Dünya Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında! 'Türkiye geri çekilmeyecek', fişleri çekildi

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında! 'Türkiye geri çekilmeyecek', fişleri çekildi

25.11.2022 - 14:17 | Son Güncellenme:

Suriye devlet medyası hem Moskova hem de Pekin'den gelen açıklamalara geniş şekilde yer verirken, Lübnan'da yayımlanan çarpıcı manşet haberde Türkiye'nin iki ülkenin tutumunu değiştirdiği kaydedildi.

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında Türkiye geri çekilmeyecek, fişleri çekildi

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki hava operasyonları bir haftasını doldurmak üzere. Türk jetlerinin bombardımana tuttuğu YPG'li teröristler ABD'ye muhtemel bir kara hârekatını durdurması için yalvarıyor. Şam tarafında ise Rusya'dan gelen tepkiler öne çıkarılıyor.

Haberin Devamı

Rejimin sahibi olduğu The Syria Times, 'Zaharova, Türkiye'nin Suriye'ye karşı herhangi bir saldırısının bölgedeki gerilimi tırmandıracağını doğruluyor' başlığına yer veriyor.

Syria Times'ın yanı sıra diğer yayın organları da Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova'nın açıklamalarını sayfalarına taşıdı. Teşrin (Ekim) gazetesi de The Syria Times'la aynı başlığı kullandı.

Teşrin gazetesi, ayrıca Rusya'nın Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev'in sözlerini haberleştirdi. 'Lavrentiev: Suriye'deki Türk saldırıları Ortadoğu'daki vaziyeti kızıştırır' başlığını tercih eden gazete, Astana süreci vurgusunu öne çıkardı.

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında Türkiye geri çekilmeyecek, fişleri çekildi

Suriye resmi haber ajansı SANA'da ise Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması dikkat çekici. 'Çin, Suriye'de barış ve istikrarı hayata geçirmek için yardımcı olan tüm taraflarla çalışmak için hazır' diyen SANA, bakanlık sözcüsü Mao Ning'in sözlerini aktardı.

Haberin Devamı

Lübnan'da yayımlanan En Nahar gazetesi, 'Türkiye, Suriye'nin kuzeyinden doğan saldırılara karşılık vermeye devam edeceğini Rusya'ya bildirdi' başlığını seçti. En Nahar, bir başka haberinde El Hol kampına gerçekleşen hava saldırısında sekiz YPG'li teröristin öldürüldüğünü yazdı.

Bir başka Lübnan gazetesi Nida el Vatan, 'Washington'dan Ankara'ya: Suriye'de derhal gerilimi durdurun' başlıklı haberinde, ABD'nin başkentinden yapılan açıklamları YPG'li terör elebaşılarının eleştirileriyle birlikte aktarıyor. Haberde göze çarpan ayrıntılardan biri, terör elebaşılarının Washington'a Türkiye karşısında kendilerini yüz üstü bıraktıklarını söylemesi.

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında Türkiye geri çekilmeyecek, fişleri çekildi

Lübnan'da Fransızca yayımlanan Lorient le Jour gazetesi ise, 'Bağdat, Türkiye ve İran sınırlarına yeniden askerlerini göndermek istiyor' diyor. Gazetedeki bir diğer haberin başlığı, 'Sınır güvenliğini sağlama almaya kararlı olan Türkiye, Suriye'ye operasyonuna devam ediyor' oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha kara hârekatını dile getirdiğini aktaran Lorient le Jour, hava saldırılarında da artış görüldüğünü belirtiyor.

PATLAMA NOKTASINA GELMİŞ GİBİ!

El Akbar gazetesinin manşeti, fazlasıyla çarpıcı: 'Rusya, Türkiye, İran: SDF'ye karşı boykot!' Moskova ve Tahran'ın Suriye'nin kuzeyinde operasyona girişen Türkiye'nin tezlerini artık yarı yarıya kabul ettiklerini yazan El Akbar, haberi hazırlayan muhabirlerinin Astana müzakerelerine dair gizli belgeleri gördüğünü savunuyor. Aylar öncesine göre Rusya ve İran'ın tutumunun değiştiğini kaydeden gazete, 'Suriye'de çözüm çok uzak, Türkiye geri çekilmeyecek' dedi.

