Dünya Son dakika... Cehennem! Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor

Son dakika... Cehennem! Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor

16.03.2020 - 12:57 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, birçok ülkede can kaybı katlanarak artıyor, Meksika ve Bahreyn'de ilk ölümler kayda geçti. Somali, Liberya, Benin, Tanzanya ve Guatemala gibi ülkelerde Covid-19 ilk kez görüldü. yeryüzünün dört bir yanında ülkeler dış dünyaya kapılarını kapatıyor. Herkesin günlerdir merak ettiği soruya, Çinli bir uzman yanıt verdi: Hava durumunun corona virüsün yayılmasına etkisi henüz doğrulanmadı.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor

Dünyanın her yerine yayılan corona virüs salgınındaki tüm gelişmeleri canlı blogla aktarıyoruz.

Haberin Devamı

7.20 : İngiltere'de 171 yeni vaka tespit edilirken virüsün bulaştığı insanların sayısı 1543'e ulaştı.

İngiltere’de hükümet otomobil fabrikalarında solunum cihazı ve tıbbi malzemeler üretilmesini talep etti. Talep ülkede fabrikası bulunan Rolls Royce, Ford ve Honda gibi şirketlere iletildi.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Üretim sektörü ülkeye yardım etmek için bir araya gelmeli" ifadeleri yer aldı. BBC Ekonomi Editörü Simon Jack, fabrikaların böylesi bir değişimi gerçekleştirmeye hazır olmadığını, bunun zaman alabileceğini söyledi.

16.50 : İspanya'daki Katalunya bölgesinin liderlerinden Quim Torra'ya uygulanan test pozitif sonuç verdi.

16.45 : Güney Amerika'nın en ucundaki Şili, yabancı ziyaretçilere sınırlarını kapatıyor.

Haberin Devamı

16.35 : Batı Afrika ülkesi Benin, ilk corona virüs vakasının ortaya çıktığını bildiriyor. Karantinaya alınan hasta, 11 Mart tarihinde Belçika ve Burkina Faso'dan Benin'e dönmüş.

15.30 : Son 24 saatte 278 testin daha pozitif çıktığı Hollanda'da hasta sayısı 1413'e çıktı, son bir gündeki dört ölümle can kaybı 28 olarak kayıtlara geçti.

15.30 : Tanzanya'nın ardından bölgedeki bir diğer ülke Somali'ye de salgın ulaştı. Teste sokulan dört kişinin geçen hafta Çin'den geldiği açıklanırken, aralarından birinde corona virüse rastlandı.

15.20 : İngiltere'de Sağlık Bakanı Nadine Dorries'in ardından bir milletvekili daha corona virüse yakalandı. İşçi Partisi milletvekili Kate Osborne, Twitter mesajıyla Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

15.10 : Afrika ülkesi Tanzanya'da ilk coronavirüs vakası tespit edildi.

14.45 : Yunanistan'a yurt dışından gelen herkes 14 gün karantina altında tutulacak, perakende satış yapan dükkanların tümü kapanıyor.

14.30 : Arap Yarımadası'ndaki Umman, bu hafta kılınacak Cuma namazlarını askıya aldı.

14.20 : Ermenistan, salgın nedeniyle 16 Mart-16 Nisan tarihleri arasında olağanüstü hal ilan etti.

14.10 : Bir hastanın öldüğü ve 29 vakanın kayıt altına alındığı Kuzey Afrika ülkesi Fas, tüm camileri kapatma kararı verdi. Rabat yönetimi, ayrıca restoran, lokonta, sinemalar, tiyatrolar, spor merkezleri, gece kulüpleri, hamam ve diğer eğlence merkezlerini de bugünden itibaren kapatıyor. Okulları daha önce tatil eden Fas, tüm uluslararası uçuşları da iptal etmişti.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


14.05 : Avrupa'nın kalbindeki Almanya, beş komşusuyla kara sınırlarını kapattı. Fransa, Danimarka, Lüksemburg, Avusturya ve İsviçre sınırlarındaki geçişleri durduran Berlin yönetimi, yalnızca ticari ürün taşıyan araçların geçişine izin veriyor.

