Dünya Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte! Her hareketi olay yaratan Rishi Sunak'ın 7 gafı

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte! Her hareketi olay yaratan Rishi Sunak'ın 7 gafı

22.01.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

İlginç alışkanlıkları ve devasa servetiyle başbakanlık yarışına girdiği günden bu yana İngiltere'nin gündeminden düşmeyen Rishi Sunak, bu kez de emniyet kemeriyle ilgili bir tartışmanın başrolünde! Yaşanan olayla ilgili polis soruşturması sürerken, akıllara çiçeği burnunda başbakanın tüm dünyayı şaşırtan gafları geldi.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - İngiltere'de geçtiğimiz aylarda yaşanan hükümet krizinin sonunda 24 Ekim 2022 tarihinde başbakanlık koltuğuna oturan, Birleşik Krallık'ın ilk Hint kökenli başbakanı Rishi Sunak, göreve başladığında ilginç alışkanlıklarıyla basında bir süre kendine yer buldu. Sunak şimdilerde de göreve başladıktan sonra sergilediği bazı davranışlarla 'halka inemediği' için eleştirilerin odağında yer alıyor.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Haberin Devamı

Rishi Sunak’ın geçen günlerde sosyal medya hesabından paylaştığı emniyet kemeri videosu akıllara neredeyse tüm dünya tarafından tuhaf karşılanan bazı olayları da getirdi. İşte Rishi Sunak'ın olay yaratan 7 gafı.

1- EMNİYET KEMERİ TAKMADIĞI İÇİN CEZA ALABİLİR

Sosyal medya hesabından geçen günlerde yayınladığı videoda hareket halindeki bir otomobilin yolcu koltuğunda emniyet kemeri takmadığı görülen Rishi Sunak, ülkede tartışma konusu oldu. İngiltere'nin kuzeyindeki Lancashire bölgesinde çekildiği anlaşılan görüntülerin ardından Lancashire polis teşkilatı olayla ilgili inceleme başlattı.

Başbakanlık sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Sunak’ın emniyet kemeri takmadığı için hatalı davrandığını kabul ederek özür dilediği ve emniyet kemerini video çekmek için çıkardığı ifade edilmiş olsa da muhalefet bu durumu bir koza çevirdi.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Haberin Devamı

Ana muhalefet partisi konumundaki İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl Sunak’ın temassız ödeme yapmak istediği sırada yaşadığı zorluk hatırlatılarak, “Rishi Sunak hiçbir şeyi yönetmiyor. Emniyet kemerini de, banka kartını da ve en önemlisi ülkeyi de” ifadeleri kullanıldı.

Sunak, emniyet kemeri takmanın yasal bir zorunluluk olduğu Birleşik Krallık yasalarına göre 500 Sterlin'i (yaklaşık 12 bin lira) bulan bir cezayla karşı karşıya kalabilir.

2-TEMASSIZ ÖDEME YAPAMADI

Rishi Sunak maliye bakanı olarak görev yaptığı dönemde artan benzin fiyatları hakkında yakıt vergisi kesintisini destekleyen basın açıklamasını yapmak için bir benzin istasyonuna gitti. Daha önce bir kola bağımlısı olduğunu söyleyen Sunak, benzin istasyonunda bulunan marketten aldığı bir kutu kolanın fiyatını banka kartının temassız özelliğini kullanmaya çalışırken oldukça zorlandı.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Kasiyerin aldığı ürünü okutmak için barkod okuyucuyu kaldırdığını görmeyen Sunak, banka kartını barkod okuyucuya okutmaya çalıştı. Bu durumu bakanlığı döneminde başına gelen en utanç verici durumlardan biri olarak tanımlayan Sunak, “O zaman temassız banka kartının nasıl kullanacağını öğrendim. Teknoloji gerçekten inanılmaz işler çıkarıyor” dedi. Başbakan, daha sonra ise sosyal medya hesabından bir fast food restoranında temassız ödeme yaparak alışveriş yaptığı fotoğrafları "Başardım" başlığıyla paylaştı.

