Dünya Son dakika... Biden'dan son dakika açıklaması: 'Türkiye'ye F-16 satmalıyız!

Son dakika... Biden'dan son dakika açıklaması: 'Türkiye'ye F-16 satmalıyız!

30.06.2022 - 16:10 | Son Güncellenme:

NATO Zirvesi'nin ardından konuşan Joe Biden, "Finlandiya ve İsveç'le daha güçlüyüz" açıklamasında bulundu. Biden Türkiye sorusuna ise, "Biz Türkiye'ye F-16'ları satmalıyız" yanıtını verdi.

ABD lideri Joe Biden, NATO zirvesinin sonunda kameraların karşısına geçti. İttifakın Rusya'nın Ukrayna'yı işgale girişmesinin ardından daha fazla birlik haline geldiğini belirten ABD Başkanı, "Müttefiklerimiz yüzde 2'lik savunma harcamasını tutturmaya devam ediyor, daha çok ülke söz konusu orana ulaşmak için çaba harcıyor" dedi.

Haberin Devamı

Beşinci maddeye vurgu yapan ABD lideri, NATO'nun her karış toprağının savunulacağını yineledi.

800 MİLYON DOLARLIK DESTEK PAKETİ

Ukrayna'ya silah yardımının artarak devam edeceğini dile getiren Biden, hava savunması için destek paketleri açıklanacağını duyurdu. ABD liderinin verdiği bilgiye göre, Pentagon'un yeni silah paketinin tutarı 800 milyon doları bulacak.

Rusya lideri Vladimir Putin'in NATO'yu parçalama hedefinin ters teptiğini aktaran Joe Biden, İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılmasını kutladı ve "Finlandiya ve İsveç'le daha güçlü olacağız, NATO'nın sınırı 800 mil artacak" açıklamasında bulundu.

"SAVAŞIN KAZANANI RUSYA OLMAYACAK"

"Ukrayna'yı ne kadar gerekiyorsa destekleyeceğiz" diyen Biden, tüm müttefiklerin aynı fikirde olduğunu ifade etti, savaşta kazanan tarafın kesinlikle Rusya olmayacağının altını çizdi. 

Haberin Devamı

Biden ayrıca, NATO'ya karşı tehdidin yalnızca Rusya'dan değil, aynı zamanda Çin'den de geldiğini vurguladı.

Biden, "Gaz fiyatlarının bu kadar artma sebebi Rusya’dır" dedi ve ekledi:

"Gıda krizinin sebebi de Rusya'dır."

"TÜRKİYE'YE F-16 SATMALIYIZ"

ABD Başkanı'na Türkiye ile ilgili soruya yanıt olarak Biden, "Biz Türkiye'ye F-16'ları satmamız ve modernize etmemiz gerekli. Bunun tersi çıkarımıza değil, Kongre'nin onay vermesi gerekiyor. Bunu başarabiliriz." ifadeleri kullandı. Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

F-16 jetlerinin modernizasyonu konusunu çözmemiz gerekiyor. Ben pozisyonumu değiştirmedim. Kongre’nin onayı gerekiyor bunu da alacağımızı düşünüyorum.