Dünya SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı 'acil' koduyla duyuruldu! Putin'e 300 km menzilli rest

SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı 'acil' koduyla duyuruldu! Putin'e 300 km menzilli rest

06.06.2022 - 12:43 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah yardımına devam etmesi halinde daha fazla yeri hedef alacaklarını açıklayan Putin'e yanıt, saatler sonra İngiltere'den geldi. ABD ve Almanya'yı takip eden İngiltere, Çöl Kaplanı'nı cepheye sürüyor.

SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez ülkenin doğusundaki cephe hatlarını ziyaret etti. Mayıs ayı sonunda ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov'a giden Zelenskiy'nin Pazar günkü durağı Donbas'taki Lysychansk ve Soledar oldu. Gece çekilmiş bir video paylaşan Ukrayna lideri, tanıştığı ve elini sıktığı herkesten gurur duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Zelenskiy'in gittiği Lysychansk, haftalardır savaşın kilit noktası haline gelen Severodonetsk şehrine oldukça yakın konumda.

BBC Rusça, Zaporijya'ya da uğrayan Vladimir Zelenskiy'nin burada Rusya'nın işgal ettiği Mariupol'den tahliye edilenlerle bir araya geldiğini bildiriyor.

LAVROV SIRBİSTAN'A UÇAMADI


Rusya tarafında ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Sırbistan ziyareti uçuş yasaklarına takıldı. Lavrov'un 6-7 Haziran'da Belgrad'a yapacağı seyahat, Sırbistan'a komşu üç ülkenin Rusya'nın bir numaralı diplomatının uçağına geçiş izni vermemesi nedeniyle iptal edildi.

Avrupa Birliği ülkesi Bulgaristan'ın yanı sıra AB'ye aday olan Karadağ ve Kuzey Makedonya da Lavrov'a hava sahalarını açmadı. Rusya Dışişleri Bakanlığı bunun üzerine Pazar gecesi seyahatin iptal edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest

Konu hakkında konuşan bir Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynağı, "Diplomasideki yetkinliğimiz henüz ışınlanmayı icat edecek seviyeye ulaşamadı" dedi.

AB ve İngiltere, Şubat sonundan bu yana Rus uçaklarına uçuş yasağı uyguluyor.

Sırbistan, Avrupa'da Rusya ile en iyi ilişkilere sahip ülkelerden biri. Kremlin de Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımama politikasını destekliyor. Sırbistan'ın 1999'daki Kosova Savaşı sırasında NATO tarafından bombalanması Rusya'da öfkeye yol açmıştı.

Belgrad, AB'nin Moskova'ya yönelik geniş çaplı yaptırımlarına da katılmadı. Çoğu Avrupa ülkesi gibi Sırbistan'ın da Rus doğalgazına bağımlılık oranı yüksek. Mart başında Belgrad'da binlerce Rusya yanlısı Sırp, Rus bayraklarıyla yürüyüş yapmıştı.


SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest



TU-95'LERDEN KİEV'E FÜZE


Haftalar sonra Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ilk kez uzun menzilli füzelerle saldırdı. Moskova, Kiev'de Avrupa ülkelerinin gönderdiği tankların hedef alındığını duyurdu ancak uluslararası haber ajanslarının geçtiği fotoğraflar saldırıya uğrayan yerin bir demiryolu tamir fabrikası olduğunu gösteriyor.

Ukrayna ordusu, Kiev semalarının siyah dumanlarla kaplanmasına yol açan füzelerin Karadeniz üzerindeki Tu-95 savaş uçaklarından atıldığını tespit etti. Pazar günü sabah erken saatlerde Kiev'e doğru gelen bir başka füze ise havada imha edildi.

Haberin Devamı

SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest

Bir kişinin yaralandığı füze saldırısının ardından gökyüzünü siyaha boyayan dumanların halk sağlığını tehdit eder nitelikte olduğu açıklandı ve Kiev yakınlarındaki tarihi Brovary kasabasında halkın evlerinden çıkmaması, pencere ve kapıları kapatması istendi.

Demiryolları, hali hazırda Ukrayna’nın ana taşımacılık yolunu oluşturuyor. Ülkedeki yaygın demiryolu ağı, Karadeniz’den gemilerle gelen ürünlerin ülke içerisine ulaştırılmasında ve ekonomide hayati bir rol oynuyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev Nisan ayından bu yana füze saldırılarının hedefi olmuyordu. Son olarak Rusya’nın şehre yönelik düzenlediği füze saldırısında Radio Liberty’nin yapımcısı bir gazeteci hayatını kaybetmişti.


SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest



PUTİN ONBİRİNCİ GENERALİNİ KAYBETTİ


Kiev çevresinden püskürtüldükten sonra Donbas'ı işgal etmeye odaklanan Rus ordusu, cephe hattında bir generalini daha kaybetti. Donbas'taki Popasna'da Ukrayna birlikleri tarafından pusuya düşürülen tümgeneral Roman Kutuzov, bir ayı aşkın bir süredir öldürülen en yüksek rütbeli Rus subayı oldu.

Haberin Devamı

Rus devlet televizyonunun propagandistlerinden Aleksander Sladkov, elit paraşüt birliklerinde yer alan tümgeneral Kutuzov'un öldürüldüğünü doğruladı. Muhabir Sladkov, generalin cephede askerlere liderlik ederken vurulduğu bilgisini de paylaştı.

Rusya lideri Putin, tümgeneral Kutuzov'un vurulmasıyla Ukrayna'da onbirinci generalini kaybetmiş oldu.

SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest


 

İNGİLTERE'DEN M270'LE YANIT

 

Pazar günü televizyona çıkan Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah yardımına devam etmesi durumunda Ukrayna'da daha fazla yeri hedef alacaklarını açıkladı.

Putin, devlet televizyonunda yayınlanan söyleşisinde "Ukrayna'ya yapılan silah yardımının tek bir amacı var: Silahlı çatışmayı olabildiğince uzatmak" dedi ve ekledi: "Uzun menzilli silahlar gönderirlerse bundan gerekli sonuçları çıkarak ve henüz hedef almadığımız noktalara saldırılar düzenleyeceğiz."

Putin'in röportajı, Kiev'i hedef alan füze saldırısından saatler sonra yayınlandı.

Batılı ülkeler ise, Putin'in tehditlerine rağmen Ukrayna'ya silah yağdırıyor. Geçen hafta ABD HIMARS, Almanya ise Iris-T'leri Ukrayna'ya göndereceğini duyurmuştu. HIMARS'lar, yüksek hassasiyete ve 70 kilometre menzile sahip çoklu roket sistemi. Almanya'nın sevk edeceği gelişmiş hava savunma sistemi Iris-T'ler'in her biri ise, bir Ukrayna kentini Rus saldırılarından koruma kapasitesine sahip.

Haberin Devamı

İngiltere, ABD ve Almanya'nın ardından Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemi göndereceğini duyuran üçüncü ülke oldu. Çoklu roket sistemi M270, kısa süre içerisinde Ukrayna'ya yollanacak.

Gece yarısı 02.00'de uzun menzilli M270'leri Ukrayna'ya sevk edeceğini duyuran İngiltere'nin hamlesi, uluslararası haber ajansları tarafından 'acil' koduyla dünyaya geçildi.


SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest

 

MENZİLİ 300 KİLOMETREYİ BULUYOR

 

BBC, ABD ile birlikte Ukrayna'ya en fazla silah yollayan ülkeler arasındaki İngiltere'nin ilk kez uzun menzilli füzeler için düğmeye bastığını bildiriyor. İngiltere Savunma Bakanlığı kaç M270 çoklu roketatar sisteminin Ukrayna'ya sevk edileceğini açıklamadı ancak BBC ilk etapta sevkiyatın üç adet olduğunu kaydediyor.

Dakikada iki füze veya 18 roket ateşleyebilen M270'lerin Ukrayna'ya gönderilmesi, İngiltere ve ABD arasındaki görüşmelerin ardından karara bağlandı.

Ukrayna birliklerine verilecek M270 eğitimleri birkaç hafta içinde başlayacak. Çöl Kaplanı olarak da bilinen M270'nin menzili, kullanılan mühimmata göre 300 kilometreyi bulabiliyor.


SON DAKİKA HABERİ: Gece yarısı acil koduyla duyuruldu Putine 300 km menzilli rest



FRANSIZ TOPÇU SİSTEMİ CEPHE HATTINDA

Fransız kamu yayıncısı France 2 televizyonu ise, Ukrayna askerlerinin ateşlediği Ceasar toplarını özel görüntülerle ekrana getirdi. Paris yönetimi, Nisan ayı sonunda Ukrayna'ya 155-mm kundağı motorlu top sistemi Ceasar göndereceğini duyurmuştu.