Dünya 'Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında!'

'Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında!'

06.06.2022 - 14:55 | Son Güncellenme:

Bir Türk insansız hava aracının Ege Denizi ortasındaki Kinaros (Ardıççık) adasının üstünde uçtuğunu yazan Yunan medyası, Meriç Nehri kenarında ise 'kırmızı alarm' verildiğini bildiriyor.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında

Yaz mevsiminin ilk günlerinde birçok orman yangını çıkan Yunanistan'da, medya manşetlerinde çevre felaketlerinin yanı sıra Türkiye var. Ankara'dan gelen her açıklamayı anında ekranlarına ve sayfalarına yansıtan Yunan medyası, bugün özellikle Türk insansız hava aracının Ege Denizi'ndeki uçuşuna odaklandı.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Mayıs ayında yaptığı Washington ziyareti ve hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" açıklaması, Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemi başlattı.

'Türkiye provokatif uçuşlarını sürdürüyor' başlığını kullanan To Vima gazetesi, bir insansız hava aracının Ege Denizi'nin ortasındaki Kinaros (Ardıççık) adasının üstünde uçtuğunu ileri sürdü. Bugün saat 11.25 sularında bir Türk drone'unun yaklaşık 6 bin metre yükseklikte tespit edildiğini savunan To Vima, 'Türklerden bir başka meydan okuma' dedi. Aynı haber neredeyse tüm Yunan medyası tarafından kullanıldı, 'Türkiye'den gözdağı' başlıkları tercih edildi.

Haberin Devamı

YİNE ŞİKAYET EDECEK

Proto Thema haber sitesi, 'Miçotakis'ten Erdoğan'a üçlü diplomatik blok' başlıklı provokatif haberinde, Türkiye'yi her fırsatta Avrupa Birliği'ne (AB) şikayet eden Atina yönetiminin aynı tavrı Haziran ayı sonundaki liderler zirvesinde de tekrarlayacağını yazdı. Miçotakis, AB'li mevkidaşlarından Türkiye'nin 'provokatif' eylemlerini kınamasını isteyecek.

Yunan Başbakan, AB buluşmasından birkaç gün sonra İspanya'da toplanacak NATO zirvesinde de Türkiye'yi şikayet etmeye hazırlanıyor. İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularının ele alınacağı tarihi zirveye, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD lideri Joe Biden da katılıyor.

Proto Thema, bir anda bahar havasına dönen Almanya-Yunanistan ilişkilerini de denklemdeki yeni ve ciddi bir unsur olarak saydı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Miçotakis'in davetlisi olarak Cuma günü Selanik'te olacak. Söz konusu randevu, Yunan ve Alman başbakanları arasında iki hafta içindeki ikinci görüşme niteliği taşıyor.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında

KATHIMERINI: EGE DENİZİ'NDE TÜM SENARYOLARA HAZIRLIK

Kathimerini gazetesi, Atina yönetiminin bu yaz Ege Denizi'nde yaşanabilecek en olağanüstüleri de dahil tüm muhtemel senaryolara hazırlık yaptığını bildirdi.

Vassilis Nedos imzalı özel haberini manşetten veren gazeteye göre, Yunanistan Türkiye kıyılarından Ege'deki adalara gelebilecek bir göçmen akınından endişeli. Kathimerini, göçmenlerin çoğunlukla Çeşme'nin karşısında yer alan Sakız ile Kuşadası'nın karşısındaki Samos'a varmalarının beklendiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Gazetenin Yunanca baskısında 'Ankara göçmenleri kıyıya taşıyor' başlığı kullanıldı.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında

TÜRK DEVLET TELEVİZYONUNDAKİ YORUM TA NEA'DA

Ta Nea gazetesi, 'Akılalmaz açıklamalar-Türk medyasında propaganda çılgınlığı devam ediyor' başlığıyla Ege Denizi'ndeki adaları gündeme taşıdı. Ta Nea'ya göre, Türk devlet televizyonunda bir yorumcu tarafından ordunun Yunanistan tarafından silahlandırılan Ege adalarına müdahale etmesi istendi.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında


 

SKAI TELEVİZYONU: ELEKTRONİK KALKANIN MENZİLİ 15 KM

Yunan Skai televizyonu ise, Türkiye sınırındaki Meriç Nehri'ndeki sınır birliklerinin 'kırmızı alarm'a geçirildiğini duyurdu. Televizyonun haberine göre, yeni bir göçmen baskısıyla yüz yüze olan Yunan ordusu sınır hattındaki önlemlerini artırdı ve askerlerine yurt dışına tatile gitmeme tavsiyesinde bulundu.

Skai, Yunan birliklerinin Türkiye sınırında insansız hava araçları kullanıp özel Amerikan zırhlı araçlarıyla devriye gezerek yeni önlemleri hayata geçirdiğini izleyicilerine aktardı. Televizyon, ayrıca Yunan askerlerine Türkiye sınırını geçmemeleri konusunda açık bir emir verildiğini de bildiriyor.

Haberin Devamı

Skai televizyonu, Yunan tarafının sınırda son teknoloji radar sistemi kullandığını, söz konusu elektronik kalkanın Türkiye toprakları içinde 15 kilometre menzile sahip olduğunu iddia etti.

