Dünya Roma kralına bugün veda edecek

Roma kralına bugün veda edecek

28.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Il capitano infinito * Sonsuza kadar kaptan “Roma’nın Kralı” Totti, dünyanın en büyüklerinin astronomik tekliflerini elinin tersiyle itip kariyeri boyunca kendisini yetiştiren kulüpte kaldı. 40 yaşındaki Totti bugün Roma formasıyla son maçına çıkıyor, kulüpte bir devir kapanıyor

Roma kralına bugün veda edecek

Altın Çocuk, Roma’nın kralı, Koca Bebek, Gladyatör... Bunlar 27 Eylül 1976’da doğan İtalyan yıldız Francesco Totti’nin 24 yıllık futbol kariyerinde aldığı lakaplardan sadece birkaçı. Fakat ona en çok yakışanı büyük kaptan anlamına gelen “Grande Capitano” belki de... O “Büyük Kaptan” bugün takımına veda ediyor.

Haberin Devamı

Totti, “Bu kez bırakacak mı?” sorularını geçtiğimiz günlerde kendi Facebook hesabından yaptığı duyuruyla cevaplamıştı. Modern futbolun en büyük efsanelerinden biri olan Totti açıklamasında “Roma - Genoa maçıyla Roma formasını son kez giyeceğim. Birkaç cümleyle size bu formadaki renklerin benim için ne ifade ettiğini anlatmam mümkün değil. Bu oyuna olan sevgim hiçbir zaman bitmeyecek. Bu bir tutku, benim tutkum” demişti.

Alametifarikası sadakati

Sırtında taşıdığı “10 numara”dan çok Totti’yi Totti yapan Roma’ydı. O da bunu biliyordu. Real Madrid, Barcelona gibi devler birçok kez kapısını çaldı ama o Roma’yı bırakmadı. Altyapıya girdiğinde 10 yaşındaydı. İlk lisansının üzerindeki tarih ise 1985-1986... Bu tarihten seneler sonra, 2016’da, Totti bir mektupla macerasının nasıl başladığını anlattı. Roma’ya olan aşkının ve sadakatinin temellerini de...

Haberin Devamı

Roma kralına bugün veda edecek

“27 yıl önce kapı çalındı. Annem cevap vermek için kalktı. Gelenler kendilerini futbol direktörleri olarak tanıttı. Ama Roma’dan gelmiyorlardı; kırmızı ve siyah giyiyorlardı. Milan’dan gelmişlerdi. Roma’da bir çocuksanız önünüzde iki seçenek vardır: Kırmızı ya da mavi. Roma ya da Lazio. Benim ailem için ise sadece bir seçenek vardı. Büyük bir İtalyan takımında oynama şansı... Neyi seçerdim? Ama karar benim değildi. Patron annemdi. Her İtalyan anne gibi korumacıydı. Evden ayrılmamı istemedi. Direktörlere ‘Hayır’ dedi. Milan’a ‘Hayır’ demek zordur. Çünkü ailemiz için büyük bir para anlamına geliyordu. Fakat o gün annemden bir ders aldım: Hayattaki en önemli şey para değil, evindir.”

‘Ev her şeydir’

Roma kralına bugün veda edecek

Milan’ın teklifinden sadece birkaç hafta sonra Totti ailesine bir teklifle gelen Roma olur. Totti’nin sarı-kırmızı macerası da böyle başlar. Fakat başarılarla birlikte yeni teklifler de gelecektir. Totti’nin kafasını karıştıran tek teklif ise Real Madrid’den gelendir. Bayrak adam, İtalyancasıyla “bandiera”, tanımının vücut bulmuş hali olan büyük kaptan “Hatalarım da oldu” diyor o günleri hatırlayınca: “Real Madrid için Roma’dan ayrılmayı düşündüğüm bir an bile vardı. Çok başarılı bir takım, belki de dünyanın en güçlü takımı, onlara katılmanı istediğinde başka bir yerde hayatın nasıl olabileceğini düşünmeye başlarsın. Roma başkanıyla konuştum. Ama sonuçta ailemle yaptığım konuşma, bana hayatın ne ile ilgili olduğunu hatırlattı. Ev her şeydir.”