Haberin Devamı

Almanya’nın da aralarında bulunduğu G-7 ülkelerinin liderleri bugün koronavirüs önlemleriyle ilgili bir video konferans düzenleyecek.

14.00 : Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda olağanüstü güvenlik zirvesini toplayacağını ardından da saat 20.00'de halka hitap edeceğini açıkladı. Fransız siyasetçiler, bilim insanlarının seçimlerin iptal edilmesi ve tüm ülkede karantina ilan edilmesine yönelik çağrıyı görüşecek.

Macron'un, okulların tatil edilmesi kararının ardından, katılımın düşük yaşandığı yerel seçimlerin ilk turundan sonra, önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tur seçimlerin iptal edilmesi kararını açıklaması bekleniyor.

Haberin Devamı

13.50 : İspanya'da Pazar günü koronavirüs vakası 7753'ten 8744'e yükseldi, ülkede 991 hasta var. Toplam can kaybı ise son bir günde ölen 9 kişiyle birlikte 288'e çıktı.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


13.40 : Türkiye'nin doğu komşusu İran'da bir günde 129 ölüm daha kayıtlara geçti, salgının başından bu yana 853 kişi yaşamını yitirdi. Corona virüsün yayılma hızının düşmediği İran'da bir günde 1053 insana Covid-19 bulaştığı belirlendi, toplam vaka sayısı neredeyse 15 bine ulaştı.

13.10 : Çin, ülke dışından gelen altı kişide koronavirüs tespit edildiğini açıkladı. Bunlardan dördünün İspanya, ikisinin de İngiltere’den ülkeye gittiği tespit edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, artık Çin’deki ana riskin ülke dışından gelenler olduğunu duyurdu. Virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinde tespit edilen yeni vaka sayısı ise dört oldu.

Haberin Devamı

13.20 : Maldivler’de tespit edilen üç yeni vaka ile ülkedeki koronavirüs vakalarının sayısı 13’e yükseldi.Virüs tespit edilen tüm kişilerin yabancı olduğu, bunlardan bir kısmının turist, bir kısmının da göçmen işçiler olduğu açıklandı.

Maldivler hükümeti İspanya, Almanya, Fransa, İtalya, Güney Kore, Çin ve Bangladeş’ten turistlerin ülkeye girişini yasaklamıştı.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


12.40 : Bir günde 125 insana daha corona virüs bulaşan Malezya'da kayıtlı vakalar 553'e ulaştı.

12.25 : Afrika ülkesi Liberya'da ilk corona virüs vakası görüldü.

12.20 : Türkiye'nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan, tüm yabancıların ülkeye girişini yasakladı.

12.05 : Güney Asya ülkesi Tayland, okullar, barlar, tiyatrolar ve diğer eğlence merkezlerine Nisan ayına kadar kilit vuracak. 33 yeni vakanın görüldüğü ülkede toplam hasta sayısı 147'ye çıktı.

12.00 : Almanya'nın ardından virüs salgınının vurduğu İspanya ve Fransa'da da sınırların kapatılması gündemde. İspanya İçişleri Bakanlığı, corona virüsün önüne geçmek için sınırların tamamen kapatılmasının seçeneklerden biri olduğunu söyledi.

11.40 : Herkesin günlerdir merak ettiği soruya, Çinli bir uzman yanıt verdi. Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi'nden Cao Wei, hava durumunun corona virüsün yayılmasına etkisinin henüz doğrulanmadığını söyledi.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


10.55 :
Bahreyn'deki hastalardan biri yaşamını yitirdi. Böylece, Körfez bölgesinde coronavirüsten ilk ölüm kayıtlara geçti. Hayatını kaybeden hasta, 65 yaşındaki bir erkek.

10.30 : Filipinler lideri Rodrigo Duterte, Luzon Adası'na yönelik toplu karantina uygulamasını ağırlaştıran yeni kurallar açıkladı.

