Dünya Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu! En az bir yıl...

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu! En az bir yıl...

08.05.2020 - 10:50 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre, WHO eldeki kanıtlara göre corona virüs salgınında bir ara taşıyıcı olduğunu açıkladı. ABD'de işsizlik yüzde 14,7'ye fırladı, her gün rekor kıran Rusya'da son 24 saatte 10 bin 699 testin pozitif çıktığı bildiriliyor. Bir günde ABD'de 2 bin 129, İngiltere'de 414 ve İspanya'da 229 hasta öldü.

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu En az bir yıl...

Dünyada son bir günde 96 bin corona virüs vakası daha teşhis edildi. 5 bin 500'den fazla insanın yaşamını yitirmesiyle can kaybı da 270 bin oldu. Bugün vaka sayısının 4 milyonu aşması bekleniyor.

16.40 : ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 181 artarak 76 bin 998’e yükseldi. 

Haberin Devamı

İngiliz basını, Covid-19 kurbanlarının sayısının 31 bini aştığını bildiriyor.

16.00 : ABD'de işsizlik oranları Nisan'daki yüzde 4,4'lük seviyesinden, 20,5 milyon kişinin işsiz kalmasıyla yüzde 14,7'ye yükseldi.

Bu, Kasım 1982'deki yüzde 10,8'lik işsizlik oranından sonraki en yüksek seviye.

Corona virüs nedeniyle ABD genelinde çok sayıda işletme kapanmaya zorlandı ve kitlesel istihdam kayıpları yaşandı.

Corona virüs salgınının ekonomik bedeli büyürken, geçen 3,2 milyon Amerikalı daha işsizlik yardımına başvurdu.

Yeni başvurularla, işsizlik yardımı alanların sayısı 33,3 milyona, bir başka deyişle ABD işgücünün yüzde 20'sine çıktı.

Ekonomi uzmanları, dünyanın 1930'lardaki büyük bunalımdan bu yanaki en keskin ekonomik durgunlukla karşı karşı olduğu uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

14.40 : Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , corona virüsün kökenlerini tam olarak tespit etmenin en az bir yıl sürebileceğini açıkladı.

Cenevre'de konuşan WHO'nun bir hayvan orijinli virüs uzmanı, eldeki kanıtların yarasalara işaret ettiğini ve başka bir hayvanın ara taşıyıcı olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, salgının tam olarak ne zaman başladığından emin değil. Eldeki kanıtlar Çin'in Vuhan kentindeki bir pazarı gösteriyor ancak ilk 41 vakanın sadece 27'sinin söz konusu pazarla doğrudan teması tespit edildi.

Mers virüsü 2012'de ortaya çıktığında, develerden kaynaklandığını bulmak bir yıl sürmüştü.

WHO, ABD yönetiminin virüsün laboratuardan çıktığı iddialarının temeli olup olmadığı sorulduğunda ise, çok sayıda uzmanın sunduğu kanıtlar incelendiğinde, virüsün doğal yollarla ortaya çıktından emin olduklarını açıklamıştı.

13.30 : İspanya'da bir günde 229 can kaybı kayıtlara geçti. Avrupa ülkesinde corona virüsten hayatını kaybedenler 26 bin 299 oldu.

13.20 : Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kritik önleyici adımların işe yaramaması halinde, corona virüsvirüs salgınının ilk yılında Afrika'da 190 bin kişinin ölebileceği uyarısında bulundu.

Yeni araştırmada ayrıca, salgının kıtada bir kaç yıl sürebileceği tahmin edildi.

WHO Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, "Büyük ihtimalle birkaç noktada" sürecek" dedi.

Haberin Devamı

Uzmanlar, salgının coğrafi anlamda farklı noktalarda ve yavaş yayılmasının kıtayı diğer bölgelerden farklı kıldığını söylüyor.

Bir başka faktörünse kıtanın daha genç nüfusu olduğu belirtildi.

WHO'nun tahmini 47 ülkeye odaklanan bir modellemeye dayanıyor.

