Dünya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 15'inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 15'inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar!

10.03.2022 - 12:44 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının üçüncü haftasına girildi. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Rusyanın Ukraynayı işgalinin 15inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar

09.10 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında günlerdir bekleyen devasa Rus konvoyunun bir haftada çok az bir ilerleme kaydettiğini ve kayıplar vermeye devam ettiğini bildiriyor.

Haberin Devamı

08.50 : Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mairupol'daki hastane bombalaması için 'dehşet verici' ifadesini kullandı.

Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akan kanın hemen durdurulması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray da saldırıyı 'barbarca' olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise 'ahlaksızlık' ifadesini kullandı.

ÇİNLİLER RUS TELEVİZYONU İZLİYOR GİBİ

08.10 : Rusya'ya Ukrayna işgalinde açık şekilde destek veren ve saldırıları şimdiye kadar kınamayan Çin'de, medyadaki yayınlar Rus televizyonlarına birebir benziyor.

Kağıt üstündeki Donetsk yönetiminin lideri Denis Pushilin Çin resmi televizyonu CGTN'ye röportaj verdi. Savaşın bitmesini istediğini ileri süren Pushilin, sivilleri öldürenin ise Ukrayna ordusu olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Çin'de CGTN dışında bir hafta içinde başka bir kanal daha Pushilin'le röportaj yapıp yayınladı.

Çin medyasında işgalin yol açtığı yıkıma dair hiçbir haber yer almazken, Rusya'nın ele geçirdiği şehirlere gönderdiği 'insani yardımlar' haber bültenlerinde genişçe işleniyor.

AP, TOPLU MEZARIN FOTOĞRAFLARINI GEÇTİ

08.05 : Çocuk hastanesinin vurulmasıyla gündeme gelen Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna liman kenti Mariupol'de, Rus işgalcilerin bombardımanında hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömülüyor.

Associated Press (AP) foto muhabiri Evgeniy Maloletka, onlarca cesedin derin ve uzun bir çukura sırayla atılıp toprağa verildiğini gösteren fotoğrafları dünyaya geçti.

İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana saldırı altında olan kentin belediye başkanı, Mariupol'da şu ana dek 1200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor. Bu veriler, bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Özellike Mariupol'da son bir haftadır 200 bin kadar sivilin elektrik ve su olmadan sığınaklarda saklandığı biliniyor.

08.00 : ABD Temsilciler Meclisi, Rusya'dan petrol ve diğer enerji ürünlerinin ithalatını yasaklayan yasa tasarısına onay verdi.

ERDOĞAN VE BIDEN BUGÜN GÖRÜŞECEK

07.55 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD lideri Joe Biden, bugün Ukrayna'daki Rus işgalini görüşecek. Liderlerin telefon görüşmesi, Beyaz Saray'ın günlük programında TSİ 18.00 olarak görünüyor.

Haberin Devamı

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Joe Biden'ın Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alacağını aktardı.

MIG-29 KRİZİ MASADA

07.50 : ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, MiG 29'larla ilgili yaşanan anlaşmazlığın gölgesinde Polonya'yı ziyaret ediyor. Ukrayna'nın savaş uçağı isteğiyle gündeme gelen Rus yapımı MIG-29 jetleri, Polonya ve ABD'yi karşı karşıya getirdi.

Varşova'nın uçakları Almanya'daki ABD üssüne verme teklifi, Beyaz Saray tarafından kabul görmedi. Konunun hassasiyeti nedeniyle, NATO bünyesinde de tartışmalar sürüyor.

Amerikalı yetkililer, bu konunun Harris'in ziyaretinde kesinlikle masaya geleceğini söyledi.

ABD Hava Kuvvetleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri, Polonya MiG'lerinin Ukrayna'ya transferi konusunda seçenekleri ve olası tepkileri değerlendirmeye almış durumda.