Haberin Devamı

Suriye'de son aylarda hiçbir hareket görülmemesinin aslında alttan alta bir baskıya işaret ettiğini kaydeden Lübnan gazetesi, dosyadaki birden fazla aktif tarafın üstünde hissedilen baskının bugün patlama noktasına gelmiş gibi göründüğünü belirtti. Suriye'nin kuzeyinde ABD ve Rus askerlerinin bulunduğunu hatırlatan El Akbar, muhtemel bir Türk operasyonunun yaz başındaki Astana görüşmelerinden bugüne kadar tartışıldığını bildirdi.

El Akbar, müzakerelerde garantör olan Türkiye, Rusya ve İran'ın çıkarlarının Suriye'nin kuzeyindeki YPG'li teröristlere düşmanlık göstermek için örtüşüyor gibi göründüğünü yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Yıllardır YPG'li teröristlere eğitim veren ve binlerce TIR silah gönderen ABD, teröristleri Suriye Demokratik Güçleri (SDF) adıyla meşrulaştırmayı deniyor. SDF tanımı, ABD'nin yanı sıra birçok ülke tarafından da kullanılıyor.

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında Türkiye geri çekilmeyecek, fişleri çekildi

Al Jazeera'nın Arapça yayını ise, 'Washington ve Moskova, Suriye'nin kuzeyindeki operasyonun durdurulması için Türkiye'ye baskı yapmak üzere anlaştı mı?' başlıklı bir habere yer verdi. Katar merkezli yayın organı, Ukrayna'da tamamen karşı cephelerde olsalar da ABD ve Rusya'nın Türkiye'ye benzer çağrılarda bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki Tel Rıfat'tan İran sınırına kadar PKK ve YPG'li teröristleri hedef alıyor. Pençe-Kılıç adı verilen hârekatta, onlarca hava saldırısı gerçekleşti ve bugün paylaşılan bilgilere göre 326 terörist öldürüldü.

Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 900 askeri bulunan ABD ise, önceki gece yarısı Türkiye'yi hedef alan resmi bir açıklamaya imza attı. Pentagon, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenlediği hava saldırılarının, bölgedeki Amerikalı askeri personelin güvenliğini tehdit ettiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Son dakika... Pençe-Kılıç Arap medyasında Türkiye geri çekilmeyecek, fişleri çekildi

Washington'ın 'derin kaygı'sını yansıtan yazılı açıklamanın altında, Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder'ın imzası vardı. Açıklamada, Türk jetlerinin bombardımanının ABD'li askerleri doğrudan tehdit ettiği savunuldu, "DEAŞ'ın yenilgiye uğratılması misyonuna odaklanılması ve bölgedeki personelin güvenliğinin sağlanması için gerilimin derhal azaltılması gerek" denildi.

Pentagon sözcüsü YPG'li teröristler için 'yerel ortak' ifadesini kullandı, kısa süre önce açıklama yapan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Türk jetlerinin bombardımanından etkilenen ABD askerlerinin nerede olduğunu belirtmedi, "Şu anda askeri üssün yerini açıklayamayız" ifadesini kullandı.

Ancak ABD'nin resmi yayın organı VOA'daki bir haber, söz konusu üssün Suriye'nin kuzeyindeki Haseke yakınlarında olduğunu kaydetti. Haberini Pentagon'dan bir yetkiliye dayandıran VOA, 22 Kasım'da gerçekleşen hava saldırısının ABD askerlerinin Haseke'deki ortak üssüne 300 metre mesafede gerçekleştiğini duyurdu.

Washington Post'ta 'Türkiye Suriye'nin kuzeyinde ateşle oynuyor' başlıklı bir yazısı yayımlanan David Ignatius da, analizinde Türk savaş uçaklarının ABD'lilere 'tehlikeli şekilde' yakın olan hedefleri vurduğunu savundu. Mevcut tabloyu 'tehlikeli bir parlama noktası' sözleriyle tanımlayan Ignatius'un yazısında, Türk bombardımanının ABD askerlerinin 130 metre yakınında gerçekleştiği savunuldu. Washington Post köşe yazarı, 130 metre bilgisinin kendisine CENTCOM sözcüsü Albay Joe Buccino tarafından e-posta aracılığıyla verildiğini aktardı.