Dünya Virgin’in aracı da havada patlar mı?

Virgin’in aracı da havada patlar mı?

29.06.2023 - 06:47 | Son Güncellenme:

Turistik Titan denizaltısının okyanusta patlamasının ardından Virgin Galactic şirketinin uzaya turistik gezi için kişi başı 450 bin dolara bilet satması endişe yarattı

Virgin’in aracı da havada patlar mı

ABD’li OceanGate şirketine ait turistik denizaltı Titan 18 Haziran’da Atlas Okyanusu’nda 5 yolcusuyla, dipteki Titanik gemisinin enkazını ziyarete giderken patladı. Parçalanan Titan’daki 5 kişi öldü. OceanGate, Titan ile Titanik enkazına yolculuğun biletlerini kişi başı 250 bin dolara satıyordu. Bu facianın yankıları dinmeden İngiliz milyarder Richard Branson’a (72) ait Virgin Galactic şirketinin uzaya kişi başı 450 bin dolara turistik gezi başlatması endişeye neden oldu. 

Haberin Devamı

Yarın gidiyorlar 

Virgin Galactic, ödeme yapan İtalyan Hava Kuvvetleri ve Ulusal Araştırma Konseyi’nden üç yolcuyu Galactic 01 görevinde uzaya göndereceğini duyurdu. Onlara, bir astronot eğitmeni ve dört pilot olmak üzere beş Virgin Galactic mürettebat üyesi eşlik edecek. 90 dakikalık uzay uçuşunun yarın başlaması beklenirken, görevin amacı, “Bir dizi yörünge altı bilim deneyi yapmak” şeklinde açıklandı. Şirket, web sitesinde Virgin Galactic’in önümüzdeki aylardaki ticari - turistik uzay uçuşları için 450 bin dolardan bilet satarken potansiyel müşterileri şimdiden yerlerini ayırtmaya teşvik ediyor. 

‘Geri dönüş olabilecek mi?’

Insider’ın haberine göre, sosyal medya kullanıcıları, uzay seyahati için bilet satan Virgin Galactic’e tepki gösterdi. Bir kullanıcı, “Önce kumandayı görmem gerekiyor” derken bir başkası Titan’ı kastederek “Bir devam filmi üzerinde çalıştıklarını fark etmemiştim” yorumunu yaptı. Bir başkası ise “Yoksa bu da Titan gibi tek yönlü bir yolculuk mu? Geri dönüş olacak mı?” ifadesini kullandı. Bir kullanıcı da Virgin Galactic uzay aracının da patlama olasılığını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Ölümlü kaza yaşanmıştı

Uzay turizminin güvenliği konusundaki endişeler yersiz değil. Virgin Galactic’in prototip uzay gemisi Kasım 2014’te Mojave Çölü üzerindeki test uçuşu sırasında patlamış ve mürettebattan bir kişi ölmüştü. Elon Musk’ın uzay turizmi şirketi SpaceX’in bir roketi de geçen nisan ayında yörüngeye ilk fırlatma denemesi sırasında patlayarak bir ateş topuna dönmüştü.