Dünya Tadilat sırasında 'hazine' çıktı! 30 yıllık mesajı okuyunca ilk yaptıkları bu oldu

Tadilat sırasında 'hazine' çıktı! 30 yıllık mesajı okuyunca ilk yaptıkları bu oldu

07.07.2023 - 06:55 | Son Güncellenme:

Yeni taşındıkları şehirde severek satın aldıkları evlerine taşınmışlardı. Ancak tadilata başlayan evli çift, gardıroplarının altında gizemli bir kasa keşfedince olanlar oldu. Kasadan çıkan mektubun izini sürdüklerinde ise karşılarında şaşkına çevirecek cinsten bir 'hazine haritası' vardı.

Tadilat sırasında hazine çıktı 30 yıllık mesajı okuyunca ilk yaptıkları bu oldu

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Bazı gizemler sonsuza dek sürmüyor. Hiç haberiniz olmadan sizi bir köşede bekleyen sürprizler olabilir. Bunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda'nın Wellington kentinde yaşandı. Evlerinde tadilat yaptırmaya karar veren evli bir çift, gardırobun altında, üzeri çimentoyla kapatılmış gizli bir kasa keşfetti. Bir an önce kasayı kırmaya başlayan çift kasayı açtıklarında ise onları bir mektup selamlıyordu. Üstelik mektup kasaya tam 30 yıl önce yerleştirilmişti. Peki bu mektup onlara ne anlatıyordu?

Haberin Devamı

Mektubu yerleştirenler evin eski sakinleri Alfred ve Muriel Clench idi. Şimdi hayatta olmayan Clench çifti bu gizemli kasada 8 farklı banka hesabında, kiralık kasalarda sakladığı para ile değerli eşyaların ayrıntılarını veren ve adeta 'hazine haritası' andıran bir mektup bırakmışlardı. Üstelik kasa bir kanvas çantaya doldurulmuş cüzdanlar ve mücevherleri de içeriyordu. Evin yeni sahipleri ise kasada bu eşyaları bulduklarında neye uğradıklarını şaşırdı.

Kasanın nasıl sıfırlanacağına dair talimatların da yer aldığı mektupta, çiftin torunlarına yazdığı bir mektup da ortaya çıktı. Bunun üzerine evin yeni sakinleri, mektubun asıl sahiplerini bulmaya karar verdi.

ŞİFRESİ PERDEDE SAKLI

Clench ailesinin kızları Pamela'nın arkadaşı Rosie Hislop, Alfred ve Muriel'in 1991 yılında Avustralya'ya taşındığını, burada kızları Pamela ve kızlarının eşi Merv Doyle ile birlikte yaşadıklarını söyledi. Mektupta kasanın şifresinin evdeki perdelerden birinin kenarına dikilmiş olduğu da yazıyordu. Çiftin damadı Doyle, orijinal perdenin, Clenches'lerin 30 yıldan uzun bir süre önce yaşadığı evin kasasının yanındaki bir pencerenin yanına asıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Tadilat sırasında hazine çıktı 30 yıllık mesajı okuyunca ilk yaptıkları bu oldu

Üstelik Doyle'un belirttiğine göre Clench çifti, emekli olduklarında Pamela'ya daha yakın olmak için Avustralya'ya taşınmıştı. Ancak sadece aylar sonra Muriel, geç evrede teşhis edilen bir beyin tümörü dolayısıyla hayatını kaybetti. Alfred de 16 yıl daha yaşamıştı. Üstelik Alfred'in ölümünden 8 yıl sonra 2015'te kızları Pamela'nın öldüğü anlaşıldı. Banka hesaplarının ve gizli kasanın detayları belirtilmezken, mektubun bu çiftin torununa teslim edileceği belirtildi.

135 YILLIK MESAJI TESİSATÇI BULDU

Öte yandan benzer bir olay geçtiğimiz sene İskoçya'da da yaşandı. Tesisatçı Peter Allan (50) İskoçya Edinburgh'daki bir evin ahşap zemininde rastgele delik açtığında tarihi bir ana tanıklık edeceğinden habersizdi. Evin tesisat sorunlarını çözmek için yaptığı bu şey, Viktorya döneminden kalma bir şişeyi karşısına çıkardı. Cam bir şişenin içinde kaliteli parşömen kağıdına yazılmış not öylece Allan'ın karşısında duruyordu. Ancak Peter Allan şişeyi açıp notu okumanın ev sahibine saygısızlık olacağını düşündü ve koşarak, "Az önce açtığım delikte ne bulduğuma bak!" diye bağırarak şişeyi ev sahibi Eilidh Stimpson'a teslim etti.