Mısır, Libya, Tunus, Fas, Eritre, Sudan, Somali ve Cibuti modellemeye dahil edilmedi.

Afrika Hastalık Kontrol Merkezi, corona virüsvirüs nedeniyle şu ana kadar 2 bin ölümün kayıtlara geçtiğini söylüyor. Virüsün birkaç hafta önce görüldüğü Batı Avrupa'da ise şu ana dek 140 bin kişi öldü.

13.05 : Belçika'da ölümler sürüyor. 24 saate 107 kişinin daha ölmesiyle can kaybı 8 bin 521'e ulaştı. Avrupa ülkesindeki ölümlerin yüzde 47'si hastanelerde, yüzde 52'si ise huzurevlerinde gerçekleşti.

Belçika'daki vakalara ise 591 pozitif test daha eklendi, corona virüse yakalananların sayısı 52 bin 11 oldu.

12.45 : AVUSTRALYA'DAN ÜÇ AŞAMALI PLAN

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu En az bir yıl...


Avustralya Başbakanı Scott Morrison, corona virüsvirüs salgını nedeniyle yürürlüğe sokulan kısıtlamaların kademeli bir şekilde kaldırılarak, ekonomik faaliyetlerin yeniden canlandırılmasını hedefleyen üç aşamalı bir plan hazırlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Morrison bugün yaptığı açıklamada, "Covidsiz bir ekonomi ve topluma geri dönülmesini amaçlayan üç adımlı bir plan ve ulusal çerçeve üzerinde uzlaşmaya vardık. Amacımız, bu yılın Temmuz ayında covidsiz bir ekonomiye kavuşmak için teker teker bu aşamaları hayata geçirmek" diye konuştu.

Planın ilk aşamasında, sosyal mesafe düzenlemelerin hafifletilerek, cenaze ve düğün gibi etkinlere katılanların sayısının artırılması öngörülüyor.

Ayrıca kafe ve restoranların da en fazla 10 müşteri kabul edilerek açılması ve belirlenen koşulları karşılayamayanların da gel-al usulü çalışmaya başlaması planlanıyor.

İkinci aşamada, toplu alanlarda aynı anda bulunabilecek kişi sayısının 20'ye çıkartılması ve spor salonu, kuaför, sinema, sanat galerileri ile eğlence parklarının açılması bekleniyor. Bu aşamada ayrıca eyaletler arası seyahate de izin verilecek.

Haberin Devamı

Üçüncü aşamada da toplu alanlarda bulunan kişi sayısının 100'e yükseltilmesi, sauna, gece kulübü ve bar gibi mekanların açılması öngörülüyor. Ayrıca, Yeni Zelanda ile başlayarak yurt dışı seyahatler üzerindeki kısıtlamalar da kaldırılmaya başlanacak.

Morrison, planın ne zaman ve nasıl yürürlüğe gireceğine ise eyalet yönetimlerinin karar vereceğini sözlerine ekledi.

12.30 : İran'da yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 55 artarak 6 bin 541'e yükseldi.

Devlet televizyonu, 1556 pozitif testin daha eklenmesiyle vakaların da 104 bin 691 olduğunu bildirdi.

11.30 : FRANSA'DA OKULLAR VE DÜKKANLAR AÇILIYOR

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu En az bir yıl...


Birçok ülkede düşen vaka ve ölüm sayıları, alınan önlemlerin kademeli olarak azaltılmasını da beraberinde getiriyor.

Son iki haftadır iç kaynaklı yeni vakanın görülmediği Hong Kong'da barlar, sinemalar, güzellik salonları ve diğer halka açık alanlar yeniden faaliyete geçti.

Avrupa'da İtalya, Fransa, İspanya ve Almanya'da bu hafta ve gelecek haftadan itibaren bazı önlemler gevşetililiyor.

Fransa'da başkent Paris ve kuzeydoğu bölgelerinde kısıtlamalar sürerken, ülkenin geri kalanında okullar ve dükkanlar Pazartesi'den itibaren açılacak.

11.00 : İngiltere'nin Salford kentinde bir depodan Çarşamba günü 166 bin sterlin değerinde 80 bin maskenin çalındığı açıklandı.

