Dünya Partygate Boris Johnson'ın milletvekilliğini de bitirdi! 'Gözden düşmüş' şekilde istifa etti

Partygate Boris Johnson'ın milletvekilliğini de bitirdi! 'Gözden düşmüş' şekilde istifa etti

10.06.2023 - 12:39 | Son Güncellenme:

İstifa, koronavirüs salgını sırasında başbakanlık konutu Downing Street 10 numarada verilen partilere dair hazırlanan rapor yayımlanmadan önce duyuruldu.

Partygate Boris Johnsonın milletvekilliğini de bitirdi Gözden düşmüş şekilde istifa etti

Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede Covid-19 salgını döneminde kuralları ihlal ettiği ve 'Partygate' olarak anılan skandallarla ilgili rapor yayımlanmadan milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

2020 yılının Mart ayından itibaren Boris Johnson hükümeti tarafından İngiltere'de ve Birleşik Krallık'ın diğer parçaları olan Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'da koronavirüs salgınının yavaşlatılması amacıyla cezai yaptırımı olan sosyal mesafe yasakları uygulandı.

Fakat 2021 yılından itibaren medyaya sızdırılan çok sayıda fotoğrafın, iki yıl ara ara süren Covid yasakları döneminde, hükümet mensuplarının, ofislerinde çeşitli defalar parti verdiğini ortaya koyması üzerine soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında Johnson'a kendi doğum günü partisine katılmaktan para cezası verilmişti.

Eski Başbakan Johnson, Covid-19 aldığı para cezasının ardından 12 Mayıs'ta özür dilemiş ancak görevinden istifa etmekte 'direnmişti.'

Haberin Devamı

'BU BİR CADI AVI'

Boris Johnson, Partygate skandalıyla ilgili açılan soruşturmada parlamentoyu yanılttığı ve Avam Kamarası'ndan uzaklaştırılmasının tavsiye edilmesinin ardından milletvekilliğinden el çekiyor.

Komitenin hazırladığı rapor Johnson’a 24 saat önce teslim edildi. Prosedürlere göre Johnson’ın cevap vermek için iki haftası var.

Eski başbakan soruşturma sonucuna öfkeyle tepki göstererek, kendisinden 'kurtulma' amacıyla yapılmış bir hamle olmakla suçladı. 58 yaşındaki Johnson, "Brexit'in intikamını almak ve nihayetinde 2016 referandum sonucunu tersine çevirmek için bir cadı avı yapıldığını" iddia etti.

BİN KELİMELİK SERT AÇIKLAMA

Yayınladığı bin kelimelik sert açıklamasında, Rishi Sunak'ın hükümetine saldırarak, mevcut başbakanı vergileri artırmakla ve Brexit'ten en iyi şekilde faydalanamamakla suçladı.

Johnson, 'şimdilik parlamentodan ayrıldığı için çok üzgün olduğunu' söyleyerek siyasete geri dönmeye çalışabileceğini de ima etti.

HEPSİ MUHAFAZAKAR İKTİDARDA YAŞANDI

İşçi Partisi Milletvekili Chris Bryant, bu sabah BBC'ye verdiği demeçte parlamentodan da ayrılan Boris Johnson'ı 'gözden düşmüş bir başbakan' olarak tanımladı:

"Muhafazakar Parti milletvekili olan Johnson, Muhafazakar çoğunluğa sahip bir komiteden gelen bir raporla ve Avam Kamarası'nın da Muhafazakar çoğunluğa sahip olduğu bir dönemde ihraç edildi. Bu 'gözden düşmüş' eski bir başbakan olarak ayrıldığını gösteriyor."

Liberal Demokratlar lideri Sir Ed Davey ise, Johnson'ı 'hile ve yalan dolu bir sicili' olmakla suçlayarak, istifasının ardından genel seçim çağrısında bulundu.

Partygate skandallarına ilişkin raporun detayları henüz kamuoyu ile paylaşılmasa da Johnson’ın iddiasına göre milletvekilliğinden 10 veya daha fazla gün uzaklaştırılması gerektiği raporda yer alıyor.

Haberin Devamı

Bu da koltuğunu kaybetmesi ve bu koltuk için olası bir seçimin düzenlenmesi anlamına gelebilir. Ancak soruşturmayla ilgili süreç henüz bitmiş değil.