Dünya Silah tartışması giderek büyüyor

Silah tartışması giderek büyüyor

11.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın Refah operasyonuna başlaması halinde İsrail’e silah göndermeyeceğini söylemesi üzerine başlayan tartışma büyüyor. Almanya ABD’ye benzer bir tutum alabilir.

Silah tartışması giderek büyüyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın, İsrail güçlerinin Gazze’nin güneyindeki Refah’a büyük bir askeri saldırı başlatması halinde bu ülkeye silah göndermeyeceğini açıklamasının ardından başlayan tartışma sürüyor.

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Gerekirse tırnaklarımızla savaşırız” diyerek savaşı sürdürmekte kararlı olduğunu ifade etti. ABD Başkanı ile anlaşmazlıkları aşabilmeyi umduğunu söyleyen Netanyahu, tek başına da kalsalar, yine de “yapmak zorunda oldukları şeyi yapacaklarını, mecbur kalırlarsa tırnaklarıyla savaşacaklarını” söyledi. Bununla birlikte İsrail’in Refah’a saldırılarına devam ettiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in bombardımanı yoğunlaştırmasıyla yaklaşık 110 bin kişinin Refah’tan ayrıldığını duyurdu.

Silah tartışması giderek büyüyor

‘GÖZDEN GEÇİRİYORUZ’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise, İsrail’e yönelik yakın vadeli güvenlik yardımlarını gözden geçirdiğini belirtti. Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, bununla birlikte, sevkiyatı durdurulan silah yardımının akıbeti konusunda nihai kararın verilmediğinin de altını çizdi. Ryder, “Özellikle 900 kilogramlık bombaların kullanımına ve Gazze’nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi yoğun bir ortamda yaratabilecekleri etkiye odaklandık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İsrail’e silah sevkiyatının geleceğine dair Kongre’ye rapor sunacak. İsrail’in savaş kurallarını ihlal edip etmediğine dair tespitlerin aktarılacağı raporda, sert eleştirilerin yer alacağı ancak silah yardımının durdurulmasından bahsedilmeyeceği kaydediliyor. ABD silahlarının aktif çatışmalarda kullanıldığı 7 ülkede (İsrail, Ukrayna, Nijerya, Somali, Irak, Kolombiya, Kenya) uluslararası hukukun ihlal edilip edilmediğinin gözden geçirildiği rapor, silah yardımlarının akıbetini belirleyecek. Amerikan “Axios” haber sitesi, Blinken’ın sunacağı metinde uluslararası hukukun ihlal edildiğine dair bir tespitte bulunulmayacağı, yani silah yardımının kesilmeyeceğini öne sürdü.

Almanya da düşünecek

Öte yandan İsrail’in önemli silah tedarikçilerinden Almanya’nın da ABD’ye benzer bir adım atabileceği kaydediliyor. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD’nin tedbirlerini izlemeyi değerlendirdiklerini söyledi. ABD‘nin İsrail’e silah sevkiyatı konusundaki tutumunu “anladığını” söyleyen Pistorius, böyle bir kararı verme yetkisinin Almanya Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nda olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Bu çıkışlar üzerine İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ordunun “Refah ve planlanan diğer operasyonlar için yeterli mühimmatı olduğunu” savundu.