Maskeler Ulusal Sağlık Sistemi ve huzurevi çalışanlarına dağıtılacaktı.

Manchester Emniyeti'nden Chris Mannion, "Bu mide bulandırıcı bir suç" dedi.

Çalınan maskeler, N95 türü yüksek kaliteli maskelerdendi.

Hırsızlığın ardından yapılan incelemelerde bir çetenin deponun etrafında iki saat geçirdiği, deponun çelik kepenklerini kaldırıp alarmı çalıştırmamak için kepenklerde delik açarak içeri girdiği tespit edildi.

10 palet dolusu 320 koli çalan hırsızlar, depodaki basit cerrahi maskelere ve diğer medikal ekipmanlara ise dokunmadı.

Polis Mannion "Risk grubundaki insanları ve ön cephedeki sağlık çalışanlarını koruyacak ekipmanların çalınması şok edici" dedi ve ekledi: "Ortak düşmanımızın Covid-19 olduğu ve Ulusal Sağlık Sistemi'ne yardım etmeye çalıştığımız bu dönemde böylesi bir dönemde bu suç mide bulandırıcı. Anlaşılan maskelerle ilgili bir kara borsa var ve hırsızlar bunları elden çıkarmayı düşünüyor."

10.50 : RUSYA'DA REKOR ÜSTÜNE REKOR

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu En az bir yıl...


Rusya'da corona virüs salgını hızla yayılıyor. Beş gün üst üste 10 bin vakanın açıklandığı ülkede, son 24 saatte 10 bin 699 testin pozitif çıktığı bildiriliyor.

Vakaların 187 bin 859'a çıktığı ülke, ABD, İspanya, İtalya ve İngiltere’den sonra dünyada beşinci sırada.

Salgının en çok hissedildiği başkent Moskova'daki günlük vaka artışı ise 5 bin 846. Moskova'da corona virüse yakalananların sayısı 98 bin.

Rusya'da Covid-19 bir günde 98 can aldı, salgının başından beri yaşamını yitirenler 1723.

10.20 : BARA GİDEN CORONA HASTASI GÜNEY KORE'Yİ KARIŞTIRDI

Son dakika... Canlı Blog: Dünya Sağlık Örgütü duyurdu En az bir yıl...


Salgını durdurmayı başaran Güney Kore'de, beş günün ardından ilk kez günlük vaka sayısı 10'u geçti.

Son 24 saatte pozitif sonuç veren 13 testin tamamı, geçen hafta Seul'de gece kulüplerine giden bir corona virüs hastasıyla temasta bulunanlar.

Sağlık ekipleri, söz konusu hastayla temas eden diğer şüphelileri arıyor. Yerel medya, hastanın eğlenmek için gittiği gece kluüplerini yaklaşık 1500 kişinin ziyaret ettiğini bildiriyor.

08.55 : Afganistan Sağlık Bakanı Firuzuddin Firuz corona virüse yakalandı.

3 bin 563 vakanın belirlendiği Afganistan'da, corona virüs kapanlar arasında 256 sağlık çalışanı da var.

08.00 : Birçok ülkede ofisleri bulunan teknoloji devleri Facebook ve Google, corona virüsvirüs salgını nedeniyle isteyen çalışanlarına 2020 sonuna kadar evden çalışma izni verdi.

İki şirket de büyük oranda kapalı olan ofislerini Temmuz ayında yeniden açacak.

Google ilk etapta evden çalışma düzeninin 1 Haziran'a kadar geçerli olacağını açıklamıştı ancak salgının seyri nedeniyle bunu 7 ay daha uzattı.

Google CEO'su Sundar Pichai, ofise dönmesi gereken çalışanların Temmuz ayından itibaren dönebileceğini, ofislerdeki önlemlerin artırıldğıını açıkladı.

Facebook da ofislerin 6 Temmuz'da açılacağını ancak işini uzaktan yapabilen çalışanların yıl sonuna kadar evden çalışabileceğini duyurdu.