Dünya Son dakika... Canlı Blog: Çin ABD'ye ateş püskürdü

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABD'ye ateş püskürdü

22.04.2020 - 10:27 | Son Güncellenme:

Almanya'da corona virüs aşısının insanlar üzerinde denenmesine onay verildi. Bir günde İspanya'da 435, Belçika'da 266 ölüm gerçekleşti. Suudi Arabistan ise tüm Müslümanların beklediği açıklamayı yaptı, ABD'nin Missouri eyaletinin corona virüs davası dava açtığı Çin ise çok ağır bir yanıt verdi.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü

Yeryüzünde 179 bini aşkın can alan corona virüs salgınında hastalığa yakalananların sayısının bugün 2 milyon 600 bini aşması bekleniyor. Modern zamanların en büyük felaketinde tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

Haberin Devamı

16.20 : İngiltere ve Birleşik Krallık'ta son 24 saatte Covid-19 757 can aldı. Ölü sayısının 18 bin 94'e yükseldiği Britanya'da, uzmanlar gerçek can kaybının 41 bini aşmış olabileceğini söylüyor. Bu rakama, hastane dışında yaşamını yitirenler dahil ediliyor.

16.00 : Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, ABD Başkanı Donald Trump'ın Covid-19 kriziyle mücadele biçimini, ABD'yi bir üçüncü dünya ülkesi ve ikinci bir Büyük Bunalı yolundaymış gibi gösterdiğini söyledi.

Guardian gazetesine konuşan Stiglitz, milyonlarca kişinin yiyecek yardımına başvurmak zorunda kaldığını, ücretli hastalık izinleri olmadığı için işe gitmeye mecbur olduklarını ve sağlıktaki eşitsizliklerden dolayı hayatlarını kaybettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Stiglitz, "Yiyecek yardımı alanların sayısı çok büyük ve yardım merkezlerinin kapasitesinin üzerinde. Bir üçüncü dünya ülkesi gibi. Sosyal güvenlik ağı çalışmıyor" dedi.

Trump karşıtı açıklamalarıyla bilinen Stiglitz, nüfusun yüzde 14'ünün yiyecek yardımına muhtaç olduğunu ve önümüzdeki aylarda işsizlik oranının yüzde 30'lara çıkmasıyla, sosyal altyapının krizle başa çıkamayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


HİNDİSTAN'DAN PIRIL PIRIL FOTOĞRAFLAR
15.30 : Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi Hindistan'da, tarihin en geniş çaplı sokağa çıkma yasağı hava ve nehirlerin temizlenmesine yol açtı.

3 Mayıs'a kadar sürecek yasak nehirlerdeki suyu değiştirdi. Başta Hindular tarafından kutsal kabul edilen Ganj Nehri'nin olmak üzere birçok nehrin kirlilikten arındığını yansıtan fotoğraflar, sosyal medyada paylaşılıyor.

Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 25 Mart'tan bu yana havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 seviyesi yüzde 22 azaldı, azot dioksit (NO2) miktarı da yüzde 15 düştü.

Hindistan'da her yıl kava kirliliği 2 milyonun üzerinde ölüme yol açıyor.

Resmi verilere göre 20 bini aşkın insanın corona virüse yakalandığı Hindistan'da, Covid-19 652 can aldı.

15.25 : Hollanda'da corona virüs vakaları 708 artışla 34 bin 842'ye ulaştı.

Haberin Devamı

İlkokulları 11 Mayıs'ta açmaya hazırlanan Avrupa ülkesindeki ölümler ise 4 bin 54 oldu. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 138 hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


CORONA VİRÜS MÜLTECİ KAMPINA SIÇRADI
15.00 : Lübnan'daki mülteci kamplarında ilk corona virüs vakası tespit edildi. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kuruluşu (UNRWA) ile ülkenin sağlık bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, bir mülteci kampındaki bir Suriyeli kadın corona virüs teşhisiyle ülkenin başkenti Beyrut'taki bir hastaneye kaldırıldı.

Kampta üç bin kişinin kaldığı düşünülürken, ülkede toplamda 1 milyon Suriyeli mülteci var.

Corona virüse yakalanan kadının kimlerle temasta olduğu araştırılıyor, kampta da dezenfekte çalışmaları başlatıldı.

14.45 : Halihazırda hiçbir corona virüs vakası bildirmeyen Tacikistan'da bir hastanede tedavi gören dört hasta zatürreden öldü.

Başkent Duşanbe'deki hastane yetkilileri, hayatını kaybeden hastalara yapılan testlerin negatif çıktığını aktarıyor.

Haberin Devamı

Yerel medya, söz konusu hastanede 100'ün üzerinde hastanın zatürreden tedavi gördüğünü, üçünün durumunun ağır olduğunu bildiriyor.

