Dünya Taşları uzaylı değil Mısırlı taşımış

Taşları uzaylı değil Mısırlı taşımış 

03.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır’da 4 bin yıl önce Giza Piramitleri’nin yapımında kullanılan dev taş blokları uzaylıların taşıdığı söyleniyordu. Ama taşların Nil Nehri’nin kolunda teknelerle taşındığı ortaya çıktı.

Taşları uzaylı değil Mısırlı taşımış

DIŞ HABERLER - Mısır’ın başkenti Kahire’de üç yapıdan oluşan Giza Piramitleri’nin yapımında kullanılan tonlarca ağırlıktaki taşların nasıl taşındığına dair gizem çözüldü. Çin ve Mısır’dan uzmanlarla çalışan bir Fransız araştırmacı ekibi, piramitleri çevreleyen kaya katmanlarını analiz ederek, “Khufu Dalı” olarak bilinen Nil Nehri’nin uzun süredir kayıp olan bir kolunun Giza Piramitleri’ne yakın bir yerde aktığını tespit etti. Khufu Dalı, Milattan Önce 600’lerde kurumadan önce piramitleri inşa etmek amacıyla 2.3 milyon taş bloğu teknelerle taşımak için kullanıldı. Giza yatağında 8 bin yıllık akarsu modellerini yeniden oluşturmak için polenden üretilen bitki örtüsü modellerini kullanan ekip, ayrıca bataklıkta, yumuşak arazilerde ve göl kenarlarında yetişen bitkileri inceledi.

Haberin Devamı

Gürül gürül akıyordu

Bunun sonucunda araştırmacılar, Khufu Dalı’nın, Milattan Önce 2550’den 2490’a kadar üç firavun tarafından yaptırılan Giza Piramitleri’nin inşası sırasında taşların taşınmasını sağlayacak kadar yüksek su seviyesine sahip olduğunu buldu. Çalışma ayrıca binlerce yıl önce bu taşları taşımak için kullanılan limanın Nil’in 6.5 kilometre batısında olduğunu belirledi. Piramitlerin yapımında kullanılan ve bazıları 15 ton ağırlığında olan dev taş blokların 804 kilometrelik arazide taşındığı bilinirken, binlerce yıl önce insanların bu kütleleri nasıl hareket ettirdiği pek çok teoriye neden olmuştu.

Gerçeğin ne olduğu papirüste yazılı

Antik Mısır Firavunları Keops, Kefren ve Mikerinos’un saltanatları sırasında inşa edilen piramitlerin uzaylılar tarafından yapıldığına dair iddia bulunurken, son çalışma taş taşımada Nil Nehri’nin kullanıldığını ispatladı. Bu keşif, piramitlerin inşasında kullanılması için Giza’nın karşısındaki kayalıklardan ve Kızıldeniz’den getirilen blokları taşımak için Nil’i kullanan tekneleri tanımlayan 4 bin yıllık bir papirüsle de desteklendi. Nil’in kolu olmasaydı, 4 bin yıl önce belki de piramitlerin inşa edilmesi mümkün olmayacaktı, çünkü piramitlerin yapımında çalışan 200 bin işçinin her biri ortalama 2.5 ton olan blokları karadan 804 kilometre uzağa taşıması neredeyse imkansızdı.