Dünya Son dakika: Putin kritik kararnameyi imzaladı! Hangi ülkeler olduğu 2 gün sonra belli olacak...

Son dakika: Putin kritik kararnameyi imzaladı! Hangi ülkeler olduğu 2 gün sonra belli olacak...

08.03.2022 - 23:00 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güvenliğini korumak için ithalat ve ihracatı kısıtlayan özel ekonomik tedbirleri içeren kararnameyi imzaladı.

Son dakika: Putin kritik kararnameyi imzaladı Hangi ülkeler olduğu 2 gün sonra belli olacak...

Rusya, birçok batılı ülkenin kendisine uyguladığı yaptırımlara aynı şekilde karşılık vermeyi planlıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hem Rusya'daki üretimin sekteye uğramaması hem de kendilerine ekonomik ambargo uygulayan ülkelere karşılık verilmesi anlamında Rusya'da üretilen çeşitli hammaddelerin başka ülkelere ihracatını yasaklayan kararnameyi imzaladı.

Haberin Devamı

Kremlin tarafından yayınlanan kararnameye göre, "31 Aralık 2022'ye kadar özel ekonomik önlemlerin uygulanmasının sağlanmasına. Rusya Federasyonu toprakları dışına ihracatın, Rusya Federasyonu topraklarına ürün ve hammadde ithalatının yasaklanması. Hükümet tarafından belirlenecek ürün ve hammaddelerin ithalat ve ihracatına yönelik ekonomik tedbirler alınacaktır" denildi.

Rus hükümetine hammadde ihracatı ve ithalatı yapılacak ülkelerin belirlenmesi talimatı verildiğini aktarıldı. Söz konusu ülkelerin belirlenmesinin ardından listesin hazırlaması ve kararnamenin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rus lider, bazı ürünlerin ve hammaddelerin ihracatının yasaklanacağı ülkelerin listelerinin iki gün içinde belirlenmesi talimatını verdi.

Haberin Devamı

ATEŞKES ÖNERİSİ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sivil kayıpların verilmemesine yönelik günlerdir uygulanan ateşkes rejiminin bugün de sürdürülmesine yönelik Rusya'dan Ukrayna'ya yeni bir teklif geldi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın tarafından sunulan öneride, "9 Mart 2022'de saat 10.00'dan itibaren (Moskova Saati), Rusya sessizlik rejimini ilan ediyor ve insani yardım koridorlarını sağlamaya hazırdır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında ise, Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkov ve Mariupol'dan açılacak insani koridorlar ile sivillerin Belarus ve Rusya topraklarına tahliye edilmesi teklif edildi. Açıklamada, Ukrayna tarafına kamuoyundan deklare edilen teklifin dikkate alınması talep edilerek, "Belirtilen açıklama vakit kaybedilmeden Ukrayna tarafına (Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk'a) iletilmelidir. Ve belirtilen rotaları ve insani koridorların uygulanma saatini 9 Mart saat 03.00'e kadar (Moskova saatiyle) kararlaştırmak teklif edilmelidir. Ve aynı şekilde belirtilen saate kadar alınacak aksiyonları yazılı bir şekilde onaylanması. Bununla birlikte açıklanan rotalarda insani operasyonun güvenliğinin Ukrayna yetkilileri tarafından garanti edilmesi" ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın sonunda ise Ukrayna tarafının teklifi Rusça ve İngilizce olarak diğer ülkelerin büyükelçiliklerine iletmesi talep edildi.

Haberin Devamı

FLAŞ JAPONYA HAMLESİ

Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından Rusya’ya dünya genelinden yaptırım uygulanırken, bir yaptırım da Rusya'dan Japonya'ya geldi. Rusya'nın, Japonya’nın kamu yayıncısı NHK'nın ülkedeki yayınlarını askıya aldığı bildirildi. NHK'nın İngilizce yayın yapan ve Rusya'da yaklaşık 18 milyon haneden izlenebilen NHK World kanalına erişimin kısıtlandığı ve kanal adına Rusya'da yayının teknik dağıtımını üstlenen firmanın Moskova yönetiminin Japonya'yı "dost olmayan ülkeler" listesine alması nedeniyle başka seçeneklerinin olmadığını açıkladığı bildirildi.

Yazarlar