Çin'le kara sınırı olan Tacikistan, ölümleri 'zatürre' ve 'kalp yetmezliği' olarak açıklıyor.

14.20 : Almanya'da Federal Aşı Enstitüsü, bir Covid-19 aşısının insanlar üzerinde denenmesine onay verdi.

Denemenin ilk aşamasında 18-55 yaşları arasındaki 200 sağlıklı kişiye, aşının farklı çeşitleri yapılacak. Aşının biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirildiği ve RNA aşısı olduğu açıklandı.

14.10 : Dünyada nüfusa göre en fazla ölümün görüldüğü ülke olan Belçika'da, Covid-19 266 can daha aldı.

Ölü sayısının 6 bin 262'ye yükseldiği Avrupa ülkesinde, yaşamını yitirenlerin 33'ü Türk.

Vakaların 933 artışla 41 bin 889'a çıktığı Belçika'da 3 Mayıs'tan itibaren hem ekonomik hem de sosyal alanda kısıtlamaların gevşetilmesi bekleniyor. Okulların ise kademeli şekilde 18 Mayıs'tan sonra açılacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yerel medya, hükümetin test sayılarını artırmayı ve toplu maske alımı yapmayı planladığını bildiriyor.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


ÇİN'DEN ABD'YE: SAÇMALIK!
14.00 : Çin, ABD'nin Missouri eyaletinin Çin hükümetine corona virüs salgını nedeniyle dava açma girişimine 'saçmalıktan farkı yok' sözleriyle yanıt verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Çin'in corona virüsle mücadele biçiminin ABD mahkemelerinin yetki alanında olmadığını ve 3 Ocak'tan itibaren ABD'ye salgın konusunda güncellemeler sağlandığını ifade etti.

Geng “Mahkemelerin böyle kötüye kullanılması ABD'deki virüsle mücadeleye katkı sağlamaz ve uluslararası işbirliğine zarar verir. ABD'nin yapması gereken mahkemelerin kötüye kullanılmasını reddetmektir" dedi.

California Üniversitesi'nden uluslararası hukuk uzmanı Prof. Chimene Keitner, ABD'nin Çin'e karşı bu tür iddialarını uluslararası platformlara taşıması gerektiğini söyledi.

13.10 : İran'da corona virüs ölümleri 100'ün altında seyretmeye devam ediyor. Tahran yönetimi, can kayıplarının 94 artışla 5 bin 391'e ulaştığını bildiriyor.

1194 testin pozitif sonuç vermesiyle corona virüse yakalananların sayısı da 85 bin 996 oldu.

12.10 : 
Dünyada ABD'nin ardından en fazla vakaya ev sahipliği yapan İspanya'da, son 24 saatte 435 ölüm kayıtlara geçti.

Avrupa ülkesinde Salı günü 430, Pazartesi günü ise 399 can kaybı açıklanmıştı. Verilere bakıldığında, hayatlarını kaybedenlerin sayısının son 4 gündür 399-435 aralığında olduğu görülüyor.

İspanya'daki vakalar ise 4 bin 211 artışla 208 bin 389 oldu. Madrid yönetimi, olağanüstü hali 9 Mayıs'a kadar uzatıyor.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


ÇİN'İN BAŞKENTİNDE ALARM VERİLDİ

11.45 : Çin'in başkenti Pekin'de corona virüsün şehir dışından yeniden şehre taşınması olasılığına karşı önlemler bir kez daha sıkılaştırılıyor.

Alınan karara göre Pekin'e gelenler iki haftalık bir karantinanın ardından ayrıca bir hafta daha evlerinde gözetim altında tutulacak. Böylece şehir dışına çıkan Pekinlilerin dönüşlerinden itibaren üç hafta boyunca kamusal hayata katılmalarına izin verilmeyecek.

Çin hükümeti, virüs salgınının kontrol altına alındığını belirtiyor ancak seyahat eden kişiler aracılığıyla yeniden yükselmesinden endişe ediyor. Yabancıların şu anda Çin'e giriş yapmasına izin verilmiyor.

11.30 : İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, hükümetinin sokağa çıkma kısıtlamalarını Mayıs ortasından itibaren aşamalı olarak gevşeteceğini belirtti.

Sanhcez kısıtlamlamaların 9 Mayıs'a dek sürmesini isteyeceği parlamento oturumunda yaptığı açıklamada, güvenliği garanti altına almak için kısıtlamaların yavaşça ve aşama aşama gevşetileceğini söyledi.

Corona virüs vaka sayısında dünya ikincisi olan İspanya'daki kısıtlamalar 14 Mart'ta başlamıştı.

10.55 : Rusya'daki corona virüs vakaları 5 bin236 artışla 57 bin 999 oldu.

Uzun süre ciddi bir vaka bildirmeyen ülkede corona virüs salgını Nisan ayı başından itibaren hızla yayıldı, vakalar 10 kattan fazla arttı.

