Dünya İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

25.05.2022 - 08:37 | Son Güncellenme:

Lise hayatı boyunca sınıf arkadaşlarının hedefindeydi. Konuşması ve giyinişiyle sürekli alay edildi. Okuldan mezun olamayan ve çevresi tarafından "asosyal" olarak tanımlanan fast food restoranı çalışanı, satın aldığı otomatik silahlarla katliam yaptı. Öte yandan 18 yaşındaki Salvador Ramos'un, Texas eyaletindeki ilkokula düzenlediği saldırı öncesi Facebook hesabından saldırıya dair paylaşım yaptığı ortaya çıktı.

Peltek konuşması ve göz kalemi kullanması nedeniyle lise hayatı boyunca zorbalığa uğrayan ve çevresi tarafından yalnız bir çocuk olarak tanımlanan Salvador Ramos, ABD'nin en ölümcül katliamlarından birine imza attı.

Haberin Devamı

BÜYÜKANNESİYLE TARTIŞIP KATLİAM YAPTI

18 yaşında bir fast food çalışanı olan Ramos, "mezun olamadığı için" ülkenin bir ucunda büyükannesiyle tartıştıktan sonra, bir ilkokula gelerek katliam yaptı. Ramos, Salı günü saat 11.30 sıralarında Teksas'ın Uvalde kentindeki Robb İlköğretim Okulu'na gelerek yaşları yedi ile 11 arasında değişen 19 ilkokul öğrencisini katletti.

FACEBOOK'TA PAYLAŞIM

Salvador Ramos’un, saldırı öncesi sosyal medya hesabından saldırıya dair paylaşım yaptığı açıklandı. Texas Valisi Greg Abbott düzenlediği basın toplantısında, Ramos’un saldırıdan yaklaşık 30 dakika önce saldırıya ait Facebook hesabında paylaşım yaptığını ifade ederek, ilk paylaşımında "Büyükannemi vuracağım" yazdığını belirtti. Abbott, daha sonra ise Ramos’un "Büyükannemi vurdum" ve "Bir ilkokula ateş edeceğim" paylaşımı yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Facebook’un çatı kuruluşu Meta'nın Sözcüsü Andy Stone, saldırgan tarafından yazılan mesajların "birebir özel metin mesajları" olduğunu ifade ederek, devam eden soruşturmada kolluk kuvvetleriyle yakın işbirliği yaptıklarını açıkladı.

BÜYÜKANNESİ HAYATTA AMA DURUMU KRİTİK

McCraw, Ramos’un ilkokul saldırısı öncesi silahla vurduğu 66 yaşındaki büyükannesinin hayatta olduğunu fakat sağlık durumunun kritik olduğunu ifade etti. McCraw, büyükannenin saldırıya uğramasının ardından caddenin karşısındaki bir komşusuna koşarak yardım istediğini ve Ramos’u polise ihbar ettiğini aktardı.

KENDİNE DOĞUM GÜNÜNDE SİLAH ALDI

Daily Beast'in haberine göre, Kuzey Dakota kökenli saldırgan, kısa süre önce Teksas'a taşındı. Daily Beast'in haberinde, Ramos'un undan sadece birkaç gün önce kutladığı 18'inci doğum gününde iki tüfek satın aldığı bildirildi.

Eylül ayında kabul edilen yeni bir Teksas yasasına göre, 18-21 yaşları arasındakiler, aile içi şiddet, takip, fuhuş veya seks kaçakçılığı riski altında oldukları için koruyucu bir emirleri varsa silah satın alabiliyorlar. Kanun ayrıca tabanca ruhsatı şartını da kaldırdı. Tüfeklere Teksas'ta lisanssız olarak da izin verildi.

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

10 yaşındaki Xavier Lopez ve dokuz yaşındaki Uziyah Garcia adlı iki erkek öğrenci ve 10 yaşındaki kız çocuklarının yanı sıra iki öğretmen de vurularak öldürüldü: 44 yaşındaki Eva Mireles ve dört çocuk annesi Irma Garcia.