Haberin Devamı

Şaşkınlıkla tesisatçının bulduğu şişeye bakan Eilidh şişenin içindekini okumak için heyecandan içi içini yese de biraz daha sabırlı olmaya karar verdi. Çünkün şişeyi çocuklarıyla birlikte açmanın ve onlar okuldan gelene kadar beklemenin bu tarihi anı daha değerli kılacağını düşündü. Eilidh Stimpson çocuklarını okuldan almaya gittiğinde onlara büyük bir sürprizi olduğunu söyledi. Şişenin açıldığı an hepsi için oldukça heyecan verici olacaktı. Şişeyi açmak için sabırsızlıkla bekleyen aile, baba Stimpson'ın işten dönmesi bekledi ve o, eve geldiğinde aile mesajı şişenin içinde çıkarmaya çalıştı. Ancak bu heyecanlı çabaları hızlı bir sonuç vermedi. Sonunda tarihi notu okuyabilmek ve ona zarar vermemek için şişeyi kırmaları gerektiğini anladılar.

Tadilat sırasında hazine çıktı 30 yıllık mesajı okuyunca ilk yaptıkları bu oldu

'BU ŞİŞEYİ KİM BULURSA...'

Cımbız ve kerpetenle çıkarmaya çalışırken biraz hasar gören not şişeyi kırınca ortaya çıkmıştı. İlginç bir şekilde bu not bu şişenin içinde 7 bin 49 hafta dört gün yani 135 yıl boyunca olduğu yerde saklanmıştı. Kraliçe Viktorya döneminde evin inşasına yardım eden iki adam tarafından imzalanıp tarih atılan mesajda şunlar yazıyordu:

Haberin Devamı

"James Ritchie ve John Grieve bu zemini döşedi ama viskiyi içmediler. 6 Ekim 1887. Bu şişeyi kim bulursa, tozlarımızın yolda uçuştuğunu düşünebilir."

135 yıllık şişeyi kırarken kendini çok kötü hisseden Eilidh tüm parçaları sağlam bir saklama kabına koydu. Öte yandan notu yazan kişilerin kim olduğu da büyük bir merak konusuydu. Stimpsonların bir aile dostu 1881 nüfus sayımına baktı ve sadece birkaç kilometre ötede, Edinburgh'un Newington bölgesinde yaşayan bu adamların isimlerine ulaştı ancak daha fazla bilgi edinemedi.

KENDİ MESAJLARIYLA DEĞİŞTİRDİLER

Ancak İskoçya Ulusal Kütüphanesi'ndeki bir küratör, aileye notu korunaklı bir ortamda saklamalarını tavsiye etti. Eilidh, "Birkaç şey sipariş edeceğim ve sonra da notu şişenin bir parçasıyla çerçeveleyeceğiz. Buna sahip olmak çok heyecan verici" dedi. Üstelik Stimpsonlar yeni bir notla birlikte, notun kopyasının bulunduğu bir şişeyi üzeri kapatılmadan deliğe geri koyacaklarını da söyledi.

Tesisatçı gizem dolu şişeyi bulması üzerine, "Hepsi biraz tuhaf ama ne keşif! Yerdeki deliği açtığım yer, tam olarak şişenin bulunduğu yerdi" diyerek duygularını dile getirdi. Eilidh Stimpson ise bu keşifle ilgili, "İnanılmaz derecede şanslıydık ve sosyal medyada paylaştığımda herkesin bunun bizim kadar ilginç olduğunu düşünmesine sevindim. Tüm bu kasvetin ortasında olumlu bir habere sahip olmak oldukça güzel. Şimdi, notu korumamız ve gelecek nesillerin keşfetmesi için kendi mesajımızla değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Onca zaman orada olduğunu ve sonsuza kadar orada olabileceğini düşünmek inanılmaz. 1970'lere ya da daha yakın bir tarihe ait değil, çok daha eskilere ait" diye konuştu.