Dünya Son dakika... Finlandiya: Türkiye ile sorunları çözeceğimize eminiz

Son dakika... Finlandiya: Türkiye ile sorunları çözeceğimize eminiz

17.05.2022 - 13:21 | Son Güncellenme:

Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto, ülkesinin NATO üyeliğine karşı çıkan Türkiye ile sorunun çözümüne ulaşılacağından emin olduğunu söyledi.

Son dakika... Finlandiya: Türkiye ile sorunları çözeceğimize eminiz

Tarihi bir kararla NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmaya hazırlanan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin vetosunu aşmayı deneyecek.

Haberin Devamı

Komşusu İsveç'i ziyaret eden Finlandiya lideri Sauli Niinisto, Türkiye'nin itirazıyla ortaya çıkan sorunun çözüleceğinden emin olduğunu söyledi. Niisto, iki ülkenin Türkiye ile bir anlaşmaya varacağını vurgulayıp "Ankara'dan gelen açıklamalar hızla değişti ve son birkaç günde sertleşti. Ancak eminim, yapıcı görüşmelerin yardımıyla sorunun çözülecek" dedi.

ALMANYA'DAN TÜRKİYE MESAJI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmasına destek vereceğine güvendiğini söyledi.

Scholz, iki ülkenin ittifaka hızla kabul edilmesi için baskı yapacaklarını belirtip Avrupa ülkeleri arasında bir anlaşma olduğunu da vurguladı.

TARAFSIZLIĞI BİTİREN İŞGAL

Ukrayna işgali 200 yıldır tarafsız olan İsveç'le on yıllardır tarafsız pozisyon alan Finlandiya'da da taşları yerinden oynattı. İki İskandinav ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusu yapabileceğine yönelik sinyaller Nisan ayında gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Mayıs ayında ise önce Finlandiya, ardından İsveç NATO'ya katılmak için harekete geçeceklerini resmen dünyaya ilan ettiler.

Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya'nın 19 bin 250 askeri var. İsveç ordusunun asker sayısı ise 14 bin 600.

Türkiye, iki ülkenin terör örgütü PKK'ya verdiği destek nedeniyle NATO üyeliğine 'hayır' diyeceğini açıkladı. Finlandiya ve İsveç, sorunun çözülmesi için Ankara'ya heyet göndereceklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz" dedi.

Aynı akşam NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. NATO yöneticisi, sosyal medya hesabından "Türkiye değerli bir müttefiktir ve tüm güvenlik endişelerinin ele alınması gerekir. Bu tarihi anda bir arada olmalıyız" mesajını paylaştı.

30 üyesi bulunan NATO'da ittifaka yeni üye kabul edilebilmesi için her ülkenin parlamentosunun onay vermesi gerekiyor.