Dünya Rusya, Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerde yerel seçim düzenliyor

Rusya, Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerde yerel seçim düzenliyor

08.09.2023 - 15:06 | Son Güncellenme:

Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da bugün başlayan oy verme işlemi pazar günü sona erecek.

Rusya, Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerde yerel seçim düzenliyor

Rusya, Ukrayna'da işgal ettiği bölgelerde düzenlediği yerel seçimlerde oy verme işlemi başladı. Ukrayna ve Batı ülkeleri yaptıkları açıklamalarda, “yasa dışı” ilan ettikleri seçimleri tanımayacaklarını bildirmişti.  Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da bugün başlayan oy verme işlemi pazar günü sona erecek.

Haberin Devamı

Associated Press Rus yetkililerin, Moskova'nın bir yıl önce yasa dışı olarak ilhak ettiği ve hala tam olarak kontrol edemediği topraklar üzerindeki hakimiyetini güçlendirmek amacıyla bu bölgelerde seçime gitme karar aldığını yazdı.

ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ

Avrupa Konseyi hafta içinde yaptığı açıklamada, yerel seçimi, “Rusya'nın göz ardı etmeye devam ettiği uluslararası hukukun açık bir ihlali” diyerek eleştirdi.  Ukrayna Parlamentosu ise yaptığı açıklamada, Rusya'nın “işgal edip, saldırganlığı sürdürdüğü bölgelerdeki oylamaların Ukraynalıların yaşamları için tehdit oluşturduğu” uyarısını yaparak, diğer ülkelere oylama sonuçlarını tanımama çağrısı yaptı.  Seçimler sonucunda işgal edilmiş topraklarda bölge valileri ile yerel meclis üyeleri seçilecek. Ukrayna’da işgal edilen topraklardaki seçimlerin Rusya’da 10 Eylül’de yapılması planlanan parlamento, valilik ve 20 bölgesel parlamento seçimleriyle aynı tarihte düzenlenmesi kararlaştırılmış ancak daha sonra bundan vazgeçilmişti.

Haberin Devamı

 Rusya, işgal ettiği topraklarda daha önce Moskova’ya bağlanmak için Batı ve Ukrayna’nın tanımadığı referandumlar düzenledi. Yerel seçimlerin yapıldığı dört bölgede içindeki Herson’da Rusya, toprakların yüzde 70’ini kontrol altına tutuyor. Yerel seçim yapılacak işgal altındaki diğer bölgelerde de Rusya toprakların kısmen kontrolünü elinde bulunduruyor.