Dünya Yunan medyası Erdoğan'ın ziyaretini canlı yayınladı! İşte Türklerin vizesiz gezebileceği 10 Yunan adası

Yunan medyası Erdoğan'ın ziyaretini canlı yayınladı! İşte Türklerin vizesiz gezebileceği 10 Yunan adası

07.12.2023 - 13:08 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi Atina ziyaretinde konuşan Başbakan Miçotakis, "Coğrafya ve tarih bize aynı mahallede yaşamayı emretti. İki devleti yan yana getirmeyi tarihi bir borç görüyorum" dedi. Türk turistlere Ege Denizi'ndeki 10 Yunan adasına bir hafta boyunca vizesiz tatil uygulaması duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sabah Yunanistan'ın başkenti Atina'ya uçtu. 2020 yazından itibaren fırtınalı bir dönem geçiren Türk-Yunan ilişkilerinde, 6 Şubat depremleriyle birlikte yeni bir sayfa açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bu yıl içinde önce NATO zirvesinde ardından New York'ta bir araya geldi. Cumhurbaşkanı olarak ikinci kez Yunanistan'ı ziyaret eden Erdoğan'ın gezisi, yerel ve uluslararası medya tarafından yakından takip ediliyor. Yunan gazeteleri canlı blog'larla Erdoğan'ın ziyaretini okuyucularına aktarırken, televizyonlar ise canlı yayına geçti.

ERDOĞAN'DAN YUNANİSTAN ZİYARETİNE İLİŞKİN PAYLAŞIM

ERDOĞAN İMZAYI ATTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Konulu Atina Bildirgesi’ni imzaladı. Bildirgede ikili ilişkilerin başarılı bir şekilde yönetilmesi için her düzeyde etkili iletişim kanallarının ve mekanizmalarının öneminin altını çizildi.

YUNAN BAKANDAN VİZESİZ SEYAHATE İLK YORUM

Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis adalara verilen yeni vize statüsüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Dimitris "Bu karar iki halkı birbirine yakınlaştıracak" dedi.

Haberin Devamı
"ERDOĞAN'IN ÇIĞIR AÇICI ZİYARETİ"

Guardian gazetesine konuşan analistler, bugün Atina'da Türkiye ve Yunanistan arasında toplamda 15 anlaşmanın imzalandığını söylüyor. Guardian gazetesi bu sayısı "Erdoğan'ın ziyaretinin ne kadar çığır açıcı olduğunu gösteriyor" olarak yorumladı.

MİÇOTAKİS: COĞRAFYA VE TARİH BİZE AYNI MAHALLEDE YAŞAMAYI EMRETTİ




Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Erdoğan'la birlikte çıktığı kameralar önünde ilkbaharda Ankara'yı ziyaret etmeyi planladığını söyledi. Basın toplantısında kıta sahanlığı ve Kıbrıs gibi sorunlara Türkiye ve Yunanistan'ın farklı yaklaştığını yineleyen Miçotakis, Ankara ile ilişkileri sakin sularda yeniden kurmayı başardıklarını vurguladı. Yunan Başbakan, "Coğrafya ve tarih bize aynı mahallede yaşamayı emretti. İki devleti yan yana getirmeyi tarihi bir borç görüyorum" dedi.

ERDOĞAN: ÇÖZÜLEMEYECEK SORUN YOK

Erdoğan ise "Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir. Kıbrıs meselesinin Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması tüm bölgenin yararına olacaktır.Aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Ege'yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla dünyaya örnek olalım arzusundayız" dedi.

Erdoğan Lavrion Kampının kapatılmasıyla ilgili olarak "Yunanistan'da teröristlere barınma imkanı sağlayan benzeri kampların oluşmaması için dikkatli olunmasının altını çizdim" ifadelerini kullandı.

İŞTE VİZESİZ SEYAHAT EDİLEBİLECEK 10 ADA



Yunanistan Göç Bakanı Dimitris Kairidis, Türkiye ile yapılan anlaşma gereğince bir hafta vizesiz ziyaret edilebilecek adaları açıkladı.

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın Schengen ülkesi olduğunu hatırlatan bakan Kairidis, söz konusu ziyaretlerin gerçekleşebilmesi için Schengen'den istisna talep ettiklerini kaydetti.

Ege Denizi'nin kuzeyinden en güneyine kadar 10 adanın Türkler tarafından vizesiz seyahat edilebilmesini Yunan halkının da istediğini vurgulayan Kairidis, düzenlemenin sadece yaz mevsiminde değil tüm sene boyunca geçerli olacağı bilgisini de verdi.

Yunanistan Göç Bakanı, Türklerin vizesiz tatile gidebileceği adaları açıkladı. Bu adalar, Sakız, Samos, Kos, Rodos, Simi, Meis, Midilli, Limni, Kalymnos, Leros.

Listede Ege Denizi'nin en kuzeyindeki ada, Limni. Limni, Gökçeada'nın karşısında yer alıyor.

Midilli Çanakkale'nin güneyindeki Ayvacık ilçesinden Balıkesir'in Ayvalık ve İzmir'in Dikili ilçelerine geniş bir bölgenin karşısında konumlanıyor.

İzmir Çeşme'nin tam karşısındaki Sakız, Türk turistler arasında popüler bir ada.

Ege Denizi'nin ortasındaki Samos Kuşadası'nın, Leros, Kos ve Kalymnos ise Bodrum'un karşısında yer alıyor.

Küçük Simi adası Datça ve Marmaris arasında konumlanırken, bir başka büyük ada Rodos yine Türk turistlerin en çok tercih ettiği yerlerden biri.

Antalya'nın Kaş ilçesinin karşısında yer alan Meis ise, Yunanistan ana karasına en uzak ada özelliğini taşıyor. Meis ve Kaş arasındaki mesafe, yalnızca üç kilometre.

