Ege Çocuğunuzun gözlerine iyi bakın

Çocuğunuzun gözlerine iyi bakın

07.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, çocukluk döneminde rastlanan göz problemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Çocuğunuzun gözlerine iyi bakın

Yenidoğan döneminden sonra düzenli kontrollerle olası hastalıklara karşı önlem alınması ve gerkiyorsa hızla müdahale edilmesinin önemine değinen Yoleri, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

İlk üç yaş önemli

“Yenidoğanlarda görülen sulanma ve çapaklanma 1 yaşını geçen çocuklarda devam ederse mutlaka göz doktoruna gidilmeli. Cerrahi sondalama işlemi tedavide oldukça başarılıdır. Bir veya iki gözde, gözbebeğinden yansıyan beyaz refle, gözde katarakt ya da göz tümörü belirtisi olabilir. Gözlerin normalden daha büyük görülmesi, sulanması doğuştan glokom adını verdiğimiz göz tansiyonunun yükselmesine işaret eder. Ne kadar erken cerrahi yapılırsa, görme o kadar korunabilir. Daha ileri dönemlerde gözlerde kanlanma, yaşarma, kaşıntı ve göz kapaklarındaki şişliklerle kendini gösteren alerjiler ve özellikle iki buçuk yaş sonrasında gözlerden birinde diğerine oranla daha yüksek olarak ortaya çıkan kırma kusuru nedeniyle ambliopi denilen göz tembelliği söz konusu olabilir. Göz tembelliğinin en sık nedeni hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının zamanında gözlükle tedavi edilmemesidir. Eğer doğumdan sonra düzenli göz muayenesi yapılmazsa ailelerin bu göz bozukluklarının farkına varması zordur. Alerjiler için ilaçlar, kırma kusurları için de kırma kusurlarını giderecek gözlükler verilmelidir. Özellikle üç yaş, gözlerde oluşabilecek tembellik ve buna bağlı kaymalar gelişebileceğinden çok önemli bir yaş dönemidir.”

Haberin Devamı

Genetik olabilir

Ailesinde gözlük takan bireylerin varlığı halinde çocukların en geç üç yaşına kadar kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Hasane Pehlivan Yoleri, “Kontrol esnasında ihtiyaç varsa çocuğa gözlük verilmelidir. Çünkü hipermetrop, miyop, astigmatizma gibi kırma kusurlarını gidermek, net görmeyi sağlayacağından ve ‘görme’ sağlıklı gelişimin en önemli anahtarlarından biri olduğundan önemsenmelidir” dedi.