hava saldırılarında can kaybının 500'e yaklaştığını duyurdu. Ölü sayısı 493'e çıkarken, yaralı sayısı ise son bilgilere göre 2 bin 751.

ESKİ MOSSAD ŞEFİ: TAKTİK TAMAMEN ÇÖKTÜ


İsrail'in ünlü gizli servisi Mossad'ın eski yöneticisi Danny Yatom, İsrail'in güvenlik taktiklerinin Cumartesi günü gerçekleşen Hamas baskınıyla tamamen çöktüğünü söyledi. Hamas'ın birçok koldan gerçekleşen büyük saldırısında İsrail adına her şeyin ters gittiğini ve kimsenin olup bitenlere dair bir ipucuna sahip olmadığını kaydeden Yatom, Yom Kippur Savaşı'ndan 50 yıl sonra ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi:

"Sınırdaki kuvvetlerin sayısı çok azdı ve bunun temel sebebi istihbarat hatasıydı. Çünkü Mossad, Hamas'ın birçok tatbikatına tanık olmamıza rağmen Filistinli grubun İsrail'e saldırmayı düşünmediğini söylüyordu."

SEKİZ FRANSA VATANDAŞI KAYIP

Fransa Dışişleri, Cumartesi günü başlayan savaşta İsrail'deki bir Fransız vatandaşının öldüğünü, sekiz Fransızın ise kayıp olduğunu duyurdu.

10 NEPALLİ ÖLDÜ, BİNLERCESİ TAHLİYE BEKLİYOR

Nepal, Hamas saldırısının ardından İsrail'deki en az 10 vatandaşının öldüğünü açıkladı. Nepal hükümeti olağanüstü toplantı kararı alırken, binlerce işçi ve öğrencinin İsrail'den nasıl tahliye edileceği masaya yatırılacak.

Resmi rakamlara göre, İsrail'de 4 bin 500 Nepalli işçi çalışıyor. Söz konusu işçilerin çoğu hastabakıcı olarak görev yapıyor.

HAMAS BİR GRUP İSRAİLLİ ASKERİ DAHA ELE GEÇİRDİ

Al Jazeera, Hamas'ın bir grup İsrail askerini daha ele geçirdiğini ve İsrail'e ait yerleşimlerde çatışmaya girdiğini duyurdu. Haberini kaynaklarına dayandıran televizyon, Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın İsrail askerlerini yakaladığını yazdı.

HAMAS ASKERİ ÜSSE SIZMAYI DENEDİ

İsrail ordusu, Hamas unsurlarının Pazartesi sabah saatlerinde Gazze sınırında yer alan Zikim askeri üssüne sızma girişiminde bulunduğunu ve girişimin engellendiğini açıkladı.

Söz konusu üs, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alıyor ve Aşkelon kentine oldukça yakın.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI ARTIYOR


Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 436'ya çıktığını açıkladı. Gazze Şeridi'nde yaşamını yitirenlerden 91'i çocuk, 61'i kadın. Resmi rakamlara göre, yaralı sayısı 2 bin 271.


İSRAİL SINIRI DELİK DEŞİK

İsrail ordusu, halen çok sayıda silahlı Hamas unsurunun Gazze'den İsrail topraklarına giriş yaptığını düşünüyor. Hamas üyelerinin sınırı geçtiği birçok noktanın tanklarla kapatıldığını belirten ordu, ancak an itibarıyla Hamaslıların İsrail'e giriş yaptığının inkar edilemeyeceğini duyurdu.


Haaretz gazetesi, Gazze-İsrail sınırındaki bazı kasabalar ve yerleşimlerin aktif muharebe alanı olduğunu yazdı.

Jerusalem Post gazetesinin köşe yazarı Seth Frantzman ise, X hesabından paylaştığı mesajda İsrail'in sınırın büyük bölümünde kontrolü kaybettiğini ve Hamas'ın girdiği noktaları kapatmak için tankları kullandığını belirtti. "Sanki 7 Ekim tarihinde orada hiçbir kuvvet yokmuş gibi" ifadesini kullanan Frantzman, geniş çaplı bir soruşturma yapıldığı takdirde bütün bölgede yalnızca bir avuç askerin ortaya çıkıp çıkmayacağını merak ettiğini yazdı.