Haberin Devamı
TÜRK TURİSTLERE VİZE KOLAYLIĞI

CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, Atina'dan son gelişmeleri aktardı.

Dicle Canova'nın açıklamaları şöyle:

Atina'daki gelişmeleri takip ediyoruz. Tarihi bir gün yaşıyoruz diyebiliriz. Toplantı Selanik'te yapılacaktı ancak güvenlik gerekçesiyle toplantının Atina'ya alındığını öğrendik. Ziyaret öncesi karşılıklı olumlu mesajlar verdi. Erdoğan, 'Kazan kazan anlayışıyla Atina'ya gidiyorum' ifadelerini kullandı. Gelişmelerin bir başka nedeni de bölgede yaşanan gerilimler. Görülüyor ki bölgesel gelişmeler iki ülkeyi yan yana getirdi. Bugün 16 anlaşma bekleniyor. Atina Bildirgesi'nin imzalanması bekleniyor. Ayrıca, Yunan basınında Türk turistlere vize kolaylığının sağlanacağı belirtiliyor. Düzensiz göç de iki ülkenin en önemli konularından birisi. Bu konuda ortak adımların atılıp atılmayacağı takip ediliyor. Erdoğan, Atina'dan ayrılmadan önce Türk Büyükelçiliği'ne gelecek.

BAKANLAR DA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in görüştüğü dakikalarda Türkiye ve Yunanistan'ın dışişleri ile savunma bakanları da ayrı ayrı buluştu.

Yunan medyası, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve mevkidaşı Giorgos Gerapetritis arasındaki görüşmenin iyi bir atmosferde geçtiğini yazdı.

Savunma Bakanı Nikos Dendias ise Türk mevkidaşı Yaşar Güler'i ağırladı.

SKAI VE CNN YUNANİSTAN'DAN AYNI BAŞLIK



Yunanistan'daki iki haber televizyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou arasındaki görüşmeyi aynı başlıkla internet sitesine taşıdı. İki televizyon da, Erdoğan'ın kurduğu "Bardağın dolu tarafına bakarak konuşalım" cümlesini başlığa çekti.

Haberin Devamı
ERDOĞAN-MİÇOTAKİS GÖRÜŞMESİ BAŞLADI



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atina ziyaretinde mevkidaşı Katerina Sakellaropoulou ile görüşmesinin ardından Maximos Sarayı'na geçti ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından karşılandı. Ethnos gazetesi, Miçotakis'in konuğunu sıcak bir şekilde el sıkışarak karşıladığını yazdı.

SAKELLAROPOULOU: BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HER ZAMANKİNDEN DAHA ÇOK İHTİYAÇ VAR



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Atina'daki ilk görüşmesi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile oldu. Sakellaropoulou, misafirini kapıda karşıladı ve liderler el sıkıştı.

Yunan Cumhurbaşkanı, görüşmede Türkiye ve Yunanistan'ın daha önce hiç olmadığı kadar barış ve güvenlik için birlikte çalışmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Atina ve Ankara'nın farklı yaklaştığı konular olduğunu kaydeden Sakellaropoulou, Erdoğan'ın altı yıl sonra yeniden Yunanistan'da olmasının mevcut yapıcı iklimi korumak adına olumlu ruhu yansıttığını dile getirdi.

 

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ ÇEVRESİNDE 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yunan polisi, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği çevresinde toplananları gözaltına aldı.

Kathimerini, gözaltına alınan 10 kişinin büyükelçilik dışında pankart açan Kıbrıslı Rumlar olduğu bilgisini verdi.

Haberin Devamı
TO VIMA'YA GÖRE ERDOĞAN'IN İKİ MESAJI

Yunan Ta Nea gazetesi, bugün yayımladığı bir haberde Erdoğan'ın hem Başbakan Miçotakis hem de mevkidaşı Katerina Sakellaropoulou ile görüşeceğini aktardı. Gazeteye göre, temaslarda ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular masaya yatırılacak.

To Vima gazetesinde yayınlanan "Erdoğan Atina'da, Yunan hükümetinin beklentileri neler?" başlıklı haberde ise Erdoğan'ın ziyaret öncesi Kathimerini gazetesine verdiği röportaj hatırlatıldı. Türk tarafının ılımlı bir havada olduğunu belirten gazete, Erdoğan'ın Yunanistan'a iki konuda mesaj verdiğini belirtti.

Bu mesajlardan birincisi kıta sahanlığı sorunu, diğeri ise "Eğer bize saldırmazsanız, size saldırmayız" ifadesi. Yunan basınına göre Erdoğan bu sözleriyle aslında adaların silahsızlandırılması ve kara suları sınırının 12 mile çıkartılmasını Yunan tarafına bir nevi hatırlatıyor.

KATHIMERINI: AÇIK KARTLAR MASADA

Erdoğan'ın ziyaretine dair çok sayıda haber ve analize yer veren Yunan gazetesi Kathimerini, seyahatin amacının yeni bir moratoryum olduğunu belirtip 'Açık kartlar masada' başlığını attı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I DIŞİŞLERİ BAKANI GIORGOS GERAPETRITIS KARŞILADI



Erdoğan'ın uçağı Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Eleftherios Venizelos havalimanına indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanında Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis tarafından karşılandı.

Haberin Devamı
ATİNA'DA BİRÇOK METRO İSTASYONU KAPATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti nedeniyle Yunanistan'ın başkenti Atina'da sıkı güvenlik önlemleri var.

Atina'ın ünlü meydanı Sintagma'daki metro istasyonunun yanı sıra Katehaki, Megaro Musikis ve Evangelismos gibi istasyonlar bugün yerel saatle 11.00 ve 18.00 aralığında kapalı.