Dünya Yunan sitesi rezalete imza attı: 'Türklerin yenilgisi' başlığı!

Yunan sitesi rezalete imza attı: 'Türklerin yenilgisi' başlığı!

13.04.2023 - 11:21 | Son Güncellenme:

AFP Rus parlamentosundan alelacele geçen düzenlemeyi 'Bakhmut'a doğrudan bilet' başlığıyla sundu, Yunan internet sitesi ise aylardır en şiddetli çarpışmaların yaşandığı şehre dair skandal bir haber yayımladı.

Yunan sitesi rezalete imza attı: Türklerin yenilgisi başlığı

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'dan sızan belgelerin yaydığı şok dalgaları Sırbistan'dan Güney Kore'ye, İngiltere'den Mısır'a, Birleşmiş Milletler'den Haiti'ye yeryüzünün dört bir yanına ulaştı.

Haberin Devamı

Mart ayı başında ilk olarak bilgisayar oyuncuları arasında popüler olan sosyal medya platformu Discord'da ortaya çıkan belgeler, platformdaki bazı tartışma kanallarında paylaşıldı. Bu kanallar siyaset veya askeri istihbarat hakkında kanallar değil, biri Minecraft oyuncuları için diğeri de Filipinli bir YouTube ünlüsü için açılan kanallardı.

Kanallardan birinde Minecraft ve Ukrayna’daki savaş hakkında kısa bir tartışmadan sonra bir kullanıcı "Al sana sızmış belgeler" diyerek bazı ekran görüntüleri paylaştı.

Tarih çizelgeleri ve çok sayıda anlaşılmaz askeri kısaltma da içeren ve bazıları 'çok gizli' ibaresi taşıyan bu belgeler Ukrayna'daki savaşın ayrıntılı bir tablosunu çiziyor.

PARANOYA DALGASI

Şu ana kadar sızdırılan belgelerde Ukrayna'nın karşı saldırısının yönünü ya da ana itici gücünü gösteren hiçbir şey yok.

Haberin Devamı

Ukraynalılar sızıntıyla Rusya'nın sahte bilgiler yaydığını söylerken, belgelerin hızla dolaşıma sokulduğu Rusya'da ise kısa süre sonra rüzgar tersine döndü, Batılı istihbarat örgütlerinin dikkat dağıtmak için belgeleri paylaştığı dillendirilmeye başlandı.

Yunan sitesi rezalete imza attı: Türklerin yenilgisi başlığı

Paranoya giderek zirveye çıkarken, cephe hattında ise bahar taarruzu bekleniyor. Ukrayna'nın bahar taarruzu Zelenskiy hükümetinin savaş alanındaki dinamikleri değiştirmesi ve daha sonra barış görüşmeleri için koşulları belirlemesi açısından dönüm noktası olabilir.

'TEK BİR ATIŞ HAKKI VAR'

Kraliyet Savunma Araştırmaları Enstitüsü'nden askeri analist Michael Clarke, Ukraynalıların tek bir atış hakkı olduğunu söylüyor. Enstitünün eski yöneticisi de olan Clarke, karşı taarruzda Ukraynalıların 90 ila 100 bin arasındaki askerle saldırıya geçeceğini belirtiyor. Yeni kurulan 16 tugaydan oluşan söz konusu ordunun ne zaman ve nereye sevk edileceğine dair bir işaret yok.

Analist Clarke'e göre, Ruslar ise güney cephesine bir saldırı bekliyor. Güneydeki Zaporijya'da taarruzu karşılamak için hazırlık yapan Rus birlikleri, yarın yokmuş gibi bir enerjiyle bölgede siper kazıyor.

Ukraynalılar, aylardır Rusların ele geçirmek için çaba gösterdiği Bakhmut'ta direniyor. Rus işgalciler, geçtiğimiz yıl sonbahardan bu yana savaşın düğümlendiği yer olan Donetsk'teki kilit şehir Bakhmut'un önemli bir kısmını kontrol altına aldı.

Haberin Devamı

'DOĞRUDAN BİLET'

Paralı asker grubu Wagner şehrin düştüğünü gösteren birçok video yayınlarken, Ukraynalıların ise halen batı bölgesini ellerinde tutuyor. AFP haber ajansı, Ukraynalıların Bakhmut'tan çekilme ihtimaline karşı siperler kazdığını bildirdi.