Orta Doğu üzerine yazdığı analizlerle bilinen Frantzman, 7 Ekim tarihinden bu yana İsrail hükümetinden hiçbir politikacının kamuoyu önüne çıkmadığını da hatırlatıp ortada kimsenin olmadığını da ekledi.

12 TAYLANDLI ÖLDÜ, 11'İ KAÇIRILDI

Tayland Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın Cumartesi günü başlayan saldırısında İsrail'de bulunan 12 vatandaşının öldüğünü ve sekizinin de yaralandığını açıkladı. Resmi açıklamaya göre, Hamas'ın kaçırıp Gazze'de rehin tuttuğu Taylandlıların sayısı ise 11.

İsrail'de çoğu işçi yaklaşık 30 bin Tayland vatandaşı bulunuyor. Bu sayı Gazze Şeridi'nde ise yaklaşık 5 bin.

KFAR AZA'DA BİR İSRAİLLİ AİLE REHİN TUTULUYOR

İsrail ordusu, bir İsrailli ailenin Gazze yakınlarındaki Kfar Aza'da Hamaslılar tarafından rehin tutulduğunu doğruladı. Bu sabah yapılan bilgilendirme toplantısında İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht'e kaç kişinin Gazze'de esir tutulduğu soruldu. Sözcü, "Onlarca olduğunu söyleyebilirim" yanıtını verdi.

GAZZE'DE DURUM ÇOK VAHİM

The Guardian'ın Gazze muhabiri Hazem Baluşha, İsrail'in Hamas'ın saldırısına verdiği tepkiyi aktarıyor:

"Çok sert, çok sayıda saldırı gerçekleşti, bazıları evime oldukça yakın. Sivil savunma araçları şehrin dört bir yanında telaşla hareket ediyor. İnternet ve elektrik kesik olduğu için Gazze'de neler olduğuna dair fazla bir bilgimiz yok."

İSRAİL ORDUSU HALEN HAMAS'LA İSRAİL İÇİNDE ÇARPIŞIYOR

İsrail'den bu sabah yapılan resmi açıklamaya göre, ordu birlikleri halihazırda ülkenin güneyindeki yedi ila sekiz bölgede Hamas'ın silahlı unsurlarıyla savaşıyor. İsrail ordu sözcüsü Richard Hecht, "Bu operasyonun genişliği tamamen farklı..." deyip mevcut tabloyu savunma ve güvenlik durumuna geri döndürmenin beklediklerinden daha fazla zaman aldığını söyledi.

POLONYA TAHLİYEYE BAŞLADI

Doğu Avrupa ülkesi Polonya, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye ediyor. 120 Polonyalıyı taşıyan uçak, Pazartesi sabahı başkent Varşova'ya iniş yaptı.

Günün ilerleyen saatlerinde iki tahliye uçağının daha Polonya'ya ulaşması bekleniyor. Tahliye operasyonunda Polonya ordusunun 200 kadar askerle görev aldığı belirtiliyor.

ÇİNLİ-İSRAİLLİ KADIN FESTİVALDEN KAÇIRILANLAR ARASINDA

Sosyal medyada paylaşılan videolarda yer alan Noa adlı kadına dair resmi açıklama geldi, Çin'in İsrail Büyükelçiliği kaçırılmayı doğruladı. Weibo'dan açıklama yapan büyükelçilik, Supernova Müzik Festivali'ne katılan Noa adlı Çin-İsrail vatandaşı kadının Pekin'de doğduğunu kaydetti:

"İsrail'den Gazze'ye zorla sürüklendi. Noa Pekin'de doğdu. O bizim kızımız, kız kardeşimiz ve arkadaşımız."

İRAN KAFALARI KARIŞTIRDI

İran'ın Birleşmiş Milletler misyonu, Hamas militanlarının İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği saldırıya 'dahil olmadığını' söyledi. Misyon Pazar günü yaptığı açıklamada, "Filistin'e kararlı bir şekilde destek veriyoruz; ancak Filistin'in cevabında rolümüz yok, zaten yalnızca Filistin'in kendisi tarafından üstleniliyor" dedi.

Hamas sözcüsü Gazi Hamad BBC'ye yaptığı açıklamada Hamas'ın şafak operasyonu için İran'dan doğrudan destek aldığını söylemişti. Hamad diğer ülkelerin de Hamas'a yardım ettiğini belirtmişti ancak isim vermemişti.


