Dünya Paltoya saç diken de var, odun veren de! Şimdiki gibi değildi, bu hediyeler çok başka

Paltoya saç diken de var, odun veren de! Şimdiki gibi değildi, bu hediyeler çok başka

30.12.2022 - 06:40 | Son Güncellenme:

Pek çoğumuz özel günlerde sevdiğimiz kişileri mutlu etmek için alacağımız hediyeleri seçerken uzun bir mesai harcayabiliyoruz. Peki hediye çeşitliliğinin günümüzdeki kadar çok olmadığı yıllarda insanların birbirlerine neler armağan ettiğini hiç düşündünüz mü?

Paltoya saç diken de var, odun veren de Şimdiki gibi değildi, bu hediyeler çok başka

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Tarih boyunca sevdiklerini mutlu etmek isteyen pek çok kişi doğru hediyeyi seçmek için oldukça uzun bir mesai harcadı. Halihazırda içinde bulunduğumuz tüketim çağında çok fazla seçeneğin olması 'en mükemmel hediye'yi bulma konusunda, özellikle yeni yıl heyecanının yaşandığı bugünlerde karışıklığını daha da artırıyor. Peki hediyelere geçmişte nasıl bakılıyordu? Bundan uzun yıllar önce insanlar birbirlerine hediye alırken nelere dikkat ediyor, neleri tercih ediyordu? Sevdiklerimizin yeni yıla mutlu bir başlangıç yapması için soluğu hediyelik eşya satan dükkanlarda aldığımız şu süreçte gelin uzun yıllar öncesine gidip bir 'hediye yolculuğu' yapalım. İşte eski insanların birbirine armağan ettiği 5 ilginç hediyenin hikâyesi.

Haberin Devamı

Paltoya saç diken de var, odun veren de Şimdiki gibi değildi, bu hediyeler çok başka

1- ÖZEL TAŞLAR

Özel taşlardan yapılmış ürünler günümüzde de en çok tercih edilen hediyeler arasında yer alıyor. Elimizdeki veriler tarih öncesi çağlarda da durumun pek farklı olmadığını gösteriyor. Özel kayalardan kopmuş taş parçaları tarih öncesi dönemlerde armağan edilen en eski hediyelerdendi.

Günümüze kadar ulaşan bilgilere göre, tarih öncesi çağlarda insanlar birbirleriyle daha yakın bağlar kurmak ya da birbirlerine olan sevgilerini ifade etmek için kıymetli taş parçalarını birbirine hediye ediyordu. Kendinize saklayabileceğiniz nadir bir şeyi başka birine vermenin oldukça özel bir hareket olduğu düşünülüyordu. Hediye edilen taşın boyutu ne kadar büyükse duyulan sevginin de o kadar büyük olduğu kabul ediliyordu. 

Haberin Devamı

2- KİŞİYE ÖZGÜ AŞK ŞARKISI

Günümüze kadar ulaşan ilginç hediyelerden biri ise hoşlanılan kişiye serenat yapmak. Eski çağlarda bir kadını etkilemek ve ona güzel bir hediye vermek isteyen erkekler sokaklarda serenat yaparak karşısındaki kişinin adına yazılmış şarkılar hediye ediyordu.

Serenat yapacakları şarkıları genellikle kendileri besteleyen erkekler, yaşadıkları yerde daha kıdemli olan bestecilerden yardım alarak en kusursuz şarkıyı yazmak için büyük bir çaba sergiliyordu. Uzun yıllar süren bu gelenek tüm çağlarda birine verilebilecek en güzel hediyelerden biri olarak tercih edilmeye devam etti.

3- HASTALIK ÖNLEYİCİ TILSIMLAR

Günümüzde yeni doğum yapan birine ziyarete giderken götürülen hediyeler de geçmiş dönemlerle benzerlik taşıyor. Çocuk sahibi olan çiftlere iyi dileklerini sunmak için çiçek götürmek en tercih edilen alternatifler arasında. Bunun yanında âdetler içerisinde çocuğu nazardan korumak için armağan edilen, 'Maşallah' olarak adlandırılan takılar yer alıyor.

Geçmiş dönemlerde, Antik Yunan uygarlığı olmak üzere pek çok medeniyette de özellikle yeni doğum yapan çocuklar ve onların aileleri için tılsım verme alışkınlığı oldukça yaygındı. Gözlerini dünyaya açan bebeklerin bu tılsımlar sayesinde hastalıklara yakalanmayacağına, tılsımların bebeklerin ilerleyen dönemlerindeki hayatlarına şans ve şifa getireceğine inanılıyordu. 

Paltoya saç diken de var, odun veren de Şimdiki gibi değildi, bu hediyeler çok başka

4- YAKACAK ODUN

Birine ev hediyesi almak belki de en fazla görülen hediyeleşme şekillerinden. Yeni ev almış ya da taşınmış birine götürebileceğiniz hediyeler ise sayısız. Peki eski zamanlarda insanların birbirine hediye olarak neden 'yakacak odun' götürdüğünü size söylesek tepkiniz ne olurdu?

Haberin Devamı

Eski geleneklere göre yeni bir eve yerleşen kişiye hediye olarak yakacak odun götürülüyordu. Hediye olarak götürülen bu odunların yakılmasıyla ev ısınıyor, daha sonra yanan odunların ateşiyle pişen yemekler hep birlikte afiyetle yeniliyordu. Bu geleneğe göre misafirler hem ev sahibine güzel dileklerini iletmiş oluyorlar hem de odunları yanlarında getirerek evine yeni taşınan arkadaşlarına maddi açıdan katkı sunuyorlardı.

5- SAÇ DİKİLMİŞ KIYAFETLER

Eski zamanlarda romantik bir hediye vermek isteyenlerin günümüze göre biraz tuhaf kaçacak tercihleri oldu. Mesela Orta Çağ'da biriyle sevgili olmak istendiğinde o kişi saçlarını koparıp elbiseye dikiyordu. Sonra da bu elbiseyi hoşlandığı kişiye hediye ederek oldukça çarpıcı bir ilanıaşka imza atmış oluyordu.

Flörtleşme aracı olarak kullanılan bu yöntemi nişan hediyesi olarak tercih edenler bile vardı! Sevgilinizin saçını üzerinde görebileceğiniz bir palto ya da elbise giymek kulağa tuhaf ürkütücü gelse de geçmişte bunu yapmak romantizmin neredeyse ta kendisiydi.