Dünya Macron'dan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

Macron'dan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

04.07.2023 - 16:32 | Son Güncellenme:

Günlerdir devam eden Fransa'daki protestolar tam yatıştı derken Macron'dan hem eylemcilere hem de ailelerine yönelik skandal sözler geldi.

Macrondan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

Polisin 'Dur' ihtarına uymadığı için vurularak öldürülen Nahel M'nin ardından Fransa karıştı. Geçtiğimiz hafta Paris, Nice ve Marsilya dahil olmak üzere birçok büyük şehir resmen yağmalandı, sayısız araç yakıldı. Hafta sonu özel kuvvetler GIGN ekibinin de devreye girmesiyle olayların şiddeti biraz olsun düştü.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI VE EŞİNE SALDIRI

Hükümetin verdiği bilgilere göre, olaylar sonucu 3 bin 400'den fazla kişi gözaltına alındı, 684 polis ve itfaiye memuru yaralandı. Fransız televizyonu BFMTV, gözaltına alınanlar arasında mahkemeye çıkartılanlar ve elektronik kelepçe cezası alanlar bulunduğunu belirtti. Fransa'nın en büyük işverenler birliği, Fransa Girişimciler Hareketi (MEDEF) protesto eylemlerinin yol açtığı maddi zararın bir milyar eurodan fazla olduğunu tahmin ediyor.

Hafta sonu Paris’in L’Hay-les-Roses Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun’un evine saldırı düzenlendi. Söz konusu saldırıda Vincen'in eşinin kaval kemiği kırıldı. Göstericiler ayrıca ikiliye havai fişekler de fırlattı.

Macrondan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

SKANDAL İLAN

Dün aşırı sağcı vekil Jean Messiha'nın Nahel'i vuran polis için bir bağış ilanı açtığı ortaya çıktı. Söz konusu bağışta 'Sadece işini yaptı' ifadesi kullanılırken toplamda 1 milyar eurodan fazla para toplandı. Dünya basınında infial yaratan ilan sonrası birçok siyasetçi Messiah'a tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Macrondan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

MACRON'DAN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Macron ise gün içerisinde yaptığı açıklamalarda resmen bir skandala imza attı. Protestoların başında aileleri suçlayan Macron 'çocuklarınızı eve götürün' çağrısı yaparken bugün bir televizyon kanalına eylemlerin şiddetinin azaldığını söyledi. Adalet bakanlığı, Cuma gününden bu yana ayaklanmalar sırasında tutuklanan yaklaşık 4 bin kişiden 1.200'den fazlasının reşit olmadığını söyledi.

Macrondan protestoculara tehdit gibi sözler: Ancak bundan anlarlar

'ANCAK BUNDAN ANLARLAR'

AFP'nin yaptığı ayrı bir haberde ise Macron'un eylemcilere yönelik kesilmesini istediği ceza yazıldı. Protestoculara ve ailelerine para cezası verilmesi gerektiğini belirten Macron, tutuklanan kişilere en az asgari ücret tutarında bir yaptırım uygulanması gerektiğini vurguladı.

Macron, açıklamalarının devamında 'Ceplerine dokunmak lazım ancak bundan anlarlar. Yaptıkları saçmalığın karşılığı mali bir yaptırım olmalı." ifadesini kullandı. Polisler de Macron'a yakınarak "Olayın çıkmadığı maç ya da başka bir etkinlik olmuyor. Kırıp dökmek için can atıyorlar' ifadelerini kullandı. Söz konusu o açıklamalar dünya basınında manşet olurken, sosyal medyada tepki çekti.