Dünya Savaş yayılıyor! Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

Savaş yayılıyor! Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

17.04.2023 - 12:45 | Son Güncellenme:

İç savaşa sürüklenen Sudan'da ordu birlikleri birçok üssü geri aldı, patlama sesleri sabaha kadar dinmedi. RSF bir Rus üretimi savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu, can kaybı ise her geçen saat artıyor.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

İç savaşa sürüklenen Doğu Afrika ülkesi Sudan'da çatışmalar neredeyse her şehre yayıldı, gece boyunca patlama sesleri kesilmedi. Ordu birlikleri ile paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında patlak veren iktidar mücadelesinde üçüncü güne girildi.

Haberin Devamı

Sakin bir Cumartesi sabahında yollara dökülen ya da henüz yataklarında uykuda olan başkent Hartum sakinleri, çatışmalara yollarda yakalandı veya uykularından patlama sesleriyle uyandı.

Silah sesleri ve patlamaların iki gündür kesilmediği 640 bin nüfuslu şehirde, korku ve panik var. Hartum sakini Hulud Hayr, şehirde yaşayanların hiçbir yerde güvenli hissedemeyeceklerini söyledi. BBC'ye konuşan Hayr, "Tüm sivillerden evlerinde kalmaları istendi ancak kimse güvende değil" dedi.

Bir başka Hartum sakini Huda, "Korkuyoruz, 24 saattir patlama sesleri nedeniyle hiç uyumadık ve evimiz sallanıyor" deyip ekledi:

"Yiyecek ve suyumuzun bitmesinden endişe ediyoruz, yanı sıra diyabet hastası olan babamın ilaçlarının da."

Hartum'daki BBC muhabiri Mohamed Osman, ülkede yıllardır iç karışıklık devam etse de başkent Hartum'da bugüne kadar çatışma yaşanmadığını ve buna alışkın olmayan başkent halkının iki tarafa da öfkeli olduğunu aktarıyor.

Haberin Devamı

TOPYEKUN ÇATIŞMA

Her iki taraf da başkent Hartum'un kilit noktalarını kontrol ettiklerini söylüyor. General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği RSF, başkent Hartum'daki başkanlık sarayı, havalimanı ve diğer hayati tesisleri kontrol ettiğini duyurdu ancak söz konusu bölgeler bir süre sonra tekrar ordunun eline geçti.

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

Hartum'un komşusu Omdurman ile batıdaki Darfur ve Merowe Havalimanı da yine son 24 saatte ordunun kontrolüne girdi. Yerel medya, RSF'nin bazı Mısırlı askerlerin teslim olduğu videolar yayınladığı Merowe Havalimanı'nın geri alındığını yazdı.

Tatbikat için Sudan'a giden Mısır askerlerinin General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği 100 bin kişilik paramiliter grup RSF tarafından tutuklanması, depreme yol açtı. Askerlerin yerde oturduğu ve ellerini başlarının arkasına koyduğu görüntüler, Mısır'da büyük bir öfkeyi tetikledi.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

Görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken, Mısırlılar hakarete uğradıklarını söyleyen mesajlar paylaştı.

"Mısır askerlerini bu şekilde göstermek hakarettir. Hemedti ve RSF suçluları, 100 milyon Mısırlıyı kışkırttıkları için bu hakaretin bedelini ağır ödeyecekler ve bu aptalların bilmediği şey, orduya herhangi bir zarar gelirse Mısır halkının, destekçilerinin ve muhaliflerinin farklılıklarını unutacaklarıdır."

Bir başka Twitter kullanıcısı, Mısır ordusunun evlatlarını korumak için neden harekete geçmediğini sordu, ABD ve İsrail ordularını örnek gösterdi.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

Elleri başlarında askerleri bir odada gösteren fotoğrafın ortaya çıkması ise, sosyal medyada bardağı taşıran damla oldu.

Haberin Devamı

Twitter'da popüler olan görüntülerden biri ise, Mısır askerlerinin RSF güçleri önünde kaçışını gösteren sahte fotoğraflardı.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

Sudan ordusu, RSF'nin üslerini savaş uçaklarıyla bombardımana tutuyor. Fransa merkezli Sudan Tribune gazetesi, ordunun kontrolü ele geçirdiği RSF üslerinin yediyi bulduğunu duyurdu. Bunlar, Port Sudan, Kassala, El Gadarif, Damazin, Kosti ve Kadugli.

Yanı sıra Hartum eyaletinin kuzeyindeki Karari bölgesindeki en büyük RSF üssüne de el konuldu.

