Dünya Uçağı öyle bir havalandırdı ki...

Uçağı öyle bir havalandırdı ki...

11.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tom Cruise’un donanma pilotunu canlandırdığı “Top Gun: Maverick” 1.4 milyar dolar gelirle 2022 yılına imzasını attı.

Uçağı öyle bir havalandırdı ki...

Efnan Atmaca - Sinema dünyasında bu yıl hiç beklenmeyen bir şey oldu; başrolünü Tom Cruise’un oynadığı ve kimsenin şans vermediği “Top Gun: Maverick” filmi, küresel çapta elde ettiği 1,454 milyar dolar hasılatla 2022’de adını listenin üst sıralarına yazdırdı. Filmin final sahnesinde Ed Harris’in canlandırdığı Tuğamiral Cain, Tom Cruise’un hayat verdiği Pete Mitchell’a “Gelecek geliyor ve sen, onun içinde değilsin. Senin türün yok olmaya doğru gidiyor” diyor. “Maverick” kod adlı donanma pilotu Pete’in cevabı ise sanki filmin kaderini tayin eder gibi: “Belki öyledir efendim” diyor, “Ama bugün değil.” Ve haklı çıkıyor. Peki neydi acaba 1986 yapımı “Top Gun”ın devamı olan “Maverick”i süper kahraman hikâyelerinin yer aldığı o tahttan indiren? Birçok eleştirmene göre, bu filmin modası artık geçmişti. Bu olumsuzluğa bir de “Top Gun: Maverick”in Kovid-19 salgını nedeniyle gösterim tarihinin üst üste ertelenmesi eklenince varın siz düşünün ona biçilen kaderi!

Haberin Devamı

Eleştirmenler yanıldı

Ama eleştirmenler yanıldı. Kokpite geri dönen Pete “Maverick” Mitchell uçağı öyle bir havalandırdı ki kimse ona yetişemedi. “Top Gun: Maverick”, pandemide sinemalardan uzak duranlar için sıcak bir karşılama gibiydi. İyi yapılmış bir film olmakla kalmayıp, aynı zamanda fazla tanıdık olmayan bir fikre dayanıyordu. 60 yaşındaki Tom Cruise da aynı zamanda yapımcıları arasında bulunduğu filmde, cesur pilot olarak 40 yıllık kariyerinin en dramatik performansını sergiliyordu. Aynı şekilde Val Kilmer’ın canlandırdığı “Iceman” karakteri de aktörün kendisi gibi gırtlak kanseri tedavisi görmüştü ve onun Pete ile olan dostluğu da seyircinin kalbini ısıtıyordu. Filme gösterilen ilgi, düne ait değerlerin bugün ne kadar özlendiğinin karşılığıydı bir bakıma. Günümüzde Hollywood’da süper kahramanlar egemenliği ele geçirse de seyirci de gerçeklikten gelen kahramanları özlemişti. Bu ilgi devam ettiği sürece kendimize o devrin henüz bitmediğini söyleyebiliyoruz.

Haberin Devamı

Üstelik ‘En İyi Film’ seçildi

ABD’nin en eski sinema ödüllerinden The National Board of Review (NBR) yeni sahiplerini buldu. 2022’nin En İyi Filmi “Top Gun: Maverick” olurken Steven Spielberg de “The Fabelmans” ile En İyi Yönetmen seçildi. NBR Başkanı Annie Schulhof, “Top Gun: Maverick, ustalıkla hazırlanmış heyecan verici bir film. Tom Cruise, Joseph Kosinski ve tüm film yapım ekibi, izleyicileri sinemalara geri getiren, aynı zamanda sinemasal bir başarı olan popüler bir film çekmeyi başardılar” diyerek ödülü duyurdu. “Top Gun: Maverick” Görüntü Yönetimi Ödülü de kazandı. Değerlendirmede Colin Farrell “En İyi Erkek Oyuncu”, Michelle Yeoh da “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi.