Dünya AGM-183'ü Guam'a getirdiler! ABD'nin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

AGM-183'ü Guam'a getirdiler! ABD'nin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

06.03.2024 - 10:10 | Son Güncellenme:

ABD'nin bilinen tek hipersonik füzesi AGM-183 Çin'in hemen yanı başında bulunan Guam Adası'na getirildi. Uzaydan hedefini vurabilen söz konusu füzenin bir anda kritik bölgeye getirilmesi dünyada ses getirdi.

AGM-183ü Guama getirdiler ABDnin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

Çin ile Tayvan konusunda sık sık karşı karşıya gelen ABD, Pasifik'teki hakimiyetini güçlendirmek için Güney Asya'daki projelerine devam ediyor. Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Haberin Devamı

ABD'nin bu savunma kalkanının dışında Çin'in Tayvan'ı önümüzdeki yıllarda olası bir işgalinde ABD coğrafi uzaklığı Guam adası üzerinden yenmek istiyor. Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olan Guam, Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere büyük ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapıyor. Çin ise hackerlar üzerinden siber saldırı düzenlediği Guam'da iletişim ve diğer kritik hatlara saldırılarda bulunuyor.

AGM-183ü Guama getirdiler ABDnin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

GUAM NEDEN ÖNEMLİ?

Guam'ın hedef olmasının nedeni ise Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olması. Tayvan'a olası bir saldırıda ABD'nin bu üssü kullanarak Çin'e cevap vermesi bekleniyor.

ÇİN'İN DİBİNE AGM-183

The Sun gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde ise Washington'un uzaya bir hipersonik füze fırlatacağı bildirildi. Bir süredir Rusya'nın uzaydaki uyduları ve iletişimi kesmek için atmosferin hemen üzerine nükleer füzeler yerleştireceği konuşuluyordu. ABD'nin yerleştireceği füzenin hızının saatte 25 bin kilometre hızla hareket edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

İngiliz medyası söz konusu füzenin ise AGM-183 olduğunu öne sürüyor. 'Havadan fırlatılan hızlı müdahale silahı' olarak adlandırılan bu füze ABD dışında dünyada sadece Çin'de bulunuyor, Rusya ise bu teknolojiyi hala geliştiriyor.

ABD ise bu füzeyi son yıllarda sık sık Guam Adası'nın üzerinde test etti. The Sun bu testleri 'spekülasyon' olarak adlandırsa da ABD ordusu söz konusu füzenin önünde duran askerlerin fotoğrafı ortaya çıktı, yetkililer fotoğrafın bir hafta önce çekildiğini belirtti.

AGM-183ü Guama getirdiler ABDnin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

FÜZELER NEDEN GUAM'A GETİRİLDİ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hava Kuvvetleri Satın Alma, Teknoloji ve Lojistikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Andrew Hunter geçtiğimiz yıl ABD ordusunun AGM-183'leri üretim zorluğu nedeniyle üretmeyeceklerini belirtmişti ancak onlarca hipersonik füzenin Guam Adası'na getirilmesi yeni tartışmaları alevlendirdi.

Çin'in ise ABD'ye bu alandaki cevabı DF-17 ile hipersonik füzeleri. Yıllar önce dünyaya gösterilen füzeler saatte 15 bin kilometre hıza kadar çıkabiliyor ancak ABD'nin ürettiği AGM-183'e göre oldukça eski bir teknolojiyi içerisinde barındırıyor.

Haberin Devamı

AGM-183ü Guama getirdiler ABDnin uzaydan hedefini vuran silahı, okların gösterdiği ülke ortaya çıktı

AGM-183'ÜN ÖZELLİKLERİ

Şimdiye kadar test edilen ABD'nin tek hipersonik silahı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump AGM-183'ü 'Süper füze' olarak adlandırmıştı.

Yaklaşık 3 bin kilo ağırlığında.

B-52H Stratofotress bombardıman uçağı tarafından taşınabiliyor.