Dünya Rehine skandalı İsrail’i karıştırdı

Rehine skandalı İsrail’i karıştırdı

17.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ordusunun üç İsrailli rehineyi öldürmesi ülkede büyük rahatsızlık yaratırken, angajman kurallarına karşı yapılan bu hareket tartışmaya neden oldu. İsrailli askerin beyaz bayrak taşıyan rehineleri vurması, ordunun durumunu bir kez daha sorgulattı.

Rehine skandalı İsrail’i karıştırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, önceki gün 3 İsrailli rehinenin yanlışlıkla öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından ülkede yeni bir tepki dalgası yükseldi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Şucaiyye’deki çatışma sırasında 3 İsrailli rehinenin yanlışlıkla tehdit olarak tanımlandığını ve ateş açıldığını açıklamıştı. Ölen 3 kişinin Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırıldığı belirtilen açıklamada, “IDF olayı derhal incelemeye başlamıştır. IDF, buranın son birkaç gündür devam eden çatışmaların yaşandığı aktif bir savaş bölgesi olduğunu vurgulamaktadır” denilmişti.

Haberin Devamı

Ancak yaşananlar İsrail içinde ciddi bir tepki yarattı. Olay İsrail’de şok etkisi yaratırken, Tel Aviv’de Hamas’ın elinde bulunanların güvenli bir şekilde geri dönüşü için görüşmelerin yenilenmesi çağrısında bulunanlar protesto gösterisi düzenlendi. Tel Aviv’deki bir askeri üsse yürüyen protestocular pankartlar ve mumlar taşıdılar. Ayrıca İsrail hükümetine, Hamas tarafından esir alınan rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma yapması çağrısında bulundular. Yeni detayların ortaya çıkması sonrası ülkenin dört bir yanında düzenlenen protestoların daha da şiddetlendiği öğrenildi.

Beyaz bayrak

Nitekim olayla ilgili dün yeni detaylar paylaşıldı. IDF tarafından yapılan açıklamada, üç İsrailli rehine, öldürüldükleri sırada ellerinde bir sopanın üzerinde beyaz bir bez taşıyordu. Askerlerden birinin, rehinelerin beyaz bir bez bulunan bir sopa taşıyarak, üstleri çıplak bir şekilde bir binadan çıktıklarını gördüğü ifade ediliyor. Buna rağmen bu askerin kendini tehdit altında hissettiği ve bu kişilerin ‘terörist’ olduğunu düşünerek ateş açtığı belirtildi. İki rehine olay yerinde ölürken, İbranice yardım isteyen ve yaralanan diğer rehine de kaçtığı binada vuruldu.

Haberin Devamı

Ordudan yapılan açıklamada bunun kesinlikle IDF’nin angajman kurallarına karşı olduğu belirtildi. Bununla birlikte bölgedeki bir bina üzerinde ‘SOS’ yazısının bulunduğu da ortaya çıktı. Ordu yetkilileri, üç rehinenin “terk edilmiş veya kaçmış” olabileceğini kaydetti.

Askerler rahat değil

Yaşananlar Gazze’de bulunan İsrail askerlerinin nasıl bir durumda olduğuna da ışık tutuyor. İsrail, harekat esnasında oldukça ciddi kayıp verdi ve askerlerin buna psikolojik tepki verdikleri ifade ediliyor. Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda hayatını kaybeden 116 askerden 20’sinin dost ateşi ve diğer kazalar nedeniyle öldüğü açıklanmıştı.

Netanyahu’nun danışmanlarından Mark Regev, “Hamas sivil kıyafetler kullanıyor. Daha önce teslim sanılan ancak saldırıya dönüşen vakalar oldu” ifadelerini kullanarak olayı anlatırken, bununla birlikte angajman kurallarını uygulamayan askerlere karşı adım atılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Rehihe arkadaşları onları hatırladı

Dost ateşiyle hayatını kaybeden rehinelerin Hamas tarafından daha önce bırakılan rehineler tarafından tanındıkları ortaya çıktı. BBC’ye konuşan Wichian Temthong isimli Taylandlı rehine, olaydan dolayı büyük şok içinde olduğunu belirtirken, 3 rehineyi de tanıdığını, birbirlerinin dillerini bilmediklerini için rehin tutuldukları süre boyunca el hareketleriyle anlaştıklarını ifade etti. Birbirlerine moral destek verdiklerini ifade eden Wichian, rehin tutulduğu sürede kendisine vurulmadığını ancak İsrailli rehinelerin elektrikli kabloyla dövüldüğüne şahit olduğunu da belirtti.

Rehine skandalı İsrail’i karıştırdı

ABD gemisi Akdeniz’de kalıyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve USS Normandiya kruvazörünün, İsrail yakınlarındaki Akdeniz sularında birkaç hafta daha kalması talimatı verdi. Austin’in verdiği talimatın ardından gemilerin birkaç hafta daha Akdeniz’de İsrail yakınlarında konuşlanmaya devam edeceği aktarıldı. Kararla birlikte USS Gerald R. Ford uçak gemisinin bölgede konuşlandırılması üçüncü kez uzatılmış olacak. Pentagon, İsrail ile Hamas arasında başlayan çatışmaların ardından bölgedeki askeri varlığını artırdı.

Haberin Devamı

‘Tünele gönderdiler’

İsrail ordusunun gözaltına aldığı bir sivili, Hamas tünellerine keşif amacıyla gönderdiği iddia edildi.

‘Middle East Eye’ın konuştuğu Hakim isimli kişi, kendisinin İsrail ordusu tarafından patlayıcılar bağlanarak, bir kamerayla birlikte Hamas tünellerine gönderildiğini ifade etti. Tünelin boş olduğunun anlaşılmasının ardından geri dönen Hakim, daha sonra serbest bırakıldığını belirtti.