Haberin Devamı

Totti sırtına Roma’nınkinden başka forma geçirmedi. Adını Cesare Maldini, Paolo Maldini, Franco Baresi, Giuseppe Bergomi gibi İtalyan bayrak adamların arasına yazdırdı. Ve kulübüyle birçok başarıya imza attı. Kaldırdığı kupalar bir yanda Totti hâlâ Serie A’da aktif futbol oynayanların arasında en skorer oyuncu. Serie A tarihinin ise en skorer ikinci oyuncusu.

Francesco Totti’yi en iyi anlatan istatistik ise şu: Roma’nın kralı 24 yıl önce ilk Serie A maçına çıktığında, bu sezon Serie A’da oynayan oyuncuların %32’si (168/529) henüz doğmamıştı. 2016-2017 sezonuna damga vuran ekiplerden Monaco’nun parlayan yıldızı Kylian Mbappe (18) dünyaya geldiği gün; Totti, Roma formasıyla 150 maça çıkmıştı bile... Onu seyrederek büyüyen, onun izinden gitmeye çalışan herkes bugün onun vedasını, büyük ihtimalle gözlerinde yaşlarla izleyecek. Taraftarlar ise Totti’nin çocuklarına adadığı ‘parmak ısırma’ gol sevincini son bir kez yaşayabilmenin hayaliyle koltuklarında bekleyecek...

Haberin Devamı

Roma kralına bugün veda edecek

Efsane için ne dediler

Roma kralına bugün veda edecek

- Diego Armando Maradona: Roma’nın Kralı! Gördüğüm ve görebileceğim en iyi oyuncu o.
- Gianluigi Buffon: 30 yaşından sonra her sezon 7 sezon gibi hissettirir ama Totti yaşlanmak yerine gençleşiyor.
- Alessandro Del Piero: Umarım Totti futbol kariyerini hak ettiği gibi gülümseyerek sonlandırır.
- John Arne Riise: Steven Gerard, Liverpool çok iyi bir lider olabilir ama Totti, Roma için Tanrı gibi...

LİSELİLER BİLMEZ

- Totti ilk kez Roma formasını giydiği yıl Bill Clinton, ABD’nin başkanı olarak ilk yılını yaşıyordu. (1993)
- Kaptan ilk golünü attığı yıl Quentin Tarantino’nun kült filmi ‘Ucuz Roman’ vizyona yeni girmişti. (1994)
- DVD’lerin üretilmeye başladığı yıl Totti, Avrupa kupalarındaki ilk golünü attı. (1995)
- Totti kaptanlık pazubandını taktığı yıl Apple iMac’leri tanıttı (1998), ilk Serie A Şampiyonluğu’nu kazandığı yıl ise ilk iPod’lar piyasaya çıktı.
- Real Madrid’in teklifini reddettiği yıl Federer ilk Grand Slam’ini kazandı. (2003)
- Totti ilk Dünya Kupası’nı kazandığı yıl Jack Dorsey tarihin ilk tweet’ini yolladı.
(Kaynak: Roma’nın resmi Twitter hesabı)

Haberin Devamı

Kazandığı kupalar

- 1 Dünya Kupası (2006)
- 1 Serie A Şampiyonluğu (2000-2001)
- 2 İtalya Kupası (2006, 2007, 2007- 2008)
- 2 İtalya Süper Kupası (2001-2002, 2007-2008)
- 1 U-21 Avrupa Şampiyonası (1996)
- 1 Gol Krallığı, 26 Gol (2006-2007)
- 1 Altın Ayakkabı (2007)
- 2 İtalya’da Yılın Futbolcusu (2000, 2003)

Roma kralına bugün veda edecek

İlk golü 17 yaşında

- Milli formayı ilk kez 24 Mart 1992’de giydi (U-15)
- Roma formasını Serie A’da 16 yaşında giydi
- İlk golü 4 Eylül 1994’te (17 yaşında)
- İlk kez 10 Ekim 1998’de A Milli oldu (21 yaşında)
- İlk milli golü 26 Mart 2000’de Portekiz’e karşı (Hazırlık)
- İlk hat-trick’i 2002’de (25 yaşında)
- Son golü 1 Şubat 2017 (40)