Dünya MI5’in takibindeki mülteci prenses

MI5’in takibindeki mülteci prenses

17.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiliz istihbaratı MI5’in bir dosyasına göre, Rusya’daki sosyalist yönetimden yurt dışına kaçan ve 1932 yılında İngiltere’ye iltica eden Prenses Mira, sığındığı ülke aleyhinde casusluk yapmış!

MI5’in takibindeki mülteci prenses

İngiltere’de yeni çıkan bir kitap, Rusya’da başlayan hayatını Avrupa ve Amerika’da sürdüren Prenses Mira (Marina) Dmitri’yi gündeme taşıdı. Mira ile eşi Prens Dmitri Aleksandrovich, Rusya’daki sosyalist yönetimden kaçmışlar. 1931’de Paris’te evlenen çift, 1932’de İngiltere’ye sığınmış.

Haberin Devamı

Daily Mail gazetesi, İngiliz iç istihbarat teşkilatı MI5’in bugüne kadar ortaya çıkmamış bir dosyasına ulaşarak Mira’nın İngiltere’ye ihanet ettiğini öne sürdü. Gazete, Susan Ronald’ın yeni çıkan kitabı “Hitler’in Aristokratları”nda da Mira’nın casusluk faaliyetlerinin yer aldığını, prensesin İngiliz kraliyetiyle de özel ilişkiler kurduğunu yazdı.

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİ

İngiltere’ye geldiğinde kraliyete ait Frogmore Cottage adlı tarihi evde yaşamaya başlayan Prenses Mira, karmaşık ilişkileri nedeniyle MI5’in takibindeymiş. İddiaya göre, Rus prenses, Kraliçe II. Elizabeth’in amcası Kent Dükü ile de ilişki yaşamış ve ondan bir çocuk sahibi olmuş. Yazar Ronald, kitabında prensesin “casusluk” faaliyetlerini anlatırken, “Her zaman nakit sıkıntısı çekiyordu, İtalyanlara ve Almanlara kendi şarkılarını söylüyordu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI CASUSLUĞU

Prenses Mira’nın yakın arkadaşı olan modacı Anna Wolkoff’un İkinci Dünya Savaşı’nın başında Alman Nazilerin, İngiliz hükümetini devrime girişimlerine yardım ettiği belirtildi. Wolkoff ile farklı ilişkiler içine giren Mira da 1936 - 1939 arasında casusluk amacıyla Almanya ve Macaristan’a gitmiş, Almanya’daki bir sosyete partisinde zengin borsacı Thomas Willes ile tanışmış. Mira’nın tutkulu bir ilişki yaşadığı Willes ise MI5 tarafından sorgulanmış. Willes sorguda Mira’nın yabancı bir hükümet için İngiltere aleyhinde casusluk yaptığını söylemiş.

MI5’in takibindeki mülteci prenses

PRENS DMITRI DE İZLENİYORDU

Prenses Mira’nın eşi Prens Dmitri’yle ilgili ortaya çıkan MI5 belgeleri de dikkat çekici. İstihbarat belgelerine göre, İngiliz Donanması’nda bir arkadaşı, Dmitri’nin uyuşturucu bağımlısı olduğunu öne sürerek “Güvenlik açısından riskli bir kişi” demiş. Ancak tüm bu iddialara rağmen MI5, Rus çift hakkında casusluk yaptıklarına dair somut kanıt bulamadığı için takibini 1942’de sona erdirmiş. Prenses Dmitri’den boşandıktan sonra 1947’de ABD’ye taşınan Mira, 56 yaşındayken ölmüş.