Dünya Ukrayna'ya silah yığınağı!

Ukrayna'ya silah yığınağı!

23.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, İngiltere ve Polonya'dan Ukrayna'ya silah ve cephane yardımı yapılıyor. Diplomatik çabalar sürerken, arka planda gerçekleşen askeri hareketlilik, bölgedeki işgal endişesini su yüzüne çıkarıyor...

Ukraynaya silah yığınağı

Ukrayna ve Rusya arasındaki kriz devam ederken, bölgedeki askeri hareketlilik de artıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki korkuların ışığında, Batı'nın Ukrayna'ya yönelik silah sevkiyatı son günlerde hızlandı. Rusya'nın Ukrayna sınırında 100 bin asker konuşlandırdığının ifade edildiği bir ortamda gerçekleşen sevkiyatlar, bölgedeki çatışma endişesinin ne boyuta ulaştığının bir göstergesi.

Haberin Devamı

90 TONLUK SEVKİYAT

Son olarak ABD'den Ukrayna'ya 90 tonluk bir askeri sevkiyat yapıldığı öğrenildi. Bu sevkiyat ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un görüşmesinden saatler sonra Ukrayna'ya vardı. ABD'nin Kiev Büyükelçiliği, önceki gece yarısı Kiev'e iniş yapan bir ABD nakliye uçağının fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Büyükelçilik uçağın yaklaşık 90 ton askeri malzeme taşıdığını ve bunlar arasında "cephe hattında" kullanılacak cephanelerin de bulunduğunu belirtti. Açıklamada, askeri desteğin ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla gerçekleştiği ve "ABD'nin Ukrayna'nın Rus saldırganlığı karşısında savunmasını güçlendirmesine yardımcı olmaya ne kadar bağlı olduğunu" gösterdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İngiltere ve Polonya'dan da Ukrayna'ya silah yardımı yapıldığı biliniyor. İngiltere, birkaç gün önce Kiev'e tanksavar silahları göndermişti. ABD'nin de, Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya'ya, Ukrayna'ya ABD yapımı füze ve diğer silahlar göndermesi için izin verdiği ifade ediliyor.

Ukraynaya silah yığınağı

ALMANYA GÖNDERMEDİ

Öte yandan Almanya'dan ise Ukrayna'ya yönelik bir silah yardımına onay çıkmadı. Almanya, Moskova-Kiev arasında yaşanan krizde Ukrayna'ya şimdilik silah sevkiyatı yapmayacağını duyurdu. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, "Gerginliği azaltmak için her şeyi yapmalıyız. Bu noktada şu anda silah teslimatı yardımcı olmaz, Alman hükümetinde bu konuda görüş birliği var" dedi. NATO, AB ve G7 ülkelerinin Rusya'ya "saldırının sonuçları ağır olur" şeklinde net mesaj verdiğini kaydeden Bakan, "Ancak bu tür teslimatların askeri dengeyi değiştirmesinin gerçekçi olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Almanya'nın, NATO üyesi Estonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı silahlar göndermesine de izin vermediği ifade ediliyor. Wall Street Journal'a konuşan kaynaklara göre Berlin, Tallin'e Alman yapımı ağır silahları Ukrayna'ya göndermesi için izin vermedi.

AYRILIKÇILARA YARDIM

Bununla birlikte Ukrayna sınırında 100 bin asker konuşlandırdığı ifade edilen Rusya'nın, Donbas bölgesindeki ayrılıkçılara da son günlerde yeni silah gönderimi yaptığı ifade ediliyor. Ukrayna askeri istihbaratı, "Rusya, ayrılıkçıların savaş kabiliyetini artırmaya devam ediyor" derken, Rusya'nın yanlısı ayrılıkçılara daha fazla silah, mermi ve askeri ekipman göndermeye başladığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Ukraynaya silah yığınağı

YENİ GÖRÜŞME ÇABASI

ABD; Rusya, Ukrayna sınırındaki asker yığınağını sürdürürken ve diplomatik görüşmelerde beklenen ilerlemenin sağlanamamasıyla Avrupa’da yeni bir savaşı önleyebilmek amacıyla ülke liderleri Joe Biden ve Vladimir Putin arasında bir zirve ayarlanmasını teklif etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında yeni görüşmenin ise şubatta olabileceği duyuruldu. Öte yandan Amerikan Fox televizyonu, ABD’nin Kiev Büyükelçiliği’nde görevli personelin ailelerinin Ukrayna’dan tahliye edilmesi talimatını verdiğini ileri sürdü. Haberde Ukrayna’da bulunan ABD vatandaşlarına da ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulunulacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

NATO, RUSYA’NIN TEKLİFİNİ REDDETTİ

NATO, Bulgaristan ve Romanya’daki ittifak askerlerinin çekilmesi, üslerin kapatılmasını isteyen Rusya’nın bu talebini geri çevirdi. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün gündeme getirilen talep hakkındaaçıklama yaptı.
Lungescu, “NATO, ittifakın doğu bölümündeki askerlerin mevcudiyeti dahil olmak üzere, müttefiklerin birbirini koruma ve savunma kabiliyetinden vazgeçmeyecektir.” ifadesini kullandı. Rusya’nın taleplerinin birinci ve ikinci sınıf NATO üyeleri yaratacağını belirten Lungescu, bunu kabul etmeyeceklerini bildirdi.

AKDENİZ’DE NATO TATBİKATI

NATO’nun pazartesi günü Akdeniz’de büyük bir deniz tatbikatı başlatacağı öğrenildi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin yaptığı açıklamaya göre Neptune Strike 22 adını taşıyan tatbikat 4 Şubat tarihine kadar devam edecek.

ABD’nin uçak gemisi USS Harry Truman da tatbikata katılacak.