General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderlik ettiği 100 bin kişilik paramiliter grup RSF ise, Hartum'da orduya ait Rus üretimi bir savaş uçağını ve insansız hava aracını düşürdüğünü bildirdi.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

UYDUDAN GÖRÜNDÜ

Maxar ve Planet Labs gibi uydu şirketlerinin servis ettiği fotoğraflarda ise, Hartum'daki havalimanında imha edilmiş yolcu uçakları göze çarpıyor. Havalimanında bazı uçakların yandığı ve yoğun bir siyah dumanın gökyüzüne yükseldiği de görüldü.

Dünya, Cumartesi sabahtan bu yana Ukrayna'daki savaşın yanı sıra Afrika'yı izliyor. Son olarak Ekim 2021'de bir darbenin gerçekleştiği Afrika ülkesi Sudan'da, silahlı kuvvetlerin başı ve fiilen ülkenin devlet başkanı General Abdulfettah el-Burhan.

Haberin Devamı

Sayıları 100 bini bulan Hızlı Destek Güçleri'nin (RSF) başındaki General Dagalo'nun bilinen ismi, Hemedti.

Ekim 2021'deki darbeden bu yana ülke Egemenlik Konseyi aracılığıyla yönetiliyor. Konsey başkanı Orgeneral Burhan, başkan yardımcısı ise Hemedti.

Sivil bir hükümete geçiş önerisi, RSF'yi ulusal orduya entegre etme takvimi nedeniyle suya düştü. RSF bunu 10 yıl ertelemek istedi ancak ordu bunun iki yıl içinde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

CAN KAYBI 100, YARALI SAYISI 1100

Aylardır süren güç savaşında taraflar silaha sarılırken, Sudan alev topuna döndü. Pazartesi günü erken saatlerde açıklama yapan doktorlar sendikası, can kaybının 56'dan 97'ye çıktığını duyurdu. Yaşamını yitirenler arasında siviller de bulunuyor. Yaralı sayısı ise 1100'ü geçti.

Sudanlı doktorlar, gerçek rakamı bilmenin mümkün olmadığını, cesetlerin ya da yaralıların tümünün hastanelere taşınmadığı bilgisini veriyor.

Haberin Devamı

Doktorlar ayrıca özellikle Hartum'daki hastanelerde koşulların olağanüstü zorlaştığı uyarısını yapıyor. Halihazırda çatışmalar nedeniyle yaralılara doktorlar ve tıbbi yardım ulaşamıyor.

Pazar günü çatışmanın tarafları yaralıların tahliyesi için kısa bir süre ateşkes ilan etti ancak anlaşmaya bağlı kalınıp kalınmadığı bilinmiyor.

Savaş yayılıyor Mısırlı askerlerin yeni görüntüsü depreme yol açtı

'İÇ SAVAŞIN HAYALETİ'

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanı, Sudan'ın batısındaki Kabkabiya'da bir askeri üste taraflar çatışırken Pazar günü hayatını kaybetti.

Amerikan New York Times gazetesi, Doğu Afrika ülkesinde yaşananları 'Sudan 'iç savaşın hayaleti'nden korkuyor' başlığıyla sundu, patlamaların başkent Hartum'u sarstığını vurguladı.

Sudan, Güney Sudan’ın 9 Temmuz 2011’de bağımsız olmasından önce Afrika’nın en geniş yüzölçümüne sahip ülkesiydi. İngiltere’den 1956 yılında bağımsızlığını kazanan Sudan, bu tarihten beri büyük çatışmalara sahne oldu. 17 yıl süren iç savaş 1972'de Adis Ababa Anlaşması’nın imzalanmasıyla sona erdi ancak anlaşmanın ihlal edilmesi için 10 yıl yetti ve ikinci iç savaş başladı. 2005 yılında yapılan yeni bir anlaşmayla şiddet olayları azaldı. Bölünmenin ardından çatışmalar dinmedi, savaş uçakları petrol sahalarını bombardımana tuttu.

Son çatışmalar ise, 2019'da uzun süredir görev yapan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından yaşanan gerilimli sürecin devamı. El Beşir'in yaklaşık 30 yıl süren iktidarına son verilmesi çağrısında bulunan kitlesel sokak protestolarının ardından ordu darbesiyle devrildi.

Ancak siviller, demokratik yönetime geçiş planında yer almayı talep etmeye devam etti. Daha sonra ortak bir askeri-sivil hükümet kuruldu, ancak bu Ekim 2021'de başka bir darbeyle devrildi.

Ve o zamandan beri Orgeneral El-Burhan ile General Dagalo arasındaki rekabet kızıştı.