Dünya Yaşlanmaya karşı 7 bilimsel sır

Yaşlanmaya karşı 7 bilimsel sır

01.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, günlük kalori alımını yüzde 25 düşürmekten ciğer yemeye, gen terapisinden nefes egzersizine, stresi azaltmaktan tarçın tüketmeye kadar yaşlılığı geciktirecek yedi bilimsel yöntemi açıkladı.

Yaşlanmaya karşı 7 bilimsel sır

Günümüzde yaşlanmayı geciktirmek için bir dizi araştırma yapılırken, uzmanlar “yeni yıl hediyesi” olarak gençleşmeye yaradığı bilimsel açıdan kanıtlanmış yedi sırrı açıkladı. 

Haberin Devamı

1 “Cell Metabolism” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ruhen rahatlama, daha uzun bir yaşamın anahtarlarından biri. Bilim insanları, “Biyolojik yaşınızı düşürmek için stresi azaltın” diyor. 

2“Nature Aging” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, günlük kalori alımını sadece yüzde 25 oranında azaltan insanlar, biyolojik yaşlanmalarını yüzde 3 oranında yavaşlatabiliyor. 

Bu da sigarayı bırakmak kadar erken ölüm riskini azaltıyor. 

3Bir çalışmada, deneysel gen terapisi enjekte edilen fareler, bu tedaviden sonra diğer farelere göre yüzde 109 oranında daha uzun yaşadı. Bu gen terapisi henüz insanlar için mevcut değil, ancak uzmanlar 5 yıl içinde kullanılabileceğini söylüyor. 

Virginia Commonwealth Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaşlılığa karşı bol miktarda taze sebze, tahıl ve ciğer içeren 8 haftalık bir diyet önerdi. 

Haberin Devamı

Ayrıca haftada 5 kez egzersiz yapılması, her gece 7 saat uyunması ve günde iki kez 10 dakikalık nefes egzersizleri yapılması tavsiye edildi. Bunun sonucunda çalışmaya katılanlarda, yaşlılığın tersine çevrilmeye başlandığı görüldü. 

6 “Nature Aging” dergisinde yayımlanan bir diğer araştırmadaysa, MIC (Mitofajiyi İndükleyen Kumarin) adlı organik kimyasal bileşiğin hücrenin güç merkezi olan mitokondrinin atıkları temizleme ve geri dönüştürme yeteneğini geliştirdiği bulundu. MIC’ın tarçında bol olduğu biliniyor. 

7“eBioMedicine”de yayımlanan bir araştırmada ise bol miktarda su içmenin yaşlanmayı yavaşlatmaya ve kronik sağlık problemlerini önlemeye yardımcı olduğunun kanıtlandığı vurgulandı.