Moskova yönetimi, son 24 saatte 57 hastanın daha hayatını kaybettiğini ve ölü sayısının 513'e ulaştığını bildiriyor.

10.30 : Dünyadaki vakaların yaklaşık üçte birinin görüldüğü ABD'de pozitif sonuç veren testler 825 bini buldu. Son 24 saatte 25 bini aşkın vakanın belirlendiği ülkedeki can kayıpları ise yeni bir rekor kırdı. 2 bin 804 hastanın yaşamını yitirdiği ülkede ölenlerin sayısı 45 bini geçti.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


JAPONYA'DA VİRÜS YETİMHANEYE SIÇRADI
09.40 :
Japonya'da bir yetimhanedeki sekiz bebekte corona virüse rastlandı.

Tokyo'da yer alan yetimhanedeki çalışanlardan biri 16 Nisan'da corona virüse yakalandı.

Yerel medya, bebeklerden birinin yüksek ateş belirtileri göstermesi üzerine testlerin yapıldığını bildiriyor.

Japonya'nın güneybatısındaki Nagazaki kentinde bakım için demirleyen İtalyan yolcu gemisi Costa Atlantica'da ise, 34 mürettebatta corona virüs çıktı.

Geminin içinde yolcu yoktu ve Koyagi limanında ocak sonunda bakıma alınmıştı.

06.40 : Okyanusya ülkelerinden Avusturya'da son 24 saatte sadece 22 corona virüs tanısı konuldu. Covid-19 iki can daha aldı, ölü sayısı 74 oldu.

445 bin test yapılan ülkede corona virüse yakalananların sayısı 6 bin 647.

Yeni Zelanda'da ise başka sağlık sorunları bulunan 80 yaşlarındaki kadının hayatını kaybetmesiyle can kaybı 14'e yükseldi.

Corona virüs kapan 1451 hastadan 1036'sı iyileşti.

Yabancıların ülkeye girişine izin vermeyen Yeni Zelanda, 25 Mart'tan bu yana olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı uyguluyor.

05.50 : Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta corona virüs protestoları. Güneydeki Kibilli vilayetine bağlı El-Kala köyünde çok sayıda kişi, corona virüs kapıp karantinaya alınan yakınlarının kaldıkları yerlerin değiştirilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

Görgü tanıkları, yakınlarının otel yerine elverişsiz yurtlarda karantinaya alınmasını protesto eden göstericilere polisin biber gazı sıktığını aktarıyor.

901 testin pozitif çıktığı Tunus'ta 38 yaşamını yitirdi.

SUUDİ ARABİSTAN DUYURDU

04.37 : Suudi Arabistan Kralı Selman, Ramazan ayındaki teravih namazlarının Kabe'de kılınmasını onayladı. Ancak teravih namazlarında cemaat sınırlaması devam edecek.

Buna göre, Kabe'nin de içinde bulunduğu Mekke'deki Mescid-i Haram ile Medine'deki Mescid-i Nebevi'de teravih namazlarının cemaatsiz şekilde 10 rekat kılınacak. Namaza yalnızca dezenfekte çalışmalarını gerçekleştiren kişiler ve diğer görevliler katılabilecek.

Ramazan ayı boyunca iftar verilmesi, su sebillerinin yanında kullanılmış bardak bırakılması ve hurma gibi yiyecek bulundurulması yasak.

Suudi Arabistan, sokağa çıkma yasağını ise Ramazan ayı boyunca gevşetecek. Tüm kentlerde halk 09.00 ile 17.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


03.50 : Corona virüsün ortaya çıktığı Çin'de dördüncü gün üst üste ölüm gerçekleşmedi. Tespit edilen 30 yeni vkaanın ise 23'ü yurt dışı kaynaklı.

82 bin 788 testin pozitif sonuç verdiği Çin ana karasında 77 bin hasta iyileşti, Covid-19 4 bin 632 can aldı.

02.20 : ABD Senatosu, oy birliğiyle küçük işletmeler için 484 milyar dolarlık ek yardım paketini kabul etti. Paketin içerisinde hastanelere koruyucu ekipman sağlanması ve test sayısını artırılması için bütçe de ayrılacak.

Kurtarma paketinin, ABD Temsilciler Meclisi’nde Perşembe günü oylanması bekleniyor. Başkan Donald Trump, Temsilciler Meclisi üyelerinden tasarıyı geçirmelerini istedi.

Bu paketin onaylanmasıyla birlikte, ABD’de geçen aydan beri dördüncü yardım paketi kabul edilmiş olacak. Destek paketlerinin toplam miktarı 3 trilyon doları buluyor.