08.45 : Güney Asya ülkesi Kamboçya'dan gelen bir haber, dünyayı sarstı. Ülkede tespit edilen dört yeni corona virüs vakasından biri, dört aylık bir erkek bebek. Kamboçyalı yetkililer, virüs bulaşan kişilerin Malezya, Fransa ve Singapur gibi ülkelere seyahat ettiğini belirledi.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor

07.30 : Meksika'da ilk ölüm gerçekleşti. ABD seyahatinin ardından testi pozitif çıkan iş insanı Jose Kuri'nin öldüğü bildiriliyor.

NEW YORK'TA HAYAT DURDU

07.20 : 3 bin 802 insana corona virüsün bulaştığı ABD'de 69 kişi yaşamını yitirdi, New York ve California gibi eyaletlerde olağanüstü önlemler hayata geçiriliyor.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor

Salgının en yoğun görüldüğü eyalet New York'ta Belediye Başkanı Bill de Blasio tüm barlar, restoranlar, kafeler, tiyotralar, sinemalar, konserler ve diğer etkinliklerin kapatılmasına karar verdi. 24 saat yaşamın sürdüğü New York kentinde 50 binin üzerinde mekan yarından itibaren kapılarını kapatacak.

Kentteki restoran, bar ve kafelerin yıllık geliri 51 milyar dolar ve buralarda 800 binden fazla eleman çalışıyor. California'ya bağlı Los Angeles kenti de New York'la aynı önlemleri açıkladı.

Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


ABD donanması, savaş gemilerinde görev yapan bir denizciye uygulanan testin pozitif sonuç verdiğini duyurdu. Bu, Amerikan deniz kuvvetlerinde ilk vaka. Söz konusu asker karantinaya alınırken, hastanın temas ettiği herkesten kendilerini karantinaya alması istendi.

07.00 : Geceden bu yana yaşanan diğer gelişmeler şöyle:

  • Orta Amerika ülkesi Guatemala'da ilk corona virüs vakası belirlendi. 85 yaşındaki erkek hastanın kısa süre önce İspanya'nın başkenti Madrid'e seyahat ettiği bildiriliyor.
    Reuters haber ajansı: Fransa'da hükümet ihtiyacı olmayan herkesin evlerinde kalmasını emreden yeni bir karar açıklamaya hazırlanıyor.
  • Bir çeşit toplu karantina ilan eden Çekya'da ülkede yaşayan insanların hareketleri sınırlanıyor. Prag yönetimi, işe gidip gelenler ve gerekli dükkanlarda çalışanlar dışında hiç kimsenin evlerinden dışarı çıkmamasını istiyor.
    Son dakika... Cehennem Corona virüs dünyaya diz çöktürüyor


  • Güney Amerika ülkesi Kolombiya tüm okullar ve üniversiteleri kapatıyor. 34 vakanın kayıtlara geçtiği Kolombiya'da okullar 20 Nisan'a kadar tatil.
  • Kolombiya'nın komşusu Peru, tüm kara ve deniz sınırlarını kapatıyor. Lima yönetimi, tüm vatandaşlarından kendilerini 15 gün karantinaya alması çağrısını yaptı.
  • Bir başka bölge ülkesi Venezuela'nın lideri Nicolas Maduro, başkent Caracas ve birçok eyalette toplu karantina uygulanacağını duyurdu. Venezuela'da tüm dükkanlar ve işyerleri kapalı olacak.
  • Virüsün dünyaya yayıldığı Çin, son 24 saatin rakamlarını açıkladı: 16 yeni vaka, 14 ölüm. Ülkede halihazırda 80 bin 860 vaka bulunuyor, salgının başından bu yana 3 bin 213 kişi yaşamını yitirdi.
  • Güney Kore'de virüsün yayılma hızı giderek yavaşlıyor. Seul yönetimi, Pazar günü 74 yeni vakanın ortaya çıktığını ve can kaybı gerçekleşmediğini bildiriyor.
  • Yeni Zelanda Başbakanı Jessica Ardern, 500'den fazla insanın bir araya geleceği tüm etkinlikleri yasakladıklarını açıkladı. Ardern, kişisel karantina kurallarına uymayanlara sıfır tölerans gösterileceğini de söyledi.