Yunan sitesi rezalete imza attı: Türklerin yenilgisi başlığı

AFP, Rus parlamentosundan alelacele geçen yeni askerlik düzenlemesini ise 'Bakhmut'a doğrudan bilet' başlığıyla sundu. Rus lider Vladimir Putin, aylarca direndikten sonra seferberlik kararını 'kısmi' olarak Eylül 2022'de ilan etti. Milyonlarca Rusun ülkeden kaçmasına yol açan kararın üstünden yedi ay geçti, yeni düzenlemeyle bu kez yetkililer bir tıkla erkekleri Ukrayna'daki savaşa gönderebilecek.

Paralı asker Wagner Grubu'nun neredeyse şehri haritadan sildiği sanayi şehri Bakhmut, on dördüncü ayındaki savaşta bugüne kadar en şiddetli çarpışmaların yaşandığı yer oldu. Savaştan önce 70 bin insanın yaşadığı Donbas şehrinde Wagner Grubu'nun on binlerce üyesini kaybettiği biliniyor.

Haberin Devamı

BAYRAKTAR TB2'YE DE İFTİRA

Rus ordusu ve Wagner Grubu arasındaki çatlağı da gün yüzüne çıkaran Bakhmut'a dair Yunan medyasında skandal bir haber yayımlandı. 'Türklerin yenilgisi-Bakhmut'taki bir sokağın tümü tümü hasar almış Türk zırhlı araçlarıyla dolu' gibi rezalet bir başlık atan Penta Postagma internet sitesi, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı Kirpi araçlarının Bakhmut'ta çamura saplandığını ve Ruslar tarafından imha edildiğini öne sürdü.

Ukrayna askerlerini taşıyan zırhlı araçların araziye uygun olmadığını iddia eden Yunan sitesi, haberini ismi yer almayan bir askeri uzmana dayandırdı.

Yunan sitesi rezalete imza attı: Türklerin yenilgisi başlığı

Penta Postagma ayrıca dünyaca ünlü Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının Ukrayna'da başarısız olduğu iftirasını da attı. Çekya'nın eski genelkurmay başkanı Jiri Sedivi'nin görüşlerine yer veren site, adına şarkılar yazılan Türk SİHA'larının yetersiz kaldığını ileri sürdü.

Askeri analistler, Bakhmut’un çok az stratejik değeri olduğunu söylüyor. Bahmut bir garnizon kenti olmadığı gibi ulaşım merkezi ya da büyük bir nüfusun yaşadığı bir şehir de değil.

Haberin Devamı

Bakhmut, işgal öncesinde yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir yerdi. En çok tuz ve alçıtaşı madenleri ile birlikte devasa şarap imalathanesi ile tanınırdı. Belirli bir coğrafi önemi de yok. Ama Batılı bir yetkilinin dediği üzere Bakhmut, "1200 kilometrelik bir hatta küçük bir taktiksel olay."

Yunan sitesi rezalete imza attı: Türklerin yenilgisi başlığı

Yine de Rusya şehri ele geçirmek için askeri kaynaklarını büyük ölçeklerde kullanıyor. Batılı yetkililer şu ana kadar Bakhmut’ta 20-30 bin arasında Rus askeri hayatını kaybettiğini ya da yaralandığını tahmin ediyor.

Kremlin sembolik de olsa bir zafere ihtiyaç duyuyor. Rus güçlerinin Severodonetsk ve Lysychansk gibi şehirleri ele geçirdiği yazın üzerinden hayli uzun zaman geçti. O zamandan beri Rusların elde ettiği bölgesel kazanımlar kademeli ve yavaş gerçekleşti. Bu yüzden Rusya’nın, ülkede Kremlin yanlısı propagandasını sürdürebilmesi için başarıya ihtiyacı var.

Ukrayna lideri Zelenskiy ise, Mart ayı sonunda kimsenin beklemediği bir adım attı, Bakhmut'taki cephe hattını ziyaret etti. Zelenskiy'nin gezisi, fazlasıyla sembolik bir ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Bakhmut’ta halihazırda yalnızca birkaç bin sivil kaldı. Onlar da yer altındaki sığınaklarda, elektrik, gaz ve su olmaksızın yaşıyor.