Dünya Scholz: Kıbrıs’ta arabulucu olabiliriz

Scholz: Kıbrıs’ta arabulucu olabiliriz 

25.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı görüşmenin ardından, ülkesinin Kıbrıs konusunda arabulucu olarak devreye girmeye hazır olduğunu söyledi.

Scholz: Kıbrıs’ta arabulucu olabiliriz

Euronews Türkçe’nin haberine göre Berlin’e giden Anastasiadis ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Scholz, Almanya’nın iki bölgeli ve iki toplumlu çözümü desteklediğini, bunun temelinin BM kararları olduğunu ifade etti. Kıbrıs konusunda müzakere sürecinin canlandırılması gerektiğini söyleyen Scholz, “Talep edilirse Almanya, BM yönetimindeki müzakere sürecine yardımcı olmaya hazır” dedi. 

Haberin Devamı

Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kuzeydeki Türk devletinin egemen bir devlet olması şartının kabul edilmesi durumunda resmi müzakerelere geçileceğini söyledi.

Malatya’da bulunan Tatar, şu anda yürüttükleri yeni siyasetin Kıbrıs’ta egemen eşitlik olduğunu ifade edereke, “Yani bir anlaşma olacaksa bu anlaşma mutlaka iki devletin iş birliğinde olması gerekiyor. Halbuki bugüne kadar 1974’ten sonra iyi niyetli yürüttüğümüz görüşme ve müzakerelerde hep federal çatı altında yani bir bakıma iki tarafın eşitlik temelinde bir anlaşması” dedi.