Dünya Uzay yarışında rekabet kızıştı

Uzay yarışında rekabet kızıştı

07.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elon Musk ve Jeff Bezos arasındaki uzay yarışı, Amazon'un SpaceX'in "Starlink" hizmetiyle doğrudan rekabet edecek internet uydularını başlatacağını açıklamasıyla farklı bir boyuta çıktı

Uzay yarışında rekabet kızıştı

Uzay araştırma şirketi Blue Origin ve Amazon’un sahibi Jeff Bezos, en büyük rakibi olan Elon Musk’ın şirketi SpaceX'in uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdı olan “Starlink” hizmetiyle büyük başarı elde etmesinin ardından harekete geçti. Bezos ve Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, geçen yıl uzaya giden ilk milyarderler olarak Dünya’nın dışındaki yarışta en büyük rakipleri olan Musk’ın bir adım önüne geçmişlerdi. Ancak, Musk’ın özellikle Rusya’nın savaş açtığı Ukrayna’ya internetlerinin kesilmemesi için Starlink hizmetini sunarak “hayati bir yardımda” bulunması, söz konusu uyduların önemi ön plana çıkardı. Musk, 2027’ye kadar Dünya yörüngesinde 12 bin uyduluk ağ kurmayı planlarken, Amazon da aynı zamanda Starlink’in de amacı olan “dünyanın neredeyse her yerinde internet erişimini sağlamak” hedefiyle uzaya 3 binden fazla uydu göndereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİLER

Amazon’un “Project Kuiper” adlı projesi kapsamında, Lockheed Martin ve Boeing arasındaki bir ortak girişim olan “United Launch Alliance”, Avrupalı ​​Arianespace şirketi ve Blue Origin güçlerini birleştirdi. Proje için 83 farklı roket kalkışı satın alındığı ve kalkışlar için üç farklı roketin kullanılacağı belirtildi. Amazon'un bu görevler için kullanmayı planladığı üç roketin tamamı henüz faaliyette değil ancak bu yıl veya 2023'te hizmete girmeleri bekleniyor. 5 yılda en az 83 görevin gerçekleştirilmesinin amaçlandığı belirtildi. Ortaklıkların Project Kuiper’in toplam 3.236 uydu takımyıldızının çoğunluğunun yörüngeye yerleştirilmesini sağlayacağını söyleyen Amazon, planı “tarihteki en büyük ticari fırlatma aracı tedariki” olarak nitelendirdi. SpaceX'in aksine, Project Kuiper henüz herhangi bir uyduyu çevrimiçi duruma getirmedi. Starlink’in ise 250 binden fazla küresel abonesi var ve 1.900'den fazla    uydu fırlattı.

Haberin Devamı

BEZOS’U ZİRVEDEN ETTİ

Ünlü ekonomi yayın organı Forbes, yıllık milyarderler listesini yayınladı. Bu yıl 36 kez yayınlanan liste son 12 ayda milyarderlerin sayısının azaldığını gösterdi. 329 milyarder listeden çıktı, 236 yeni milyarder geldi. Elon Musk, 219 milyar dolar kişisel servetiyle geçen yılın birincisi Jef Bezos’u tahtından etti. 171 milyar dolar serveti olan Bezos’u, 158 milyar dolarla Fransız Bernard Arnauld, 128 milyar dolarla Bill Gates ve 118 milyar dolarla Garren Buffet izledi. Yeni milyarderler arasında Rihanna, Peter Jackson ve Josh Kushner da yer aldı. Öte yandan en fazla milyardere sahip ülke 735 milyarder ile ABD oldu. ABD’yi Çin ve Rusya izledi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle 34 Rus milyarder, milyarderlik unvanını kaybetti.