Dünya New York Times yazdı: Kara harekatına ABD freni

New York Times yazdı: Kara harekatına ABD freni

23.10.2023 - 09:14 | Son Güncellenme:

ABD basını, İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik gerçekleştirilmesi beklenen kara harekatının neden bir türlü hayata geçirilemediğini yazdı.

New York Times yazdı: Kara harekatına ABD freni

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’deki harekatın 3 ay sürebileceğini söyledi. Gallant, “Bir ay, iki ay ya da üç ay sürebilir ama sonunda Hamas kalmayacak” dedi. Hava kuvvetleri operasyon merkezinde konuşan Bakan Gallant, “Bu Gazze içindeki son harekatımız olacak çünkü sonrasında Hamas olmayacak” şeklinde konuştu. İsrail ordusu üç yüz bin kadar yedeği yeniden askere aldı. Savunma Bakanı Yoav Gallant, kara harekatı olarak değerlendirilen yeni aşamaya da “yakında” başlayacaklarını söyledi. Ancak bu açıklamalara karşın İsrail’e dünya liderlerinin ziyaretleri sürüyor. Bu hafta Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Fransa lideri Emmanuel Macron’un ziyaretleri bekleniyor.

Haberin Devamı

KARA HAREKATI NEDEN GERÇEKLEŞMİYOR?

New York Times gazetesinde yer alan haberde ise Biden yönetimi, rehine müzakereleri için  zaman kazanmak ve Filistinlilere yönelik insani yardımlar için İsrail'in Gazze'ye saldırısını ertelemesini tavsiye etti. Amerikalı yetkililer ayrıca İran destekli grupların İsrail'e olası saldırısı için Washington'unda hazırlanması gerektiğini söylüyor. Yetkililer İsrail'in güçlerini tamamen Gazze'ye taşımasıyla bu saldırıların muhtemelen yoğunlaşacağını söylüyor.

Beyaz Saray'ın açıklamalarına göre Gazze'ye girecek olan insani yardım bir süre daha devam edecek. Bölgeden ayrılmak isteyen ABD vatandaşları ile diğer sivillerin güvenli geçişini sağlamak için de bir plan oluşturulacak. İki ABD'li yetkili, İsraillilere kara savaşını erteleme tavsiyesinin Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III aracılığıyla iletildiğini, çünkü Pentagon'un İsrail'e kara işgali de dahil olmak üzere askeri eylemler konusunda tavsiyelerde bulunmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

New York Times yazdı: Kara harekatına ABD freni

HAMAS'TAN REHİNE ŞARTI

Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'nden bir diplomat, ABD hükümetinin İsraillilere kara saldırısını ertelemeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu yalanladı ve şunları söyledi: "ABD yönetimiyle yakın diyaloğumuz ve istişarelerimiz var. ABD kara operasyonu konusunda İsrail'e baskı yapmıyor."
Çoğunlukla Katar aracılığıyla yürütülen rehine müzakereleri hakkında bilgisi olan bir yetkili, Hamas'ın kara saldırısının rehinelerin serbest bırakılması ihtimalini çok daha azaltacağı konusunda uyardığını söyledi.

New York Times yazdı: Kara harekatına ABD freni

BLINKEN YANIT VERMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Pazar günü CBS News'in "Face the Nation" programında ABD'nin İsrail'den rehine müzakerelerine zaman tanımak için kara saldırısını ertelemesini isteyip istemediği ile ilgili sorulan soruya şöyle cevap verdi:

'Hamas'ın elinde hem İsrail hem de diğer milletlerden çok sayıda rehine var. Elimizden geleni yapıyoruz. İsrail'de aynısını yapıyor'

Son iki haftadır Orta Doğu'da ABD'ye yönelik saldırıların artmasına da değinen Blinken bu durumun ABD'yi, İran ve diğer milis gruplarla çatışmaya itebileceğini bildirdi.