Dünya Kremlin Finlandiya'ya ateş püskürdü! NATO depremi

Kremlin Finlandiya'ya ateş püskürdü! NATO depremi

12.05.2022 - 10:13 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Devlet Başkanı Niinisto ve Başbakan Marin imzalı ortak açıklamada, Finlandiya'nın gecikmeden ittifaka başvuru yapması gerektiği belirtildi. Kremlin'den yapılan ilk açıklamada ise Helsinki yönetimine tehditler savruldu.

Kremlin Finlandiyaya ateş püskürdü NATO depremi

Rus lider Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmesiyle, on yıllardır tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya ve İsveç'te şok dalgaları yayıldı.

Haberin Devamı

İskandinav ülkeleri daha önce çekimser tutum benimsedikleri NATO üyeliği yolunda adım atıyor. Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin imzalı ortak açıklamada, ülkenin gecikmeden NATO'ya üyelik başvurusu yapması gerektiği belirtildi.

Söz konusu açıklama, Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı bulunan Finlandiya'nın ilk resmi NATO çıkışı anlamına geliyor.

Finlandiya, NATO konusunda kararını, parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürlerin değerlendirmesi sonrasında Pazar günü resmen açıklayacak.

İsveç de benzer bir kararı aynı gün açıklayacağını söyledi.

RUSYA KÜPLERE BİNDİ

Finlandiya'nın NATO açıklamasına Kremlin'den ilk tepki geldi. Moskova, Helsinki yönetiminin dostça olmayan bir adım atmaya hazırlandığını belirtip söz konusu hamleye simetrik bir karşılık verileceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Herkesin NATO ve Rusya arasındaki doğrudan bir çatışmayı önlemek istediğini savunan Kremlin, Finlandiya'nın NATO'ya girmesinin Rusya için kesinlikle bir tehdit olduğunu belirtti.

Rusya, daha önce de İskandinav ülkelerinin NATO'ya kabul edilmesi halinde Baltık Denizi'ne nükleer silahlar konuşlandıracağı tehdidini savurmuştu.

NATO LİDERİ VE ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO üyeliğinin hem birliği hem Finlandıya'nın güvenliğini güçlendireceğini söyledi. Stoltenberg, Finlandıya'nın başvuru kararından memnun olduklarını ve katılım sürecinin sorunsuz ilerleyeceğini vurguladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı telefonla aradığını ve NATO'ya katılım hamlesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Zelenskiy, "Görüşmede ayrıca Ukrayna'nın Avrupa'ya entegrasyonunu ve savunma ilişkilerini ele aldık" dedi.

Kremlin Finlandiyaya ateş püskürdü NATO depremi

TARAFSIZLIKTAN İTTİFAK'A DOĞRU GİDEN YOL

Finlandiya, bugüne kadar tarafsız bir ülkeydi. Ülkenin NATO'ya üyeliği hiçbir zaman çok destek bulmadı. Fakat Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, işgalin ilk günlerinde Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmanın ağır askeri sonuçları olacağı konusunda açıkça uyarması her şeyi değiştirdi.

O tarihten sonra Rus savaş uçakları İsveç hava sahasını açıkça ihlal etti.

Gelinen noktada NATO üyeliği Finlandiya'da hiç olmadığı kadar yüksek bir desteğe ulaştı. İki Finlandiyalının internette başlattığı imza kampanyası günler içinde on binlerce imzaya ulaştı ve söz konusu öneri Finlandiya parlamentosunda tartışıldı.

Haberin Devamı

HELSİNKİ TABELASI AÇIKÇA SEÇİLDİ

Rus ordusunun Finlandiya sınırına ve Finlandiya Körfezi'ne füze sistemleri taşıdığı videolar ise, 13 Nisan tarihinde yayınlandı. Video kaydında Helsinki tabelası da açıkça seçiliyordu.

Finlandiya yakınlarında kayda alınan füzeler, K-300P Bastion-P taşınabilir kıyı savunma sistemleriydi. Karadan gemilere veya uçaklara ateşlenen füzelerin menzili 1000 kilometreyi buluyor.

Kremlin Finlandiyaya ateş püskürdü NATO depremi

JOHNSON GÜVENCE VERDİ

ABD ve müttefikleri İskandinav ülkelerinin NATO üyeliğini destekliyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çarşamba günü hem İsveç hem de Finlandiya'yı ziyaret etti.

İki ülkeyle güvenlik anlaşmaları imzalayan Johnson, İsveç ve Finlandiya’nın saldırıya uğraması halinde İngiltere'nin gerekli desteği vereceği vaadinde bulundu.

RUSLARIN UNUTAMADIĞI KIŞ SAVAŞI

Rusya 1939'da Finlandiya'yı işgal etmişti. Stalin, generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya'ya yollamış, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürütmüştü. Rusya ordusu bu işgale (Kış Savaşı) bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girmişti.

Haberin Devamı

Kış savaşı aylarca sürdü. Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak aldı ama Finlandiya bağımsızığını korudu.