Haberin Devamı

3- BAŞKASININ ARABASIYLA FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Rishi Sunak temassız ödeme yaparken zorlandığı aynı istasyonda bir başka hareketiyle daha tartışma konusu oldu. Sunak, benzin istasyonunda kırmızı bir arabaya yakıt doldururken poz verdi. Kısa süre sonra Sunak’ın yakıt doldurduğu aracın kendisine ait olmadığı ve aslında benzin istasyonundaki bir çalışana ait olduğu ortaya çıktı.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Hızla yükselen akaryakıt fiyatlarının halk tarafından tepkiyle karşılandığı dönemde yaşanan bu olay, büyük bir servete sahip olan Sunak'ın 'halktan biri' gibi görünmeye çalışması sebebiyle sosyal medyada alay konusu oldu.

Olayın ardından ailesinin sadece bir otomobili olduğunu söylese de bu açıklamanın üzerine giden İngiliz basını Sunak ailesinin birden fazla lüks aracı olduğunu ortaya çıkardı.

4- EVSİZ BİR ADAMLA YAPTIĞI SOHBET OLAY OLDU

Milyoner başbakan, geçtiğimiz yıl Londra’da Noel’den hemen önce insanlara sıcak yemek servisi yapan bir evsizler barınağını ziyaret etti. Sunak’ın ziyaret sırasında genç bir adamla yaptığı sohbet ise yine okları çiçeği burnunda başbakana çevirdi.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

Haberin Devamı

Yemek dağıtımı yaptığı sırada Dean adlı adam Sunak’a ülkeyi yoluna koyup koyamayacağını sordu. Başbakan bu soruya, “Tam olarak bunun için çalışıyorum. Siz burada mı çalışıyorsunuz?” şeklinde cevap verdi. Sunak’ın soruya soruyla cevap vermesinin ardından Dean, Başbakana dönerek, “Hayır, aslında ben bir evsizim ama ticaretle ilgileniyorum” dedi.

Muhalefet partileri ise başbakan ile evsiz adam arasında geçen konuşmayı sert şekilde eleştirmiş, politikacı Lisa Nandy “Bir Başbakan daha ne kadar ilgisiz olabilir?” sözleriyle sert söylemlerde bulunmuştu.

5- ŞANTİYEYE PRADA İLE GİRDİ

Pahalı zevkleriyle tanınan Sunak, bir şantiye ziyaretinde 490 Sterlin (yaklaşık 11 bin lira) değerinde Prada marka ayakkabısıyla görüntülendi. Rishi Sunak’ın Başbakanlık yarışı sırasında verdiği bu görüntü birçok kişi tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı. Bir kesim Sunak’ın ayakkabılarının eski olduğunu düşünüyor olsa da başbakanın bununla ilgili yaptığı bir açıklama bulunmuyor. Ancak sonrasında basının karşısına tabanı delik bir ayakkabıyla çıkması ülkede başka tartışmaların fitilini ateşlemişti.

Şimdi de emniyet kemeriyle başı dertte Her hareketi olay yaratan Rishi Sunakın 7 gafı

6- FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERECEĞİNİ SÖYLEDİ

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl bir parti etkinliğinde konuşan Sunak’ın kamu kaynaklarını 'yoksul bölgelerden zengin bölgelere aktaracağını' söylediği görüntüler servis edildi. İşçi Partisi’nden devraldıkları sistemin tüm kamu kaynaklarını yoksul bölgelere aktardığını anlatan Sunak, bu durumu tersine çevirdiklerini söyleyerek kendisini övdü.

Lüks yaşam tarzına sahip olduğu bilinen Sunak’ın bu açıklamaları sert şekilde eleştirildi ve samimiyetsizlikle suçlandı.

7- KENDİNİ WILL SMITH İLE KIYASLADI

Rishi Sunak katıldığı bir radyo programında karısını Rusya'yla olan mali bağlantıları nedeniyle yapılan eleştirilere karşı savunurken kendisini Will Smith'e benzeterek, “En azından kalkıp kimseye tokat atmadım" dedi. Yaşanan olayların kimse için iç açıcı olmadığına dikkat çeken Sunak, “Karıma yapılan eleştiriler sebebiyle iyi bir hafta sonu geçirdiğimizi söylemem zor. Hem Will Smith'in hem de benim eşlerimize saldırgan bir tavır alındığını hissediyorum. Ancak düşünce ben kimseye bunun için kalkıp tokat atmadım ki bu iyi bir durum” şeklinde konuştu.