Skai'nin ekrana getirdiği haber, hükümet taraftarlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi tarafından da internet sitesinde yer verildi.

Yunan medyası, geçtiğimiz günlerde Türkiye sınırına inşa edilen çelik duvarın üç katına çıkarılacağını bildirmişti. 

Haberlere göre, Atina yönetimi, Türkiye'yle arasındaki Meriç Nehri'nin kara sınırında inşa ettiği 40 kilometrelik çelik çiti 120 kilometreye uzatıyor. 80 kilometrelik ve 5 metre yüksekliğindeki ek çelik çit inşaatına başlayan Yunanistan 'kaçak sığınmacıların Avrupa'ya geçişini önlemek için alınan ek önlemler' gerekçesiyle üyesi olduğu Avrupa Birliği'nden (AB) mali destek sağlamasını talep etti.

AB ise 'bu amaçla böyle bir mali destek verilmesini öngören herhangi bir mevzuatın bulunmadığı' yanıtını veriyor.

Haberin Devamı

AB, Yunanistan dahil 12 üyesinin aynı amaçla talep ettiği mali destekleri, birliğin 'göçmenlere ayırdığı mali destek projelerini daraltacağı' gerekçesiyle şimdiye kadar geri çevirmişti.

Çelik çitin maliyetinin 200 milyon euroyu aşması bekleniyor.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında



BİR DÖNÜM NOKTASI: WASHINGTON ZİYARETİ


Yunan bağımsızlık savaşının iki yüzüncü yılı için ABD'nin başkenti Washington'da 17 Mayıs tarihinde ağırlanan Yunan Başbakan Miçotakis, Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'la görüştü. Yunan bayrağının renkleri mavi-beyaz kravat takan ABD lideri, Miçotakis'i 'Ben Joe Bidenopulos' cümlesiyle karşıladı.

Miçotakis ABD Kongresi'ndeki konuşmasında Türkiye'yi hedef aldı, Washington'da Türkiye'nin programından çıkarıldığı F-35 jetlerinin Yunanistan'a satışı da konuşuldu.

Miçotakis, ABD Kongresi'nde Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceklerini vurgulayıp Türkiye'ye suçlamalarda bulundu:

"Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez."

Kıbrıs açıklamaları Kongre üyeleri tarafından ayakta alkışlanan Yunan lider, Türkiye'nin adını anmadan hava sahası ihlallerine de değindi: "Şu konuda kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz ve bu eylemler Yunan adaları üzerinde derhal durdurulması gereken uçuşları da içeriyor."

Washington turunun ardından bayram eden Atina'daki havanın dağılmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 23 Mayıs Pazartesi günü kurduğu "Artık benim için Miçotakis diye birisi yok" cümlesi yetti.

Erdoğan, Miçotakis'in ABD'de yaptığı açıklamalara Atina'nın hiç beklemediği bir çıkışla karşılık verdi. Yunan medyası, Türkiye'den gelen mesajları 'Zehir zemberek', 'Erdoğan'dan aşırı saldırı' ve 'Erdoğan Miçotakis'e karşı öfkeli, denizde ve havada gerginlik' manşetleriyle okurlarına sundu.

Yunan askerleri özel ABD zırhlılarıyla Türkiye sınırında


 

YUNANİSTAN'IN DOĞU AKDENİZ'DEKİ DOSTLARI


Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde, özellikle 2020 yazında Doğu Akdeniz'de büyük bir kapışma yaşandı. Türkiye Akdeniz'e savaş gemilerinin eşlik ettiği araştırma gemisi gönderdi. Ankara'nın hamlesiyle çaresiz kalan Yunanistan, başta Fransa ve ABD olmak üzere Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve hatta Suudi Arabistan'la tatbikatlara girişti. Atina yönetimi, geride kalan iki yılda silahlanmaya milyarlarca euro harcadı.

Yunanistan Fransa'dan Rafale jetleri ve savaş gemileri satın aldı, Paris ise geçtiğimiz Mart ayında başkent Atina'ya uçak gemisi Charles de Gaulle'ü yolladı.

Gerilimde açık şekilde Yunanistan'ın tarafını tutan ABD ise, Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne uçak gemisi gönderdi. USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e yollandı.

Suda'yı Doğu Akdeniz'de adeta kendi üssü haline getiren ABD ordusu, ayrıca dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu da Girit'teki üste ağırladı. Pompeo, Yunan Başbakan Miçotakis'le birlikte Amerikan uçak gemisi üstünde poz verdi.

2020 yazından itibaren neredeyse her hafta Yunan ordusuyla tatbikat yapan ABD'nin ilgisi, yalnızca Akdeniz'le sınırlı kalmadı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan ortak tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Yunan medyası, ABD'nin Yunanistan'da kalıcı üsler elde etmeyi amaçladığını yazdı.

ABD, halihazırda Yunanistan'ın elindeki F-16 savaş uçaklarının modernizasyonunu gerçekleştiriyor. Türkiye'yi F-35 programından çıkaran Washington, Türkiye'ye ayrılan savaş uçaklarının Yunanistan'a verilmesini gündemine almış durumda.

Yazarlar