Pentagon yetkilileri, söz konusu jetlerin bağış olarak kabul edilebilmesi noktasında en iyi kararı Beyaz Saray'ın verebileceğini değerlendiriyor. Bu bağış gerçekleşse bile ABD'nin bunları hangi gerekçe ile Ukrayna'ya verebileceği konusu da belirsiz.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanlığı'nın, envanterindeki fazla konumdaki askeri malzemeleri, ulusal güvenlik nedeniyle başka ülkelere verebilmesini sağlayan bir protokolü bulunuyor. Bu şekilde bir transfer yapılabilir mi, sorusu da değerlendirmeye alındı.

Uzmanlar, benzer yasal ve lojistik sorunlar üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor.

ÖLEN RUS ASKERİ SAYISINI AÇIKLADILAR

07.45 : Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi.

İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının 'çok çok ciddi olduğunu' söyledi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Ukrayna 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise geçen hafta 500'e yakın askerinin öldüğünü resmi olarak duyurdu.

Haberin Devamı

İNGİLİZ ASKERLERİ UKRAYNA'DA SAVAŞIYOR

07.40 : İngiltere Silahlı Kuvvetleri, ordu mensubu küçük bir grubun, savaşmak için Ukrayna'ya gitmiş olabilceği haberlerini doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada, askerlerin kendi imkanları ile Ukrayna'ya gitmiş olabileceği ifade edildi.

Ordu sözcüsü, "Onlara güçlü bir şekilde İngiltere'ye geri dönme çağrısı yapıyoruz" dedi.

İngiltere ordusu, olay sonrası tüm personel için Ukrayna'ya seyahat yasağı getirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, işgalin ilk günlerinde, İngiliz sivillerin, Ukrayna'ya savaşmaya gitmesini desteklediğini söylemişti. Ancak hükümet daha sonra İngiliz Dışişleri'nin Ukrayna'ya seyahatin tavsiye edilmediğine yönelik açıklamasını hatırlattı.

Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki savaşa katılan askerlerin yargılanabileceğini duyurdu.

RUSLAR ÇOCUK HASTANESİNİ VURDU, DÜNYA ŞOK İÇİNDE

07.35 : Rus işgalcilerin günlerdir kuşatma altında tuttuğu Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol'de bir çocuk hastanesini vurması, dünyada şok etkisi yarattı.

Saldırıda en az 17 kişinin yaralandığı doğrulandı. Patlama sonrasına ait sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, hamile bir kadının sedyede taşındığı görülüyor.

AFP haber ajansına konuşan yerel yetkililer, hastanenin kısa bir süre önce yenilemeden geçtiğini söyledi. Hastane içinde bir çocuk hastalıkları katı bulunduğunu da kaydettiler.

Birçok Batı ülkesinin kınadığı bombalama için Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy "Savaş suçu" deyip ekledi: "Doğum hastanesinden bile korkan Rusya Federasyonu nasıl bir ülke?"

Zelenskiy hastane saldırısının Ukraynalılara karşı bir soykırım yapıldığının 'son kanıtı' olduğunu da söyledi: "Hastanedeki birileri Rusça konuşanlara kötülük mü yapmıştı? Suçları neydi? Yoksa bu bir hastanenin Nazilerden arındırılması mıydı? Bugün, işgalcilerin topraklarımıza getirdiği tüm kötülüğün boyutlarını gösteren, Rusya'nın işlediği bu savaş suçunu birlikte kınamamız gerekiyor."

Ukrayna lideri, bombalamada 17 kişinin yaralandığını doğruladı ve hastanedekilerin sirenler çalınca sığınaklara kaçarak kurtulduğunu söyledi.

Rusya'nın açıklamaları birbirini tutmadı
Saldırıyı reddetmeyen Moskova ise Ukraynalı 'milliyetçi taburların' hastaneyi kamuflaj olarak kullandığını öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanlığı, hastanenin kullanımda olmadığını ve Azot taburu tarafından kullanıldığını öne sürdü ve bazı fotoğraflar paylaştı.

Ancak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "Rus güçleri sivil hedeflere ateş etmez" diyerek saldırıyı inkar etti.