Haberin Devamı

HEM OTOMATİK TÜFEK HEM TABANCA

CNN televizyonuna göre, silahlı saldırgan San Antonio kentinin 128 kilometre batısındaki Uvalde kasabasındaki Robb İlkokulu'na aracıyla geldi. 18 yaşındaki saldırgan Salvador Ramos'un elinde tabancanın yanı sıra bir otomatik AR-15 tüfek vardı.

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

Tüfek ve tabancasıyla içeri girip koridorda ateş açmaya başladı, sınıflardaki çocuklar ve öğretmenler korkuyla saklanacak yer aradı. Bir sınıfa yönelen saldırgan Ramos, çocukları gözünü kırpmadan vurdu.

Okuldaki silah sesleri sustuğunda katliam ortaya çıktı. Robb İlkokulu'nda önce 14 öğrencinin öldüğü açıklandı. Ardından 19 öğrenci ve iki öğretmenin hayatını kaybettiği duyuruldu.

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

San Antonio’daki Üniversite Hastanesi Twitter’dan yaptığı açıklamada, silahlı saldırıdan iki yaralının hastaneye yattığını, bunların birinin çocuk diğerinin ise yetişkin olduğunu bildirdi. Biri 10 diğeri 66 yaşındaki iki yaralının durumunun ciddi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İki polisin de çatışmada yaralandığı ancak durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Saldırıya müdahale eden Teksas polisi, saldırgan Salvador Ramos'u öldürdü. Teksas Valisi Greg Abbott, saldırı sonrasında düzenlediği basın toplantısında saldırganın yerli halktan Salvador Ramos isimli bir genç olduğunu ve kendisine müdahale eden polis tarafından vurulduğunu söyledi.

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

FAKİR OLDUĞU VE MAKYAJ YAPTIĞI İÇİN ALAY EDİLDİ

Yakın arkadaşları Salvador Ramos'u, fakir olduğu için zorbalığa uğrayan, makyaj yaptığı için alay edilen, saldırgan biz çizgisi olan yalnız bir çocuk olarak tanımladı. Washington Post gazetesi, Ramos'un sınıf arkadaşlarının hedefi haline geldiğini, farklı telaffuzu ve kıyafetlerinin onunla dalga geçilmesine sebep olduğunu aktardı.

EN YAKIN ARKADAŞI ANLATTI

İsminin açıklanmasını istemeyen eski bir sınıf arkadaşı CNN'e Ramos ile eskiden yakın arkadaş olduklarını, birlikte bilgisayar oyunları oynadıklarını ve ve katilin ateş etme ve dövüş oyunu Call of Duty hayranı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"ÇOCUKLAR KORKSUN"

Ramos'un Instagram hesabı kapatıldı. Ancak katliamdan sadece üç gün önce iki AR15 tarzı tüfeğin fotoğrafını paylaştığı TikTok sayfasındaki biyografide ise "Çocuklar korksun" yazdığı ortaya çıktı.

16 bin kişinin yaşadığı Uvalde, Meksika sınırına 120 kilometre mesafede. Associated Press haber ajansına göre, Robb İlkokulu kasabanın yerleşim bölgelerinden birinde yer alıyor.

Saldırı Teksas tarihindeki en kanlı okul saldırısı olarak kayıtlara geçti. Dört yıl önce eyaletin Houston bölgesindeki Santa Fe Lisesi’nde düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

BIDEN İSYAN ETTİ

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

Saldırıdan yaklaşık dört saat sonra Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Biden, konuşmasına "Başkan olduğumda bunu tekrar yapmak zorunda kalmamayı ummuştum" sözleriyle başladı.

