Dünya Pakistan’da koalisyon çabası

Pakistan’da koalisyon çabası

11.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pakistan’da hapisteki İmran Han’ın desteklediği bağımsız adaylar mecliste çoğunluk sağlasa da, Navaz Şerif öncülüğündeki PML-N ile Bilaval Butto önderliğindeki PPP arasında bir koalisyon kurulması bekleniyor.

Pakistan’da koalisyon çabası

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Pakistan seçimlerinde açıklanan resnmi olmayan sonuçlara göre cezaevindeki eski başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketinin (PTI) desteklediği bağımsız adaylar Ulusal Meclis’te en çok sandalye kazanan grup oldu. 

Haberin Devamı

Paylaşılan verilere göre yaklaşık 100 sandalye bağımsızlar tarafından kazanılırken, bunların çok büyük kısmını İmran Han’ın partisi PTI destekli adaylar oluşturuyor. PTI tarafından desteklenen adaylar, perşembe günü yapılan seçimlerde Şerif’in partisinin kolay bir çoğunluk elde edeceğine dair beklentilere meydan okudu. Seçim öncesi favori olarak gösterilen ve güçlü Pakistan ordusunun desteğini de aldığı ifade edilen bir diğer eski başbakan Navaz Şerif’in lideri olduğu Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ikinci durumda. Bununla birlikte Şerif, bağımsızların parti çatısı altında olmamalarına dikkat çekerek en çok oyu alan partinin kendileri olduğunu belirtti ve zafer ilan etti. Bununla birlikte tek başına hükümet için yeterli oya sahip olmayan Şerif, seçimi üçüncü sırada tamamladığı gözüken ve yüksek oy oranıyla dikkat çeken Bilaval Butto’nun liderliğini yaptığı Pakistan Halk Partisi (PPP) ile koalisyon görüşmelerine başladı. Pakistan medyası ve parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, PML-N lideri Şerif ile PPP lideri Bilaval Butto, Ulusal Meclis ile Pencap Meclisinde koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştı. 

Haberin Devamı

Pakistan’da koalisyon çabası

Ordudan açıklama 

Pakistan ordusunda yapılan açıklamada ise, siyasiler olgunluk ve birlik göstermeleri konusunda uyarıldı. Ülkeyi ‘anarşi ve kutuplaştırmadan uzaklaştırmak için güvenli ellere ihtiyaç duyulduğu’ belirtildi. Bu açıklamalar ordunun Şerif ve Butto arasında bir koalisyon hükümetine sıcak baktığı şeklinde yorumlandı. 

Sonuçları çok geç açıklanmaya başlanan seçim dünya kamuoyunda ise kuşkuyla karşılandı. ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamalarda, Pakistan’ın oy verme ve oy sayım sürecinden duyulan endişeler dile getirildi, bildirilen usulsüzlüklerin soruşturulması yönünde çağrıda bulunuldu. Parti çalışanlarının gözaltına alınması da dahil olmak üzere usulsüzlük ve müdahale iddialarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması gerektiğini vurguladı. 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise açıklamalara tepki gösterdi, ülkenin ‘terör tehdidiyle’ boğuştuğu bir dönemde yapılan seçimin zorluğuna dikkat çekti. Pakistan ordusundan 8 Şubat’ta yapılan açıklamada, seçim günü ülke genelinde 51 terör saldırısı gerçekleştirildiği duyurulmuştu. Saldırılarda 10’u güvenlik görevlisi, 2’si sivil olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği aktarılmıştı. 

Haberin Devamı

Han’dan sanal kutlama!

İmran Han’ın yapay zeka kullanılarak oluşturulan bir zafer konuşması, partisi PTI tarafından yayınlanırken, siyasi yasaklı Han 94 saniyelik videoda “PTI’nın baskıya meydana okuyarak ezici bir zafer kazandığını” belirtiyor. Han, rakiplerinin zafer ilanını reddediyor ve destekçilerine kutlama çağrısında bulunuyor.