Dünya NATO: Terörden Türkiye'den daha fazla mağdur olan bir ittifak üyesi yok

NATO: Terörden Türkiye'den daha fazla mağdur olan bir ittifak üyesi yok

12.06.2022 - 16:28 | Son Güncellenme:

Ankara'nın İsveç ve Finlandiya hakkında dile getirdiği endişelerin meşru olduğunu bir kez daha yineleyen Genel Sekreter Stoltenberg, "Türkiye'den daha fazla terörist saldırılardan mağdur olan bir başka NATO üyesinin olmadığını kabul etmeliyiz" dedi.

NATO: Terörden Türkiyeden daha fazla mağdur olan bir ittifak üyesi yok

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaklaşan Madrid zirvesi öncesi ittifaka başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'nin iki ülke hakkında dile getirdiği endişelerin meşru olduğunu tekrar eden NATO Genel Sekreteri, "Madrid zirvesi Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılımı için hiçbir zaman bir son tarih olmadı" dedi.

Stoltenberg ayrıca, "Türkiye'den daha fazla terörist saldırılardan mağdur olan bir başka NATO üyesinin olmadığını kabul etmeliyiz" ifadesini kullandı.

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesiyle tarafsızlıklarına son veren Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliklerini terör örgütü PKK'ya verdikleri destek nedeniyle veto ediyor.

ERDOĞAN: 'BUYURUN DEVAM EDİN' DİYEMEYİZ

Geçtiğimiz günlerde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya ile ilgili heyetler geldiler, buradaki bizim heyetlerle görüşmeler yaptılar. Arkadaşlar şunu bir defa çok iyi bilmemiz lazım, NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO, teröre çanak tutan bir örgüt değildir. Şu anda İsveç bildiğiniz gibi PKK, PYD/YPG gibi tüm terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke konumunda. Hatta bunların kendi parlamentoları içerisinde bile teröristler var ve bu teröristler bunların parlamentoları içerisinde yer aldığı sürece ve caddelerinde Stockholm'ün sürekli bu terör örgütleri, terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece ve bunu da İsveç polisinin güvencesinde yaptıkları sürece, İsveç devlet televizyonunda teröristlerin liderlerinin özellikle söyleşileri yayınlandığı sürece biz bunlara, 'Buyurun devam edin.' diyemeyiz. 'Buyurun NATO'ya girin diyemeyiz.' Aynı şey Finlandiya için de geçerli. Maalesef Finlandiya da şu anda bunun benzeri birçok yapılanmanın içerisindedir." demişti.

Haberin Devamı

KALIN'DAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya heyetleriyle yapılan görüşmeler sonrası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklama yapmıştı. Kalın özellikle Ukrayna Savaşı sonrası ortaya çıkan yeni güvenlik ortamını ve NATO'ya üye olma başvurularını, Türkiye'nin gündeme getirdiği güvenlik kaygıları ve beklentilerinin etraflı bir şekilde ele alındığını kaydetmişti.