Ancak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazar günü CNN'e yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin 'bu saldırıyı İran'ın yönettiğine veya arkasında olduğuna dair henüz bir kanıt görmediğini' söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Danny Hagari de, bu sabah yaptığı basın toplantısında İran'ın Hamas ile İsrail arasındaki savaşa karıştığına dair hiçbir işaret olmadığını söyledi.

Öte yandan İran'ın üst düzey liderleri, Hamas militanlarının Cumartesi günü İsrail’in güneyine düzenlediği saldırıya desteklerini yineledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Pazar günü attığı bir tweet’te şiddeti 'yıllardır süren cinayetlere ve suçlara meşru bir yanıt' olarak nitelendirdi.

Bu arada Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Wana Haber Ajansı tarafından paylaşılan ve televizyonda yayınlanan bir konuşmasında bunu, Filistinli askerler (ve) tüm Filistinli gruplar için bir 'zafer' olarak nitelendirdi.

İran yıllardır Hamas'ı destekliyor ve savaşçılarına silah ve eğitim sağlıyor.

İSRAİL, HAMAS'A AİT ÖNEMLİ ALTYAPILARI VURDUĞUNU DUYURDU

İsrail ordusu (IDF), Hamas'ın temel altyapısını hedef alan çok sayıda hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Bunlar arasında grubun 'operasyonel' olarak kullandığının iddia edildiği Cebaliye bölgesindeki bir cami de yer alıyor.

Ordu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Hamas’ın deniz gücünde üst düzey bir yetkili olan Muhammed Kashta'ya ait bir binanın da hedefler arasında yer aldığını söyledi.

BÜYÜK BİR ASKERİ OPERASYON KESİN GÖRÜNÜYOR

BBC'nin Uluslararası Editörü'ü Jeremy Bowen'ın analizi:

"Şimdiye kadar, aralarında Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu İsrail başbakanları, Hamas'ın gücünü kırmak amacıyla Gazze'ye büyük bir askeri güç gönderilmesi yönündeki baskılara direndiler.


Bu, pek çok Filistinli sivilin ölümüne yol açabilecek ve işe yaramayabilecek göz korkutucu bir askeri görev. Bunun yerine Gazze'yi kuşatarak ve İsrail ordusunun istihbaratına ve caydırıcı gücüne güvenerek Hamas'ı kontrol altına almaya çalıştılar.

Bu politika artık paramparça oldu. Büyük bir askeri operasyon kesin görünüyor.

Amacına ulaşsa bile savaşı başka yerlere yaymadan büyük zorluklarla baş edemez.

Gazze nasıl yönetilecek? İsrail çekildikten sonraki gün ne olacaktı? Askeri güç yeterli değil.

Uzun vadede bu ölümcül çatışmanın altında yatan siyasi nedenlerin ele alınması gerekiyor. Aksi takdirde daha fazla nesil kana ve acıya mahkum olacak."

BM: GAZZE'DE 124 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Pazar gecesi yaptığı açıklamada, yerel saatle 21:00 itibarıyla 123.000'den fazla Filistinlinin Gazze'de yerinden edildiğini ve 74.000'e yakınının okullara sığındığını söyledi.


İsrail, Hamas'ın sürpriz saldırısına Gazze'ye bir dizi hava saldırısıyla karşılık verdi. Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.

Filistinli sağlık yetkilileri, 400'den fazla kişinin öldüğünü, 2.000'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

ORDU SEKİZ SAAT SONRA ULAŞABİLDİ

Gazze yakınlarındaki Reim yerleşiminde yaşayan bir İsrailli, Hamas'ın saldırısı sırasında ordu birliklerinin kendilerine ulaşmasının sekiz saat sürdüğünü söyledi. "Ordu şaşkına dönmüştü. Ordu bize ulaşıncaya kadar yaklaşık sekiz saat geçti" ifadesini kullanan İsrail emekli öğretmen, saldırı sırasında kendilerini evlerindeki güvenli odalara kilitlediklerini anlattı:

"Odalarda tek başımızaydık. Mesajlaşma grubumuzdaki insanlar kapılarının önünde Arapça duyabildiklerini söyleyen çılgınca mesajlar atıyordu. 'Evimizin içindeler. Yardıma ihtiyacımız var...' Korkunçtu, gerçekten korkunçtu."