Beyaz Saray saldırıyı 'barbarca' olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise 'ahlaksızlık' ifadesini kullandı.

AFP'ye konuşan bölgesel savunma birliğinden bir isim, saldırının hastanede doğum gerçekleşirken düzenlendiğini savundu.

İnsan boyunu aşan krater
Mariupol Belediye Başkanı'nın paylaştığı videoda, hastane bahçesinde insan boyunu çok aşan bir patlama krateri görünüyor. Ukrayna lideri Zelenskiy de hastane içinde ve odalardaki yıkımı gösteren bir video paylaştı.

Rusyanın Ukraynayı işgalinin 15inci günü... İşte dakika dakika yaşananlar

İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana saldırı altında olan kentin belediye başkanı, Mariupol'da şu ana dek 1200'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu veriler, bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

Mariupol ve saldırı altındaki diğer bazı Ukrayna kentleri için, güvenli tahliye koridorları oluşturulmaya çalışılıyor.

Özellike Mariupol'da son bir haftadır 200 bin kadar sivilin elektrik ve su olmadan sığınaklarda olduğu bildiriliyordu.

ZELENSKIY'NIN DİZİSİ BİR HAFTADA 15 ÜLKEYE SATILDI

07.30 : Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin siyasete girmeden önce çektiği dizinin haklarını elinde bulunduran İsveçli ajans, dizinin yalnızca geçen hafta 15 ülkeye satıldığını açıkladı.

AFP haber ajansına konuşan Eccho Rights isimli ajansın ortağı Nicola Soderlund, 20 ülke ile daha konuştuklarını söyledi.

'Halkın Hizmetkârı' isimli 2015 yapımı dizide, Zelenskiy, tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko'yu canlandırıyordu.

Öğretmen dizide viral olan bir konuşma sayesinde, sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçiliyor.

Dizi gerçek olduğu gibi Zelenskiy'nin başında olduğu iktidar partisinin ismi de diziden gelen Halkın Hizmetkarları Partisi…

Dizinin haklarını elinde bulunduran İsveçli firma, Netflix'te görüşme yaptıklarını söylüyor.

07.25 : Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna için 1.4 milyar dolarlık bir acil yardım paketinin onaylandığını duyurdu. Yardım paketinin acil ödemelerin gerçekleştirilebilmesi için oluşturulduğu açıklandı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, "Savaş bitip, kapsamlı bir hasar tespiti yapıldığında, yeniden inşa için daha büyük bir pakete ihtiyaç olacağını" söyledi.

Dünya Bankası da hibe ve kredilerden oluşan yaklaşık 800 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.

ABD: BÜTÜN ÖNERİLER PUTİN TARAFINDAN REDDEDİLDİ
07.15 : ABD'yi ziyaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmelerinin ardından yaptıkları açıklamada özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline odaklandı. Bakan Blinken, ABD'nin krizi engellemek için sunduğu tüm önerilerin Rus lider Vladimir Putin tarafından reddedildiğini söyledi.

İngiliz bakan Liz Truss ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Blinken, "Cumhurbaşkanı Putin'e mümkün olan çıkış yollarını sunmaya çalıştık. Bu yolları kabul edip etmemeye sadece o karar verebilir. Şu ana kadar ne zaman böyle bir fırsat sunulsa, Putin hızlandırma düğmesine basarak şu an izlediği korkunç yolda ilerlemeye devam etti" dedi.

07.10 : Birleşmiş Milletler'in (BM) İnsan Hakları Ofisi, 24 Şubat'ta başlayan savaşın başından bu yana Ukrayna'da 516 sivilin hayatını kaybettiğini; 908 kişinin de yaralandığını açıkladı.

BM, ulaşılamayan ve bombardıman altındaki yerleri de hesaba katarak sayının çok daha yüksek olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Rusya ise Ukrayna'da sivilleri hedef aldığına yönelik haberleri reddediyor.

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde hem sahada hem de diplomaside yaşanan bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.