Dünya Rusya: Türk Akım'ı ve Mavi Akım'ı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı

Rusya: Türk Akım'ı ve Mavi Akım'ı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı

24.05.2023 - 17:13 | Son Güncellenme:

Türk Akım'ı ve Mavi Akım’ı koruyan Rus donanmasına ait savaş gemisi saldırıya uğradı. Saldırı Ukrayna’ya ait insansız deniz araçlarıyla düzenlendi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna ordusu, Karadeniz'de 'Ivan Hurs' gemisine yönelik saldırı gerçekleştirdi. Bakanlık saldırının başarıyla püskürtüldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre Rus ordusunun Karadeniz filosuna bağlı gemiye 'İnsansız hava botları' ile saldırı düzenlendi. Saldırı İstanbul Boğazı'na yalnızca 140 kilometre mesafede gerçekleşti.

GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Rus ordusu görevlerini yerine getirdiklerini bildirerek güvenliği tekrar sağlandığını aktardı. Savunma Bakanlığı saldırının görüntülerini de açıklamadan kısa bir süre sonra yayınladı. Kameraya yansıyan o anlarda 'Ivan Hurs'un saldırı botlarını tek tek imha ettiği kısımlar yer aldı.

Rusya: Türk Akımı ve Mavi Akımı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı

TÜRK AKIM PROJESİ NEDİR?

Türk Akım projesinin sitesinde yer alan bilgiye göre, açık deniz boru hattı, Rusya'da Anapa kıyısından başlayıp Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerleyerek Trakya'da Kırklareli'ne bağlı Kıyıköy'de Türkiye'ye ulaşıyor.

Rusya'daki doğal gaz rezervlerini doğrudan Türkiye'nin doğal gaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya naklini amaçlıyor.

Haberin Devamı

Türk Akım Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili anlaşma Türkiye ile Rusya arasında 10 Ekim 2016'da imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın internet sayfasındaki bilgilere göre proje, Rusya'dan başlayarak Karadeniz üzerinden, Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye toprakları üzerinden Bulgaristan ve Yunanistan sınırlarına uzanan ve her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan bir gaz boru hattı sistemidir.

Proje, Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının Türkiye toprakları üzerinden Avrupa'ya naklini de öngörüyor.

Rusya: Türk Akımı ve Mavi Akımı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı

KERÇ KÖPRÜSÜ'NDE DUMANLAR YÜKSELDİ

İngiliz basınında çıkan haberlere göre ise Vladimir Putin'in en güvendiği 'Casus' gemilerinden olan 'Ivan Hurs' 2017 yılında denize indirildi.

Geminin saldırıya uğradığı anlarda ise Kırım'da bulunan Kerç Köprüsü'nden dumanların çıktığı Telegram kanallarında hızla yayıldı. Dumanların çıkış nedeni ise henüz bilinmiyor.

Rusya: Türk Akımı ve Mavi Akımı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı

KUZEY AKIM SONRASI İKİNCİ SALDIRI

Rus tarafının bu açıklamasından sonra geçtiğimiz aylarda yaşanan Kuzey Akım 1 boru hattındaki patlamalar tekrar gündeme geldi. Eylül ayında yaşanan patlamalarda Rus gazını Avrupa’ya taşıyan borular hasar görmüştü.

New York Times gazetesinin ABD istihbaratına dayandırdığı bilgilerde ise saldırıyı Ukrayna'nın gerçekleştirdiği yazılmış, ancak Kiev yönetimi bu iddiaları reddetmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarında 4 ayrı noktada meydana gelen patlamalar Almanya, Danimarka ve İsveç olayla ilgili ayrı soruşturmalar başlatmıştı. İsveç ve Danimarka tarafından yapılan ön soruşturmada, olayın sabotaj olduğuna ilişkin işaretler olduğu belirtilmişti.

Rusya: Türk Akımı ve Mavi Akımı koruyan Rus gemisi saldırıya uğradı