Dünya 90 bin asker sahaya indi! 'ABD'nin dikkati dağıldı, Çin harekete geçti'

90 bin asker sahaya indi! 'ABD'nin dikkati dağıldı, Çin harekete geçti'

14.02.2024 - 11:34 | Son Güncellenme:

Rus tehdidine karşı soğuk savaştan beri gerçekleşen en büyük savaş provası gerçekleştirilecek. Türk ordusunun da katılacağı tatbikatı inceleyen Times gazetesi, dünyanın küresel bir savaşa gittiğini ve süper güçlerin karşı karşıya gelmesinin an meselesi olduğunu yazdı.

90 bin asker sahaya indi ABDnin dikkati dağıldı, Çin harekete geçti

24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yıldönümüne yalnızca 10 gün kaldı. Savaşı birkaç günde bitirmek isteyen Ruslar, batının Kiev'e verdiği destek sonrası çatışmaları ülkenin doğusuna kaydırdı. Aylardır kilit haline gelen Ukrayna savaşında iki taraf da zaman zaman kısmi ilerlemeler sağlıyor. Rusya lideri Vladimir Putin ise birkaç gün önce verdiği röportajda savaşın bitmesi gerektiğini dile getirdi ve iki tarafın İstanbul'da anlaştığını ancak Kiev'in daha sonra masadan kalktığını ifade etti. Dünya basını dün Rusya'nın savaşın başından beri 3 binden fazla tank kaybettiğini duyurdu. Rusya'ya verilen bu ağır darbenin hemen ardından İngiliz basını, ordunun 90 bin askerle sahaya indiğini yazdı. NATO'nun askeri olarak en büyük tatbikatı olacak olan Steadfast Defender'e katılacak olan İngilizler, NATO'nun doğu sınırındaki ülkelerle olası bir Rus saldırısının provasını gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

50'den fazla gemi, 80'den fazla savaş uçağı, helikopter ve drone, 133 tank ile Almanya'ya doğru yola çıkan İngiliz ordusu, olası bir Rus saldırısından birkaç hafta öncesini çalışacak. Tatbikata ayrıca Türk ordusu da katılacak.

90 bin asker sahaya indi ABDnin dikkati dağıldı, Çin harekete geçti

RUSYA KALİTEYİ DEĞİŞTİRDİ

NATO, tatbikatın her ne kadar Rusya'ya karşı olduğunu resmi olarak ilan etmese de üstü kapalı olarak sık sık Moskova'yı işaret etti. Rusya'nın savaşı iki veya üç yıl daha sürdürebilmesini beklediklerini ifade eden yetkililer, batıdan gelen yardımlarla Ukrayna'nın askeri anlamda kalitesinin arttığını ancak Rusya'nın ise tam tersi niceliğe önem verdiğini kaydetti. Devasa boyutlardaki nüfusun yanı sıra Ruslar, Sovyet dönemlerinden kalan eski tankları dahi cepheye sürdü. Uzmanlar "daha düşük teknik standartta olsa bile, yeni ekipman üretme kabiliyetine" sahipler değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya, onlarca yıllık T-55 tanklarından modern T-80'lere ve T-90'lara kadar değişen 1.750 ana muharebe tankından oluşan aktif bir güce sahip.
Times gazetesinin haberinde ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 2023 yılında küresel askeri harcamaların yüzde 9 artarak rekor 2,2 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Uzmanlar, savaşın üçüncü yılına girmesi ve Gazze'deki savaşının ardından küresel belirsizliğin Orta Doğu'ya yayılması nedeniyle 2024'te bütçelerin daha da artacağını belirtiyor.

90 bin asker sahaya indi ABDnin dikkati dağıldı, Çin harekete geçti

"ABD'NİN DİKKATİ DAĞILDI"

Haberin devamında Orta Doğu'daki çatışma nedeniyle ABD'nin, bir başka süper güç Çin'e odaklanamadığı hatırlatıldı. Gazete, Hamas savaşçılarının kuzey Gazze'ye geri dönmesinin, "İsrail'in Hamas'ı yok etmeye yönelik hedefine" ulaşmasının oldukça zor olduğuna işaret ettiğini kaydetti. Son dört ayda Çin savaş uçakları Tayvan'ın etrafında uçarak bölgedeki askeri baskıyı artırdı.