PETROL FİYATLARI ARZ KESİNTİSİ KORKUSUYLA YÜKSELDİ

Petrol fiyatları, son olayların Orta Doğu'daki üretimi kesintiye uğratabileceği endişeleri üzerine yükseldi.

ABD petrolünün referans noktası olan West Texas Intermediate %4'ten fazla artışla varil başına 86 doların üzerine çıktı.

İsrail ve Filistin toprakları petrol üreticisi değil. Ancak Orta Doğu, küresel arzın neredeyse üçte birini oluşturuyor.

MÜZİK FESTİVALİNDE 250'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

İsrail'in güneyinde Hamas'ın saldırısına uğrayan müzik festivali alanından 250'den fazla cesedin çıkarıldığı bildirildi.

İsrail’deki basın kuruluşları bu sayıyı, arama kurtarma örgütü Zaka’dan gelen bilgiye dayandırdı.

İsrail'de Gazze Şeridi yakınlarında düzenlenen Supernova müzik festivaline Hamas militanları Cumartesi günü motorlu paraşütlerle baskın düzenlemiş ve etrafa ateş açmıştı.

BEYAZ SARAY ABD VATANDAŞLARININ ÖLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Beyaz Saray İsrail'de "birçok” Amerikalının öldüğünü doğruladı, ancak sayı vermedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD hükümetinin durumu yakından izlediğini ve İsrail'deki yerel yetkililerle iletişim halinde olduğunu söyledi.

EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ DOĞU AKDENİZ'E

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Washington’ın İsrail’e desteğini göstermek için dünyanın en büyük uçak gemisini İsrail yakınlarına göndereceğini açıkladı.


Bakan Austin, USS Gerald R. Ford ile gemide görevli taarruz grubunun Akdeniz’in doğusunda İsrail yakınlarına hareket etmesi emrinin verildiğini duyurdu. ABD’nin en yeni, dünyanın da en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford’a yaklaşık 5.000 donanma görevlisi ve kruvazörler ile muhripler eşlik edecek.

ABD Hava Kuvvetleri'nin bölgedeki F-35, F-15, F-16 ve A-10 savaş uçağı filolarını güçlendirmek için adımlar attığını söyleyen Austin, İsrail’e mühimmat sağlayacaklarını da duyurdu.

Bakan Austin, Washington’ın Hamas'ın saldırılarının İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinin normalleşme potansiyelini bozmayı hedeflemiş olabileceğini de söyledi.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, ABD Başkanı Joe Biden Pazar günü telefonla görüştüğü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya, İsrail ordusuna yardımın yola çıktığını ve ilerleyen günlerde ek yardımların olacağını söyledi.

CNN televizyonu, Hamas’ın saldırılarında en az 3 Amerikalının öldüğünü bildirdi.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre Hamas, ABD'nin İsrail'e yönelik yeni askeri yardımının Filistinlilere karşı 'saldırganlık' anlamına geldiğini söyledi.

Habere göre, "ABD'nin işgali (İsrail’i) desteklemek için uçak gemisi sağlayacağını duyurması, halkımıza yönelik saldırıya fiili katılımdır" ifadelerine yer verildi.

Hamas’ın 'Batı Şeria'daki direniş savaşçılarına' ve 'Arap ve İslam uluslarına' savaşa katılma çağrısında bulunduğu da söyleniyor.

İKİ GÜNDE CAN KAYBI 1100'Ü AŞTI

İsrail Savunma Birlikleri (IDF), gece yarısı yaptıı açıklamada Cumartesi sabahından beri 700 İsraillinin öldüğünü ve 2.150’sinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise son güncellemesinde İsrail'in hava saldırıları sonrasında 413 kişinin öldüğünü ve 2.300 kişinin yaralandığını açıkladı.

GAZZE'DE YÜZLERCE KİŞİNİN BARINDIĞI OKULA ROKET ATILDI


BM'nin Filistin Mülteci Örgütü Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde roket saldırılarından korunmaya çalışan 225 kişinin bulunduğu bir okulun vurulduğunu söyledi.

UNRWA, yaralanan olmadığını ancak binanın önemli ölçüde hasar gördüğünü belirtti.

Ajans, şu anda Filistin bölgesindeki 64 okulda 73 bin 538 yerinden edilmiş insanı barındırdığını da sözlerine ekledi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti