Ege ‘Bu mirası yüksek ruhla koruyacağız’

‘Bu mirası yüksek ruhla koruyacağız’

09.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İş dünyasının temsilcileri, İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ü kutladı, Cumhuriyet değerlerine ve İzmir İktisat Kongresi’ne vurgu yaptı, “Bu değerli mirası aynı yüksek ruhla koruyacağız” dedi

‘Bu mirası yüksek ruhla koruyacağız’

MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Bilal Saygılı: 9 Eylül tarihi; sadece ‘Güzel İzmir’in kurtuluşa erdiği bir gün değil, aynı zamanda tüm vatanın esenliğe kavuştuğu son derece önemli ve anlamlı bir gündür. İzmir’in kurtuluşu, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun da habercisi olmuştur. Bugün de vatanseverlik aşkıyla el ele, gönül gönüle, birlik ve beraberlik içinde devraldığımız bu değerli mirası aynı yüksek ruh ve şuurla korumaya devam edeceğimize inancım tamdır.

Haberin Devamı

BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı: Milli Mücadele’nin İzmir’de son bulması nedeniyle tüm ülkemiz için özel bir gündür 9 Eylül.Cumhuriyet’in ekonomik temellerinin atıldığı İktisat Kongresi’nin de o yıllarda İzmir’de yapılmış olması bir rastlantı değildir. İzmir’in, yeni bir iktisat kongresi ile yine Türkiye’ye yön gösterecek dirayeti, gücü ve yetkinliği de bünyesinde barındırdığını da belirtmek isterim.

GİFED Başkanı Huriye Serter: Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle Yunan ordusunu yenerek İzmir’e kadar gelen Türk ordusu, hem Kurtuluş Savaşı’nın sonunu hem de özgürlük ve bağımsızlığı müjdeledi. Bugün 100. yılını kutladığımız bu günde Cumhuriyetin temellerinde çok önemli yeri olan İzmir İktisat Kongresi’ne de vurgu yapmak isterim. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar bize yeni bir İktisat Kongresi ve yol haritasını mecbur kılmıştır.

Haberin Devamı

ESİAD Başkanı Sibel Zorlu: Atatürk komutasındaki ordularımızın İzmir’e girmesi, esas itibarıyla sadece askeri alanda bir zafer değil, Cumhuriyetimizin kurulmasına giden yolda önemli bir adımdır. Nitekim Atatürk, “Artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diyerek Türk milletinin çağdaş uygarlık düzeyine erişmesi yolunda atılacak adımların sinyallerini İzmir’de vermiştir.

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: İzmir’in kurtuluşundan sonra yine İzmir’de organize edilen İktisat Kongresi, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik programını ve kimliğini yaratmada payanda olmuştu. Bugün 100. yılını kutladığımız bu anlamlı günde Cumhuriyet değerlerini ve onun İzmir’de atılan ekonomik temellerini bir kez daha düşünmeye ve geleceğe yürürken bu ilkeleri rehber edinmeye devam edeceğimizi ifade etmek isterim.

EGİKAD Başkanı Emre Pınar Kılıç: 9 Eylül sadece İzmir’in değil, tüm Anadolu’nun kurtuluşunu müjdeler. 100. yılını kutladığımız bu kutlu gün sonrasında Türkiye’nin en önemli kongrelerinden birine ev sahipliği de yapmış İzmir yine düzenlediği sempozyum ve etkinlikler ile Türkiye ekonomisi en doğru yolu, en doğru adımları göstermeye devam ediyor.

EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul: İzmir’in kurtuluşu Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmaya başlandığı gün olması vesilesiyle önemliyken, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında düzenlediği İktisat Kongresi ile de Türkiye’nin ekonomik yol haritasının çıkarılmasına da ev sahipliği yapmıştır. Yeni 100 yılda daha özgür, daha bağımsız, kendi kendine yeten ve üretim odaklı bir Türkiye ekonomisi umudumuzu koruyor, bu uğurda çalışmaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Melih Sebastien Durmuş: Kurtuluş ateşi, İzmir’de yakılırken, düzenlediği İzmir İktisat Kongresi ile de yeni Türkiye’nin ekonomik yol haritasına da ışık tutmuştur. İzmir, bu anlamda hem kurtuluş mücadelemizde hem de kuruluş ilkelerimizin belirlenmesinde çok önemli yer tutmaktadır.

EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam: 9 Eylül, Kurtuluş Savaşı’nın kazanıldığının, ülkemizin düşman işgalinden kurtarıldığının tescillendiği gün olması sebebiyle sadece İzmir’in değil, tüm Türkiye’nin kurtuluş günüdür. Sonrasında İzmir İktisat Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik programının temelleri de bu kentte atılmıştır. EGEV olarak Ege Ekonomik Forum serilerimiz ile bu ilkeyi yaşatmaya, Türkiye ekonomisine yön göstermeye devam ediyoruz.

Haberin Devamı

İZİKAD Başkanı Betül Sezgin: 9 Eylül, sadece düşman işgalinden kurtulduğumuz bir gün değil aynı zamanda dünyaya kurulmakta olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gür sesini de duyurmaya vesile olmuştur. İzmir’de başlayan Milli Mücadele’nin yine İzmir’de başarıyla sona ermesi açısından 9 Eylül ayrı bir öneme sahiptir.

EGOD Başkanı Mehmet Torun: Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik ilkelerinin İzmir’de bir İktisat Kongresi ile alınmış olması rastlantı değildir. İzmir her zaman dışa dönük, kozmopolit ve dünya ile bütünleşmeyi ilke edinmiş bir anlayışa sahip bir kent olarak da bugün Türkiye’nin Batı’ya dönük yüzü ile bu ilkesine sahip çıkmaya devam ediyor. Yeni yüzyılda ekonomik yönden daha bağımsız ve üretimi tüketiminden çok bir ülke umudumuzu taze tutuyoruz ve bu hedefle çalışmaya devam ediyoruz.

KalDer İzmir Şubesi Başkanı Dr. Senem Çelik: Böylesi eşiklerde geçmiş tekrardan gözden geçirilir ve o güçle gelecek projeksiyonu tekrardan yapılır. 100 yıl önce büyük fedakarlıklarla yürütülen kurtuluş mücadelesi başarıyla sonlanırken, bir başka mücadele, özgür, müreffeh ve laik bir hukuk devleti, Cumhuriyet’in temelleri de atılmaya başladı. Bu noktada İzmir’de düzenlenen İktisat Kongresi ile ekonomimizin temelleri ve ilkeleri de oluşturuldu.