ABD’de Covid-19 salgını başladığından beri rekor sayıda kişi işsizlik yardımına başvurdu. Ülkede 22 milyon kişi bu süreşte işsiz kaldı.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


01.45 : Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ülkedeki ilkokullar, kreşler ve özel eğitime muhtaç çocuklara hizmet veren okulların 11 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılacağını açıkladı.

Rutte'nin verdiği bilgiye göre, öğrenciler yarısı sabah, yarısı öğleden sonra olmak üzere dönüşümlü olarak ders alacak. Ortaokul ve liseler ise, 1 Haziran'da eğitime başlayacak.

Hollanda'daki 12 yaşından küçük çocuklar 28 Nisan'dan itibaren ekip halinde dışarıda antrenman yapabilecek. 12 - 18 yaş arasındaki çocuklar da, 1,5 metre kuralına uymak koşuluyla antrenmana çıkabilecek. Çocuklar, antrenman sonrasında sadece evlerinde duş alabilecek.

Konser, festival gibi tüm etkinliklerin yapılmasına 1 Eylül'e kadar izin verilmeyecek. Masör ve berberlerin de açılmasına şimdilik izin verilmeyecek.

Hükümetin 16 Mart'ta aldığı ve 28 Nisan'a kadar sürmesini öngördüğü, restoran ve eğlence yerlerinin kapatılmasını da kapsayan corona virüs önlemleri de 20 Mayıs'a kadar uzatıldı.

Önlemler kapsamında, huzurevi ziyaretleri de 20 Mayıs'a kadar yasak olacak.Hollanda Başbakanı, önlemleri gevşetmek için henüz erken olduğunu belirterek, "Huzurevlerinde çok fazla acı ve üzüntü var. Bakım evlerindeki yaşlıları mümkün olduğunca korumalıyız" ifadesini kullandı.

Son dakika... Canlı Blog: Çin ABDye ateş püskürdü


00.40 : Günlük basın toplantılarına devam eden ABD lideri Donald Trump, ülkesinin corona virüs ölüm oranlarının en düşük yerlerden biri olduğunu savundu.

ABD'ye yeşil kart sistemiyle yapılan göçü 60 gün boyunca askıya alacağını ilan eden Trump, kararı yarın imzalayacağını söyledi:

"Hepimizin bildiği gibi, milyonlarca Amerikalı virüsle savaşmak ve vatandaşlarımızın hayatlarını kurtarmak için işlerini feda etti. Dışarıdan gelecek göçmenlerin virüs nedeniyle işlerinden olmuş Amerikalıların yerlerini alması adil olmazdı. ABD'li çalışanları korumalıyız, ilerledikçe onları korumak için daha fazla adım atacağız."

ABD'de yeşil kart adı verilen sistemle, yılda yaklaşık bir milyon kişi ülkede süresiz oturum ve çalışma hakkı kazanıyor. Bu süre sonunda Amerikan vatandaşlığına başvurabiliyor. Ülkede 2018 yılında hazırlanan rapora göre, yeşil kartların yaklaşık yüzde 70'i yakınları ABD'de yaşayanlara veriliyor.

Basın toplantısında Amerikan hamburger restoranları zinciri Shake Shack’in, hükümetin corona virüs salgınından etkilenen küçük işletmelere destek olmak üzere sağladığı 10 milyon dolarlık krediyi iade etmesi de gündeme geldi. Donald Trump aynı paketten yararlanarak 9 milyon dolar mali yardım alan Harvard Üniversitesi’nden bu meblağı kişisel olarak geri isteyeceğini söyledi. Trump, "Harvard bu parayı geri ödeyecek. Almamaları gerekiyor" dedi.

00.00 : ABD'de salgının merkez üssü New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo, birçok kez karşı karşıya geldiği Başkan Donald Trump'la Beyaz Saray'da görüştü.

'Pratik ve etkili' bir görüşme yaptıklarını bildiren Vali Cuomo, "Herkesin bildiği gibi bir sonraki aşamaya geçmek için en önemli mesele test kapasitesi. Test konusunda eyaletler ile federal yönetim arasında sorumluluk ve görev ayrımını yapmak çok önemli. Bu konuda birlikte çalışacağız, gerçek bir ortaklık kurmamız lazım" dedi.

New York'un test kapasitesini günlük 20 binden 40 bine çıkarmayı amaçladıklarını vurgulayan Cuomo, eyaletin ihtiyaç duyduğu federal fonun da gündeme geldiğini belirtti: "Trump, bu fon konusunda çok anlayışlı ve açık görünüyordu."

Başkan Trump ise, testlerin sayısını gelecek haftalarda nasıl arttırabilecekleri ve iki katına çıkarabileceklerini konuştuklarını aktardı.

Yüzer hastane USNS Comfort'un New York'tan ayrılıp ayrılamayacağını sorduğunu belirten Trump, Vali Cuomo'nun olumlu yanıt verdiğini söyledi.