Dünya Son dakika... 7 dakikada kendisini yalanladı! Rusya'dan karmaşık sinyaller

Son dakika... 7 dakikada kendisini yalanladı! Rusya'dan karmaşık sinyaller

22.02.2022 - 15:08 | Son Güncellenme:

Rusya'dan yedi dakika içinde peş peşe birbirini yalanlayan açıklamalar geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, sözde Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerinin hem şu anki, hem de hak iddia ettikleri daha geniş bir bölgenin tanındığı belirtilirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı ise aynı dakikalarda sözde cumhuriyetlerin 'sadece kontrol ettikleri bölgenin tanındığını' duyurdu. Rusya destekli ayrılıkçı lider Denis Puşilin de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Son dakika... 7 dakikada kendisini yalanladı Rusyadan karmaşık sinyaller

Doğu Ukrayna'daki Rus kontrolündeki iki bölge, şu anda olduğundan daha geniş bir bölge üstünde hak iddia ediyor. Buna, ön safların hükümet tarafında yer alan büyük Mariupol şehri de dahil. Moskova iddialarını desteklerse, Rusya o bölgeyi ele geçirmek için bir saldırı başlatabilir.

Haberin Devamı

Dolayısıyla bugün Moskova'daki kilit soru şu: Rusya, bölgelerin mevcut sınırlarını mı yoksa kontrol etmek istedikleri daha geniş alanı mı tanıyor?

Şimdiye kadar bunun cevabı netleşmedi. Bir Rus dışişleri bakan yardımcısı düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın bu devletlerin 'şu anki yetki alanlarını' tanıdığını doğruladı.

Ama sonra Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov benzer bir soruyu yanıtladı ve hem şu anki sınırların, hem de hak iddia edilen bölgenin tanındığını açıkladı.

'KASITLI BELİRSİZLİK'

Bunlar iki farklı durum. 2014 yılında ilan edilen sınırlar Mariupol gibi şehirleri içeriyor. Mevcut sınırlar ise öyle değil.

Peki neler oluyor? İngiliz Guardian gazetesinden Andrew Roth'a göre, belirsizlik kasıtlı olabilir ve Vladimir Putin'in kararını, Batı'nın Ukrayna topraklarının resmi işgaline nasıl tepki vereceğine göre vermesine olanak tanıyabilir.

Haberin Devamı

Öte yandan, konuşanların çoğunun bu sorunun cevabını bilmiyor olması da mümkün. Bir BBC muhabirinin ısrarlı sorusuna rağmen Peskov, konuşmasına hiçbir şey ekleyemeyeceğini söyledi.

Bu gelişmelerin ardından açıklama yapan Rusya destekli ayrılıkçı lider Denis Puşilin, Moskova'nın, büyük bölümü Ukrayna kuvvetleri tarafından kontrol edilen doğu Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin daha geniş sınırlarını resmen tanıdığını söyledi.