Saldırıyı ABD'de 'bir başka katliam' olarak nitelendiren Biden, "Olanlara tanık olan güzel, masum, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf öğrencileri ve kaç küçük çocuk, arkadaşlarının öldüğünü, sanki bir savaş alanındaymış gibi görüyor" dedi.

Başkan Biden, "Bir çocuğu kaybetmek, ruhunun bir parçasının koparılması gibidir" dedi ve bu duygunun 'boğucu' olduğunu söyledi.

"Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız?" diyen Joe Biden, ABD halkını bugünkü olayların ardından 'silah lobisine karşı durmaya' çağırdı:

"Bu gece ulusumuzdan, onlar için dua etmelerini, anne ve babalarına ve kardeşlerine şu an hissettikleri karanlıkta güç vermelerini istiyorum. Ulus olarak olarak şunu sormak zorundayız; Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız? Tanrı aşkına, hepimizin yapması gerektiğini bildiğimiz şeyi ne zaman yapacağız? Neden bu katliamla yaşamaya razıyız? Neden bunun olmasına izin veriyoruz? Tanrı aşkına, lobicilerle uğraşma ve onlara karşı durma cesaretine sahip olmak için omurgamız nerede? Bu acıyı eyleme dönüştürmenin zamanı geldi."

2012'de 20 çocuk ve 6 yetişkinin öldüğü Sandy Hook İlkokulu saldırısına atıfta bulunan Biden, "O zamandan beri, okul alanlarında 900'den fazla silahlı olay bildirildi. Liste uzuyor" ifadesini kullandı.

18 yaşındaki bir çocuğun mağazadan silah satın alabilmesi fikrinin yanlış olduğunu dile getiren Biden, "Bu tip kitlesel silahlı saldırılar dünyanın başka yerinde nadiren gerçekleşir" diye konuştu.

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

"Bundan bıktım usandım. Harekete geçmeliyiz. Ve sakın bana bu katliamda bir etkimizin olmayacağını söylemeyin" diyerek, her trajedinin önüne geçilemeyeceğini ancak yasaların olumlu bir etkisi olabileceğini söyledi; 'sağduyulu silah yasalarının' önemini vurguladı.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE TAZİYE

21 kişinin öldüğü olay sonrası Türkiye'den taziye mesajı yayımlandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD’nin Texas Eyaleti’nin Uvalde kentinde dün (24 Mayıs) bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırıda 19 öğrencinin ve 2 yetişkinin hayatını kaybettiği, ayrıca yaralıların olduğu derin bir üzüntüyle öğrenilmiştir. ABD halkına başsağlığı dileklerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz." denildi.

İKİ HAFTA ÖNCE BİR BAŞKA KATLİAM

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

İki hafta önce de New York eyaletinin Buffalo kentinde silahlı bir kişi bir süpermarkete ateş açmış, olayda 10 siyah müşteri ve çalışan hayatını kaybetmişti. Yetkililer bunu bir nefret suçu olarak değerlendirmişti.

Eğitim sektörü dergisi EdWeek'e göre geçtiğimiz yıl ABD'deki okullarda 26 silahlı saldırı gerçekleşti.

SİLAHLA VURULMA BAŞLICA ÖLÜM NEDENİ

İlkokulda katliam yapan katilin facebook paylaşımı ortaya çıktı

Salı günü Senato'da konuşan Demokrat Partili Connecticut Senatörü Chris Murphy, silah kontrol yasasını geçirmeleri için meslektaşlarına çağrıda bulundu.

"Bu çocuklar şanssız değildi. Bu [saldırı] sadece bu ülkede yaşanır" diyen Murphy, başka hiçbir ülkede küçük çocukların o gün vurulabileceklerini düşünerek okula gitmeyeceğini söyledi.

Nisan ayında yapılan bir araştırma 2020 yılında Amerikalı çocukların ve gençlerin başlıca ölüm nedeni olarak silahla vurulmayı göstermişti.

ABD'li siviller 390 milyondan fazla silaha sahip.