Dünya Zamana karşı yarış kamerada! İngiliz uzmanın ilk sözü 'Napıyon' oldu

Zamana karşı yarış kamerada! İngiliz uzmanın ilk sözü 'Napıyon' oldu

13.02.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

Türkiye'de meydana gelen 2 büyük deprem sonrası kurtarma çalışmaları için bölgeye gelen İngiliz ekipler, bir depremzedeye ulaştıkları anı paylaştı. Twitter'da yüzbinlerce kişi tarafından izlenen o anlar kısa sürede gündem oldu.

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu. Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı. Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'da ekiplerin kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

DÜNYA HAREKETE GEÇTİ

Depremin ardından bütün dünya Türkiye için seferber oldu, onlarca ülkeden arama kurtarma uzmanları deprem bölgesindeki enkazlarda canlı arıyor. Türkiye'ye yardım ve ekip gönderen ülkelere yenileri eklendi. Deprem bölgesinde en fazla arama kurtarma uzmanı bulunan ülkeler sırasıyla Azerbaycan (725), İsrail (450), Hindistan (252), Fransa (204), KKTC (200), Polonya (178) ve ABD (161) oldu.

ABD

161 kişilik arama kurtarma ekibinin ardından uçak gemisi USS George HW Bush'u yardım için Türkiye'ye yollayan ABD, 85 milyon dolarlık ek yardım gönderiyor. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), yardımın depremzedelere yiyecek, barınak, kış hava şartları için gerekli malzeme, travma desteği içeren sağlık hizmetleri ve temiz içme suyu teminini kapsadığını duyurdu.

Haberin Devamı

RUSYA

Rusya'nın en büyük ikinci şehri St. Petersburg'da da benzer sahneler var. Türkiye Konsolosluğu önüne gelen St. Petersburg sakinleri, deprem kurbanlarını anmak için çiçek bırakıyor. Yanı sıra battaniye ve diğer yardım malzemeleri de konsolosluk binasına taşındı.

MEKSİKA

Türkiye'ye 150 kişilik arama kurtarma uzmanı sevk eden Meksika'nın kafilesinde, sayıları 16'yı bulan meşhur eğitimli köpekler de var. Başkent Mexico City'de ise insanlar ellerinde battaniye, tuvalet kağıdı ve diğer malzemelerle yardım merkezine koştu. Bölgede görev yapan Meksika'nın en önemli arama-kurtarma köpeklerinden olan Proteo ise hayatını kaybetti. Yetkililer köpeğin, çalışma yaptığı sırada üzerine enkaz düştüğünü aktardı.

Zamana karşı yarış kamerada İngiliz uzmanın ilk sözü Napıyon oldu

BELÇİKA'DAN TÜRKİYE'YE SAHRA HASTANESİ

Hatay'ın Kırıkhan ilçesine kurulması planlanan hastane için gerekli malzemeler ve kurulumu yapacak 43 kişilik Belçikalı ekip, Türkiye'ye doğru yola çıktı. Hastanenin bir futbol sahası büyüklüğünde olacağı belirtilirken içerisinde cerrahi birim de olacağı açıklandı. Salı günü ise 60 kişilik bir ekibin daha bölgeye gideceği de belirtildi.

İNGİLTERE

77 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderen İngiltere'de, gurbetçilerin kampanyasına Başbakan Rishi Sunak'tan destek geldi. Kampanya merkezini ziyaret eden Sunak, yardımları paketleyip koli taşıdı. İngiltere Başbakanı, University College London'daki (UCL) Türk öğrencilerin kampanyasına şapka, atkı ve battaniye bağışı da yaptı.

Haberin Devamı

DEPREMZEDEYLE KARŞILAŞTI İLK SÖZÜ 'NAPIYON' OLDU

İngiltere'nin uluslararası arama kurtarma birimi olan UK İSAR'ın bir depremzedeyi kurtardığı anlar sosyal medyada gündem oldu. Söz konusu görüntülerde İngiliz uzmanın açılan tünelden enkaza girdiği kafa kamerasına yansıdı. O anlarda alanın darlığı dikkat çekti.

Depremzedeye ağzındaki fenerin ışığı ile zor da olsa ulaşan İngiliz uzmanın söylediği ilk söz ise 'napıyon' oldu. Video ise Twitter'da yüzbinlerce kişi tarafından izlendi.

Zamana karşı yarış kamerada İngiliz uzmanın ilk sözü Napıyon oldu

İNGİLİZ EKİPLER HARIL HARIL ÇALIŞIYOR

Öte yandan Londra İtfaiyesine bağlı İngiliz uzmanlar cumartesi günü enkazdan küçük bir çocuğu kurtarmayı başardı. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan'da o anları Twitter üzerinden paylaşarak şu notu düştü:

'Londralı itfaiyeci Dom Mabbett'in Türkiye'deki depremden dört gün sonra bir anne ve kızı yeniden bir araya getirmeye yardım ettiği inanılmaz an'