Dünya Savaş Rusya içine taşınıyor!

Savaş Rusya içine taşınıyor!

25.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşı devam ederken, sınıra yakın Rus kenti Belgorod’a saldırılması Moskova’da büyük rahatsızlık yarattı. Ülke, bir Rus kentinin işgal edilmesini ve buna nasıl izin verildiğini tartışıyor. Rus yönetimi, saldırıda Amerikan üretimi araçların kullanıldığını öne sürdü.

Savaş Rusya içine taşınıyor

Ukrayna savaşı devam ederken, Rusya içinde gerçekleştirilen saldırılar da dikkat çekiyor. Son olarak, Putin karşıtı olduğunu duyuran askeri grupların, sınıra yakın Belgorod kentine saldırması ve birçok kasabada bir süreliğine hakimiyet kurması, Moskova’da büyük rahatsızlık yarattı. Ülke, bir Rus kentinin işgal edilmesini ve buna nasıl izin verildiğini tartışıyor.

Haberin Devamı

Kendilerini Rus partizan güçleri diye tanıtan iki grup, Ukrayna topraklarından saldırı başlatarak Rusya’ya ait sınır kasabalarını istila etmişti. “Rusya için Özgürlük Lejyonu” ve “Rus Gönüllüler Birliği” kendilerini, “Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kurtarmak isteyen” Kremlin karşıtı milis gruplar olarak tanıtıyor. Kozinka kasabasını ele geçiren askerler, Grayvoron kasabasına saldırmıştı.

"SERT KARŞILIK VERİLECEK"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus topraklarına giriş yapan sabotaj grubunun Ukrayna’ya geri itildiğini ve orada etkisiz hale getirildiğini belirtti. 70 kişinin öldürüldüğünü öne süren Şoygu, militanların benzer eylemlerine sert karşılık vereceklerini belirtti.

Ancak yaşananlar, Ukrayna’nın savaşı Rus topraklarına taşıma yönündeki niyetini gösterdi. Ukraynalı askeri uzmanlar, savaşı derinden yaşamayan ve etkilerini hissetmeyen Rusların,  Putin’e olan desteklerini sürdürdüğünü belirtirken, savaşın sona ermesi için Rus halkına savaşın daha görülür kılınması gerektiği görüşünde. Nitekim son dönemde Ukrayna’ya teslim edilen uzun menzilli füzelerin, bu konuda önemli bir tehdit unsuru olabileceği belirtiliyor. Ukrayna, resmi olarak doğrulanmasa da, daha önce İHA saldırıları ile Rus topraklarını ve Rus kontrolündeki Kırım’ı vurmayı başarmıştı. Ukrayna’nın bu kapasitesinin gün geçtikçe arttığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

"RUSYA SON DERECE SAVUNMASIZ"

Belgorod’a saldırıyı gerçekleştiren “Rusya’ya Özgürlük Lejyonu” dün Telegram üzerinden bir açıklama yaptı. Belgorod’da yaptıklarının bir barış operasyonu olduğunu ifade eden grup, amaçlarının Ukrayna-Rusya arasında tampon alan oluşturulması, Putin rejimine hizmet eden güçlerin imhası ve Putin rejimine karşı savaşın mümkün olduğunun Rus halkına gösterilmesi olduğunu duyurdu. Ayrıca paylaşımda Rusya’nın yeni asker çağırmasının mümkün olmadığı ve ülkenin son derece savunmasız olduğu iddia edildi.

Öte yandan Rus yönetimi, Belgorod kentine yönelik saldırıda Amerikan üretimi araçların kullanılmasıyla ilgili görüntüler paylaştı. Fotoğraflarda, Belgorod’da bazı kasabaları işgal eden grup üyelerinin Humvee ve benzeri araçları kullanmış olduğu görülüyor. ABD ise, Rusya içine saldırıları teşvik etmediğini ve desteklemediğini duyurdu.