Dünya ‘Yapay zekâ varoluşsal tehdit’

‘Yapay zekâ varoluşsal tehdit’

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elon Musk’ın başını çektiği teknoloji sektöründen uzmanların yapay zekâ çalışmalarının durdurulması çağrısına tıp dünyası da katıldı. Bilim insanları, yapay zekânın ‘varoluşsal tehdit’ oluşturduğunu açıkladı.

‘Yapay zekâ varoluşsal tehdit’

Geçen mart ayında aralarında Twitter’ın CEO’su Elon Musk’ın da yer aldığı 1000’den fazla teknoloji sektörü yöneticisi ve uzmanının yayınladığı yapay zekânın tehlikesine ilişkin uyarı niteliğindeki mektubun ardından tıp dünyası da benzer bir endişeyi kamuoyuyla paylaştı. İngiltere, ABD, Avustralya, Kosta Rika ve Malezya’dan tıp uzmanları, “British Medical Journal Global Health” dergisinde yayınladıkları makalede teknoloji dünyasının çağrısını yineleyerek yapay zekânın gelişimini durdurulmasını talep etti. Söz konusu grup, yapay zekânın insanlar için “varoluşsal bir tehdit” oluşturduğu uyarısında bulundu. Makalede şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Hastaya zarar verebilir

“Tıp ve sağlık hizmetleriyle ilişkili riskler arasında yapay zekâ hatalarının hastalara zarar verme potansiyeli, veri gizliliği ve güvenliği ile ilgili sorunlar ve yapay zekânın sosyal ve sağlık eşitsizliklerini daha da kötüleştirecek şekillerde kullanılması yer alıyor.”

Moratoryum ilanı

Ölümcül otonom silahların kullanımı, yapay zekâ tabanlı sistemlerin kullanımıyla ortaya çıkacak kitlesel işsizliğin ruh sağlığını olumsuz etkileyeceği vurgulandı. Zararı en aza indirmek için etkin bir düzenlemenin gerekliliğine işaret edilen makalede, “Böyle bir düzenleme yürürlüğe girene kadar, yapay zekânın geliştirilmesine ilişkin bir moratoryum tesis edilmelidir” önerisi yapıldı. Öte yandan yapay zekâyı destekleyenler arasında yer alan Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, “Hepimiz kötü birinin yapay zekâ teknolojisini kapabileceğinden korkuyoruz. Bu teknolojilerin geliştirilmesinin sürmesi gerekiyor” dedi.